Doar 1 din 2 participanti la cel mai recent sondaj derulat de eJobs Romania sustine ca isi cunoaste drepturile de angajat, in timp ce 86% dintre ei declara ca au simtit, cel putin o data, pe parcursul carierei, ca aceste drepturi le-au fost incalcate de angajatori. Cel mai mult ii afecteaza atunci cand nu isi pot lua concediu de odihna cand vor sau cat vor, dupa cum spun 25,4% dintre respondenti. 22% sunt deranjati de faptul ca au fost obligati sa faca ore suplimentare sau ca acele ore nu au fost platite extra (18,5%). 9,1% au fost chemati sa lucreze si in weekenduri, desi jobul lor presupunea un program exclusiv de luni pana vineri, 8,1% au fost platiti la negru, iar lista drepturilor incalcate cel mai frecvent continua cu concedieri fara preaviz, concedieri in perioada sarcinii sau imediat dupa revenirea din concediul de maternitate.
„Faptul ca doar jumatate dintre angajati stiu si se informeaza in legatura cu drepturile pe care le au reprezinta o realitate care, din pacate, a lasat loc, de-a lungul timpului, multor abuzuri, dar a si creat un clivaj intre angajati si angajatori si a format doua tabere care, de multe ori, sunt adverse, desi nu ar trebui sa fie. Este firesc sa te revolti atunci cand ti se incalca un drept legal, insa la fel de firesc este sa incerci sa afli ce intra la categoria de „asa da” si ce intra la „asa nu” cand vine vorba despre drepturile pe care le ai. Tocmai din acest motiv, ii incurajam pe candidati sa se puna la curent cu tot ce trebuie sa stie din acest punct de vedere. Au acum la indemana o platforma care contine toate informatiile despre drepturile pe care le au la job astfel incat sa faca alegeri de cariera in cunostinta de cauza”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing in cadrul eJobs Romania.
Desi 86% dintre respondenti au simtit ca le-au fost incalcate drepturile cel putin o data, doar 65% au discutat cu managerul direct despre acest lucru si au solicitat remedierea situatiei. In 9 din 10 cazuri, insa, rezultatul asteptat a intarziat sa apara, iar problemele au persistat. „Astfel de situatii ii descurajeaza, adesea, pe angajati, nu doar pentru ca se simt nedreptatiti, ci si pentru ca nu reusesc sa gaseasca un aliat in managerul direct si se simt ignorati. Intrebati daca si-au dat vreodata demisia din cauza faptului ca angajatorul le-a incalcat drepturile, 44,2% au raspuns afirmativ, 32,9% au raspuns negativ, iar 22,9% au spus ca nu, dar ca, daca ar fi acum pusi intr-o situatie similara, nu ar ezita sa renunte la respectivul loc de munca”, mai spune Raluca Dumitra.
Sunt, insa, si factori care i-ar putea face sa treaca mai usor cu vederea anumite abateri. Primul este nivelul salarial. O treime dintre participantii la sondaj au recunoscut ca ar putea trece peste nerespectarea unor drepturi daca ar avea un salariu foarte mare. 20% ar face acest lucru daca respectivele drepturi nu ar fi cu adevarat importante pentru ei, in timp ce 36% cred ca nimic nu i-ar putea face sa accepte o astfel de situatie. „Din pacate, exista si o categorie, destul de mica, ce-i drept, a resemnatilor. Respectiv a celor care gandesc ca toti angajatorii procedeaza la fel si, prin urmare, nu pot face nimic pentru a schimba starea lucrurilor”, adauga Raluca Dumitra.
Concediul de odihna si posibilitatea de a-si lua zile libere oricand isi doresc (in limita numarul de zile libere care le revin in fiecare an) reprezinta dreptul la care angajatii tin cel mai mult. Este urmat de respectarea programului de munca, declararea intregului salariu in contractul de munca, plata orelor suplimentare si dreptul de a nu fi supravegheat video fara acord.
Sondajul a fost realizat in luna mai a acestui an, pe un esantion de 1.642 de angajati.