RO EN
Coșul este gol

Cristina Profeanu: Piata muncii trece printr-o perioada paradoxala in anul 2023

Piata muncii din Romania trece prin transformari substantiale, fiind supusa influentelor unui cumul de factori interni si externi ale caror efecte sunt obervabile inca din prima luna a anului curent. Principala caracteristica a pietei este paradoxul, sunt de parere expertii in resurse umane. In trimestrul al treilea din 2022, rata de ocupare a populatiei in varsta de 20-64 ani a fost de 68,9%, in conditiile in care populatia activa a Romaniei era de 8,26 milioane de indivizi, dintre care 445.500 erau someri. Pe parcursul intregului an 2021, rata de ocupare a fost de 61,9%, iar numarul somerilor era de 459.000. Cu toate acestea, la inceputul anului 2023, piata muncii se confrunta cu un pardox: companiile cauta angajati, dar nu ii gasesc, iar acest lucru ar putea genera o reducere a numarului de angajati din companii, dar, totodata, si la o crestere a numarului de furnizori de servicii.
„Pe piata muncii din Romania vedem un paradox: foarte multi oameni sunt in cautare activa a unui loc de munca, insa putini dintre ei sunt contactati de catre recruitori sau angajatori. Explicatia este simpla, anume ca oferta nu satisface cererea. In plus, candidatii au inceput sa fie mai selectivi si, pe langa salariu, pun tot mai mult accent pe beneficii. In unele situatii, insa, aceste beneficii fie nu exista in oferta angajatorului, fie sunt considerate insuficiente de catre candidat. Drept urmare, ne gasim in situatia in care desi exista si cerere, si oferta de locuri de munca, totusi, inregistram un deficit in ambele", spune Cristina Profeanu, Managing Partner si Specialist HR in cadrul agentiei de recrutare cristinaprofeanu.ro.
Dar aceasta nu este o situatie noua, pentru ca discrepanta semnificativa intre cererea si oferta de locuri de munca este resimtita de peste doi ani. Numarul de firme nou inmatriculate SRL-D (Societate cu Raspundere Limitata-Debutant) in luna ianuarie este in scadere dramatica in ultimii trei ani. Potrivit datelor Registrului Comertului, in ianuarie 2022 au fost inregistrate doar 25 astfel de entitati comerciale, fata de 35 in ianuarie 2021 si 47 in ianuarie 2020. In acelasi timp, numarul firmelor radiate la nivel national a crescut cu 10,44% in primele zece luni din 2022, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la 58.276 radieri, iar rata de ocupare este in scadere.
O alta tendinta tot mai vizibila este interesul candidatilor de a avea propriile firme si de a renunta la statutul de angajatii full-time. De altfel, aproximativ 80% dintre candidatii aflati in cautarea unui loc de munca in IT prefera o colaborare B2B cu angajatorul, procentaj care scade la 45% in cazul sectorului de proiectare in constructii si la 40% in domeniul marketingului digital. In sectorul contabilitatii si resurselor umane, 35% dintre candidati inclina balanta spre freelancing.
„Provocarile firmelor care angajeaza sunt urmatoarele: exista candidati care nu au un loc de munca de 6 -12 luni, dar nu vor sa faca nicio concesie privitoare la oferta financiara. Pe de alta parte, exista candidati care se orienteaza spre freelancing, un fenomen care a luat mare amploare in domenii precum IT, consultanta, marketing digital, inginerie, dar si contabilitate sau HR. Vor fi tot mai putini angajati care vor dori sa lucreze in conditiile pe care le cunoastem - program fix, munca de la birou etc, dar vom avea tot mai multi furnizori de servicii. Pentru reducerea costurilor, dar si pentru gasirea de competente in servicii, companiile ar trebui sa fie deschise la alte forme de colaborare decat cele traditionale. De aceea, cred ca, pe termen lung, vor avea de castigat companiile deschise la un sistem de bonusare - inclusiv prin acceptarea programului de munca hibrid, zile suplimentare de concediu - si un sistem corect si transparent de evaluare a angajatilor", adauga Cristina Profeanu, Managing Partner si Specialist HR in cadrul agentiei de recrutare cristinaprofeanu.ro
In 2023, companiile vor fi tot mai interesate sa isi diminueze costurile, si vor face acest lucru inclusiv prin externalizarea punctuala a unor servicii, ceea ce are potentialul de a creste numarul de angajati part-time, dar si de a majora numarul firmelor nou-infiintate, in special SRL-uri si PFA-uri. Angajatorii au nevoie de angajati autonomi, care sa intre direct in activitate inca de la angajare, dar candidatii disponibili isi doresc o schimbare in cariera ce necesita training si efort. Joburile care sunt restructurate sunt cele din departamentele suport in general.
Pentru a se adapta acestor schimbari, companiile de retail, din sectorul productiei industriale si din alte domenii unde este posibil, se vor orienta catre digitalizare si dotarea cu echipamente, inlocuind astfel forta de lucru umana cu anumite softuri sau utilaje. Totusi, acest context va crea si premiza aparitiei de noi calificari, precum cea de operator a noilor echipamente. In domeniile unde aceasta inlocuire nu va fi 100% posibila, companiile vor trebui sa comunice transparent si sa accepte negocierea cu acei candidati pe care ii considera valorosi.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter