RO EN
Coșul este gol

CONCORDIA: Platforma REVISAL trebuie transformata intr-un instrument flexibil

Ministerul Muncii a lansat in dezbatere publica un set de masuri pentru digitalizarea si flexibilizarea muncii, pe care Confederatia Patronala Concordia le considera extrem de utile si binevenite. Acestea pot fi insa si mai ambitioase avand in vedere nevoile pe care Romania le are in anul 2020. Masurile propuse se suprapun partial unora deja existente, altele au nevoie de unele interventii care sa reflecte realitatile probate deja in pandemie, cum ar fi cele legate de telemunca sau necesita inca anumiti pasi decisivi ca sa poata satisface nevoile de transformare digitala in relatiile de munca. Toate acestea reprezinta demersuri la care Concordia spera sa poata contribui alaturi de ceilalti parteneri sociali si de autoritati.
Concordia a transmis Ministerului Muncii inca de la inceputul lunii iunie o serie de propuneri privind digitalizarea relatiilor de munca. O parte dintre ele se regasesc in propunerile de acum ale autoritatilor: contractul individual de munca in format electronic si simplificarea procedurilor de Sanatate si Securitate in Munca. In cazul contractului individual de munca, CP Concordia considera ca masura trebuie extinsa si pentru actele subsecvente, acte aditionale, decizii de incetare, suspendare, concedii medicale si de odihna. Angajatorii din federatiile patronale pe care le reprezentam ne-au semnalat ca in ultimele luni, in care s-a lucrat in industriile unde a fost posibil, cu precadere in regim de telemunca, au fost pusi in situatii in care a fost refuzata inscrierea in REVISAL a unor contracte semnate electronic.
Este important ca aceste eforturi de digitalizare sa fie inlesnite prin deschiderea lor catre toate tipurile de semnaturi electronice inclusiv simple si avansate pentru ca acestea sunt la indemana tuturor si au costuri foarte mici si ele trebuie acceptate de catre toate autoritatile implicate. Semnatura electronica reprezinta punctul de cotitura al digitalizarii. Ea usureaza si scurteaza procese, iar implementarea ei trebuie facuta in paralel cu folosirea semnaturii olografe, pentru ca cei care nu in acest moment abilitati digitale sa nu fie privati de niciun drept. Tocmai din aceste motive autoritatile nu trebuie sa conditioneze semnarea acestor documente de utilizarea celor mai scumpe si mai birocratice tipuri de semnaturi electronice si sa lase decizia la nivelul angajatorului si angajatilor.
In opinia Concordia, aceste masuri trebuie insotite si de crearea instrumentelor tehnice la Inspectia Muncii si ANOFM astfel incat toate notificarile si adresele catre aceste institutii sa poata fi realizate in format electronic.
Consideram ca propunerile mentionate mai sus ar trebui sa poata fi insotite de urgenta si de:
- digitalizarea si modernizarea completa a sistemului REVISAL;
- digitalizarea circuitului de eliberare a actelor necesare privind concediul medical;
- protectia maternitatii;
- intrarea si revenirea din concediul de crestere a copilului;
- digitalizarea fisei de post;
- detasarea
Platforma REVISAL trebuie sa se transforme intr-un instrument modern si flexibil, care sa asigure totodata informatii la zi cu privire la piata fortei de munca active din Romania (public si privat).
Vorbim despre urgenta pentru ca pandemia COVID-19 trebuie privita, atat cat se poate, si ca pe o oportunitate. Romania este pe ultimul loc in ceea ce priveste digitalizarea sectorului public, iar acest moment, in care avem nevoie mai mult ca oricand ca dosarul cu sina plimbat intre institutii sa dispara pentru ca toti sa fim mai in siguranta si mai eficienti, trebuie folosit pentru o transformare radicala a felului in care statul interactioneaza cu cetatenii si firmele. Concordia vrea sa transforme “Dialog pentru dezvoltare” dintr-un motto intr-o realitate palpabila in relatia cu partenerii sociali, autoritati, sau societate civila.
Salutam demersului Ministerului Muncii, si, in acelasi timp, credem ca impreuna, prin dezbateri constructive impreuna cu sindicatele, putem crea instrumentele necesare pentru ca Romania sa nu mai fie tara dosarului cu sina si a pixului albastru, ci o tara europeana care face din digitalizare un mod de viata mai bun pentru cetateni.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter