Este nevoie de solutii urgente pentru permiterea desfasurarii unor activitati educationale care sa vina in sprijinul parintilor si sa supravegheze copiii in timpul zilei, in contextul in care din data de 15 iunie 2020 forma de sprijin pentru ca unul dintre parinti sa stea acasa va expira odata cu incheierea starii de alerta si, in acelasi timp, se incheie si anul scolar. Potrivit Camerei de Comert Romano-Germane (AHK Romania), este necesara redeschiderea unor crese si gradinite, desigur respectand regulile de siguranta pentru prevenirea raspandirii bolilor.
"Economia are nevoie de aer si trebuie sa isi tureze din nou motoarele. Dar, pentru ca firmele sa isi poata relua activitatea, acestea au nevoie de angajati motivati. De aceea este important ca parintii sa isi poata lasa copiii sub supraveghere, in conditii de siguranta, in timp ce merg la munca. Forma de sprijin pentru ca unul dintre parinti sa stea acasa va expira la 15 iunie odata cu incheierea starii de alerta, totodata se incheie si anul scolar. Sunt parinti care nu au posibilitatea de a munci de acasa sau nu au in grija cui sa lase copiii. Neputand sa isi reia activitatea profesionala, acesti parinti risca sa isi piarda locul de munca", precizeaza reprezentantii AHK Romania intr-un comunicat.
Reprezentantii oamenilor de afaceri germani in Romania considera, de asemenea, ca este esential pentru elevi si viitorul lor profesional ca examenele sa se desfasoare asa cum au fost planificate si sa isi mentina un nivel inalt de calitate la evaluare, iar pentru elevii din invatamantul profesional si dual insista asupra implicarii mediului privat in sistemul de certificare. In plus, companiile trebuie sa fie in continuare parte a admiterii in invatamantul profesional si dual, prin participarea activa la selectia candidatilor noilor generatii, chiar daca acest lucru inseamna gasirea unor solutii in mediul online.
"Implicarea mediului privat in etapele esentiale ale sistemului de invatamant dual trebuie sa continue! Trebuie sa fim creativi si sa gasim solutii digitale. Invatamantul dual trebuie sa isi pastreze caracterul: parteneriat si impartirea responsabilitatilor intre scoala si companie", spune Sebastian Metz, directorul general AHK Romania.