RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Evolutie moderata a vanzarilor de placi ceramice, pe termen mediu

Piata locala de placi ceramice, evaluata la circa 250 milioane de euro si 50 milioane de metri patrati anual, se inscrie pe un trend de crestere, fiind dominata de importuri. Principalele comenzi se datoreaza, preponderent, proiectelor rezidentiale, comerciale si de birouri, estimarile de evolutie din perioada urmatoare fiind bazate inclusiv pe datele statistice privind activitatea sectorului de constructii in 2015. Avand in vedere faptul ca materialele pentru finisare se achizitioneaza in ultima etapa a executiei unui proiect, un indicator important pentru aceasta piata este dat de statistica privind eliberarea autorizatiilor de construire a cladirilor. Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS), in 2015 s-au eliberat 39.112 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 3,8% fata de 2014. Astfel, in intervalul analizat, s-au inregistrat majorari in Nord-Est (+624 de autorizatii), Sud-Est (+581 de permise), Sud-Muntenia (+377 de autorizatii), Nord-Vest (+247 de documente) si Sud-Vest Oltenia (+12 autorizatii), aceste zone fiind actualmente destul de atractive, din punct de vedere al potentialelor investitii efectuate pe segmentul rezidential. Totusi, in 2015, comparativ cu anterioarele 12 luni, dupa cum era de asteptat, s-au constatat si scaderi ale numarului de autorizatii in trei regiuni de dezvoltare - mai precis in Bucuresti-Ilfov (-180 de permise), Centru (-167 documente) si Vest (-54 de autorizatii), aceste regiuni fiind, insa, cele mai dezvoltate din Romania. Cererea din domeniu va fi completata de comenzile provenite de la marii dezvoltatori de cladiri de birouri si de centre comerciale si logistice, in acest an fiind planificata livrarea unei suprafete-record, de peste 700.000 mp de spatii pentru birouri, numai in Bucuresti.
Cel mai important producator de placi ceramice din tara noastra este reprezentat de compania Lasselsberger Ceramics Romania, detinatorul marcii Cesarom, cu sediul in Cluj-Napoca si vanzari anuale de circa 30 milioane de euro. In urma cu trei ani, conducerea societatii a decis ca intreaga activitate operationala, pe langa cea de productie, sa fie concentrata in cadrul Sanex SA - Cluj-Napoca, proces finalizat cu succes la inceputul lui 2014.
Un alt fabricant important de placi ceramice si obiecte sanitare este reprezentat de societatea Cersanit - Roman, fosta fabrica Romanceram, in prezent parte a grupului polonez Rovese. La nivel national, holdingul polonez este implicat in fabricatie prin firma Cersanit, comercializarea produselor fiind coordonata prin intermediul societatii Rovese Romania. Conform celor mai recente date disponibile, in 2014, cifra de afaceri a Cersanit Romania a crescut cu 8,5% fata de nivelul din 2013, respectiv la circa 76 milioane de lei (17 milioane de euro), in timp ce Rovese Romania a raportat, in acelasi interval, o scadere de 11,4% a vanzarilor, pana la 101,7 milioane de lei (22,5 milioane de euro). Compania este activa mai ales pe piata obiectelor sanitare, unde detine o cota de circa 35%. Conform datelor Cersanit SA, principalii competitori din domeniu sunt societatile Inker - Croatia si Mondial - Lugoj pe segmentul produselor economice, precum si Roca, in domeniul celor livrate la preturi medii. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter