RO EN
Coșul este gol

EATON: Cum pot gestiona firmele mai bine consumul energetic, reducand costurile

Companiile din Europa au intrat in sezonul rece cu mari semne de intrebare asupra stabilitatii preturilor la energia electrica. Majoritatea companiilor se concentreaza asupra dificultatilor generate de costurile volatile ale energiei si evidentiaza preocuparile legate de disponibilitatea retelei electrice. Expertii Eaton fac o trecere in revista a cauzelor privind volatilitatea preturilor si alternativele pe care le au la dispozitie companiile pentru o mai buna gestionare a costurilor si a consumului: functionarea ca „buildings as a grid”, interconectarea producator – consumator, spatii pentru incarcarea masinilor electrice, reducerea amprentei de carbon.
"Sectorul energetic din Europa se confrunta de anul trecut cu provocari privind potentiale intreruperi in alimentarea cu energie electrica si cu presiunea preturilor care i-a fortat pe unii dintre furnizorii de energie mai mici ai continentului sa isi inchida activitatea. Desi reteaua electrica din Europa este una robusta si majoritatea tarilor detin instrumente de gestionare a cererii, care fac improbabila orice intrerupere prelungita, multe companii nu erau pregatite pentru cresterile abrupte ale preturilor. Cresterile recente ale preturilor sunt, intr-o oarecare masura, legate de sporirea inegala a cererii, pe masura ce tarile din Europa ies din criza Covid-19, fiecare lucrand la propriul program de revenire", spune Gabriel Tache, General Manager Eaton Electric Romania.
Datele Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, arata cum preturile la gaze si energie electrica au ramas stabile pentru o mare parte a ultimului deceniu, in special in perioada 2014-2019. Pandemia de COVID-19 a provocat fluctuatii neobisnuite de pret, care ar trebui sa inceapa sa se stabilizeze, dar nu exista un remediu rapid pentru situatia care afecteaza industria energetica europeana. Continentul se confrunta cu un nod complex de probleme care este putin probabil sa se rezolve rapid, ceea ce inseamna ca volatilitatea preturilor pare sa continue si in viitorul apropiat.
Potrivit Eurostat, in prima jumatate a anului trecut, comparativ cu aceeasi perioada din 2020, preturile la energie pentru consumatorii non-casnici au scazut in unsprezece state membre ale UE. Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Slovenia (-6,5%) si Portugalia (-5,2%), urmate indeaproape de Romania (-5,1%). In schimb, preturile au crescut in celelalte saisprezece state UE. De departe, cea mai mare crestere a fost inregistrata in Danemarca (29,8%), Bulgaria (18%) si Estonia (16,3%). Alte tari cu o crestere de 10% sau mai mult sunt Irlanda (14%), Lituania (10,9%) si Grecia (10%).
In ceea ce ii priveste pe consumatorii casnici, preturile energiei electrice raportate la standardul puterii de cumparare (PPS/100 kwh) sunt cele mai ridicate in Romania (29) si Germania (28), in timp ce cele mai scazute sunt observate in Tarile de Jos (11) si Finlanda (14).
Preturile gazelor naturale au crescut in spirala, ajungand la niveluri chiar si de sase ori mai mari decat in 2020. O parte din cauze se datoreaza disponibilitatii reduse de gaze, deoarece au fost folosite mai mult decat de obicei in timpul iernii trecute prelungite in mare parte din Europa, dar si unei  alte constrangeri - reducerea furnizarii de gaze din Rusia.
Rezultatul tuturor acestor lucruri este o scadere considerabila a rezervelor de gaze naturale ale UE, care s-au redus cu pana la 25% din iarna 2020. Deoarece o parte din energia electrica a Europei este generata din gaze naturale, aceasta a avut un efect secundar asupra tarifelor la energia electrica.
Desi guvernele din intreaga Europa au incercat sa atenueze presiunea preturilor energiei atat asupra utilizatorilor casnici, cat si asupra utilizatorilor din industrie cu o varietate de subventii locale si reduceri de taxe, ramane faptul ca tendinta de baza a preturilor atat pentru gaze, cat si pentru energia electrica este ascendenta.
 
Efectele reducerii amprentei de carbon
O alta componenta a acestor probleme - si una care s-ar putea dovedi dificil de depasit - este necesitatea investitiilor publice si private in proiecte de reducerea a amprentei de carbon pentru a indeplini obiectivele stabilite care sunt fie obligatorii, fie se preconizeaza a fi obligatorii in toata Europa.
In cadrul celei mai recente intalniri COP26 a Natiunilor Unite s-a discutat despre rolul pe care sursele regenerabile, cum ar fi eoliene, solare si hidroelectrice, il vor juca in satisfacerea cererii de energie in continua crestere.
Energiile regenerabile vor fi cheia decarbonizarii in majoritatea tarilor europene, dar acum se strecoara problema rezistentei la solicitari a retelei electrice. Trecerea la surse regenerabile va fi probabil inegala, deoarece procesul de inchidere a centralelor electrice pe carbune si gaz va elimina rapid parti cu capacitate substantiala de generare.
Pe masura ce noi surse de energie, cum ar fi parcurile solare si eoliene, sunt conectate la retea, pot aparea probleme cu capacitatea retelei. Aceasta inseamna ca infrastructura fizica, liniile electrice in sine, trebuie sa fie modernizate pentru a creste capacitatea de gestionare a noilor surse de alimentare. Acesta este un proces consumator de timp si costisitor.
Majoritatea tarilor au mecanisme pentru a face fata penuriei de energie, cum ar fi contractele de electricitate intreruptibila care reduc cererea de la utilizari majore atunci cand este nevoie. Ramane, insa, cazul cand trecerea la surse regenerabile comerciale ar putea reprezenta o tranzitie dificila, in special pe masura ce cererea de energie creste din cauza electrificarii in domeniul incalzirii si al transportului.
 
Cum poate ajuta interconectarea sectoarelor
Tranzitia energetica este din ce in ce mai nenegociabila in intreaga Europa, mandatata sub diferite forme de guvernele din interiorul si din afara UE si in aproape fiecare sector al economiei. Cladirile, transportul si industria sunt toate afectate, cu trecerea poate cea mai proeminenta de la vehiculele pe combustibili fosili la vehiculele electrice.
Procesul de interconectare a sectoarelor (consumatorii de energie – cladiri, transport, industrie – cu producatorii) este termenul care descrie modul in care sectoarele consumatoare de energie pot fi cuplate cu sectoarele producatoare de energie pentru a profita la maximum de toata puterea disponibila, in special de energia regenerabila. Aceasta legatura poate ajuta companiile sa adopte o abordare strategica.
La nivelul companiilor, abordarea “Cladiri ca retea” (Buildings as a grid) inseamna ca acestea pot folosi stocarea de energie controlata digital pentru a gestiona consumul si a reduce costurile in limitele cladirii sau amplasamentului lor. In mod elementar, abordarea implica preluarea energiei in afara varfului din retea si stocarea acesteia pentru utilizare atunci cand este necesar.
Dar abordarea conceptului „Cladiri ca retea” inseamna mult mai mult decat atat. Este cu adevarat strategic, deoarece deschide calea pentru tranzitia energetica. Pregateste cladirea pentru un viitor energetic dincolo de combustibilii fosili si, deoarece forma exacta a acestui viitor este inca neclara, abordarea este extrem de flexibila.
„Perspectiva energetica incerta i-a lasat pe multi lideri de business sa se gandeasca la cum sa-si protejeze afacerile de cresterile de pret si de intreruperile de curent si ce pot face pentru a gestiona aceste aspecte si a-si indeplini obiectivele de decarbonizare. Cuplarea sectoarelor este o ruta pe care o pot alege chiar acum. Stocarea energiei si sursele regenerabile la fata locului sunt instrumente cheie ce se pot alege pentru a combate preturile mai mari la energie pe termen scurt si pentru a construi un grad mai mare de autosuficienta pe termen mediu si lung”, adauga Gabriel Tache, General Manager Eaton Electric Romania.
BloombergNEF, furnizorul principal de cercetare pentru energie curata, a declarat in raportul sau Electric Vehicle Outlook 2020 ca numarul de vehicule electrice la nivel global este de asteptat sa creasca de la 8,5 milioane in 2020 la 116 milioane in 2030.
Pe masura ce mai multi soferi trec la vehiculele electrice, vor avea nevoie de incarcare oriunde ar merge. Aceasta inseamna ca spatiile care gazduiesc servicii de afaceri, comerciale, educationale, guvernamentale, de asistenta medicala sau de agrement sau similare, vor trebui sa ofere incarcare pentru vehicule electrice, la fel ca si companiile care detin sau gestioneaza blocuri rezidentiale.
*** 
Eaton este lider global cu expertiza in solutii pentru distributia de energie si protectia circuitelor; solutii de alimentare de rezerva, control si automatizare; iluminat si securitate; solutii structurale si dispozitive de cablare; solutii pentru medii dure si servicii de inginerie. Eaton este pozitionat prin solutiile sale globale pentru a raspunde celor mai serioase provocari de gestionare a energiei electrice.
Eaton a inregistrat, in 2021, venituri de 17,9 miliarde dolari. Grupul are aproximativ 92.000 de angajati la nivel mondial si produsele sale sunt vandute catre clienti din peste 175 de tari.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter