RO EN
Coșul este gol

TULCEA: Investitii de 245 milioane euro pentru extinderea retelei de apa-canal

Intr‑o vizita de lucru in Tulcea, Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, a semnat contractul de finantare pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Tulcea, in perioada 2014–2020”, in valoare totala de 245 milioane euro. La eveniment au mai participat secretarul de stat Carmen Moraru, presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, primarul municipiului Tulcea, Stefan Ilie, si alti reprezentanti ai unitatilor administrativ teritoriale ce primesc finantare prin proiect.
Contractul include investitii pentru imbunatatirea accesului la servicii de alimentare cu apa de calitate si cresterea gradului de acoperire cu servicii de colectare si epurare a apelor uzate, avand in vedere ca in localitatile urbane exista sisteme centralizate de alimentare cu apa si canalizare insuficient dezvoltate, iar in localitatile rurale, cu mici exceptii, nu sunt prezente sisteme centralizate de alimentare cu apa si canalizare.
„Contractul semnat astazi va asigura acces la apa curenta si canalizare in 5 orase si 10 comune din judetul Tulcea, ceea ce inseamna ca peste 35.000 de locuitori vor beneficia de servicii conforme de alimentare cu apa si 53.000 de locuitori vor avea acces la canalizare, in ambele etape ale proiectului. Sunt investitii care vor asigura conditii mai bune de trai pentru aceste comunitati si deschidere catre dezvoltare si modernizare, un pas pe care Romania trebuie obligatoriu sa il faca pentru a reduce decalajele fata de alte state membre ale Uniunii. Este un moment bun pentru investitii din bani europeni, in acest moment avem in implementare 29 de proiecte de apa si apa uzata. Vom continua sa investim in aceste proiecte si in perioada 2021 – 2027 prin Programul Operational Dezvoltare Durabila”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
Localitatile din judetul Tulcea care vor beneficia de aceste investitii sunt Tulcea, Isaccea, Macin, Chilia, CA Rosetti, Mahmudia, Babadag, Ceatalchioi, Vacareni, Carcaliu, Sulina, Crisan, Maliuc, Pardina, Somova. Atunci cand contractul se va finaliza, gradul de conectare si confirmare in aceste unitati administrativ teritoriale va fi de 100%.
„Este foarte important sa semnam cat mai multe contracte pentru finantarea proiectelor de apa si canal pentru ca, implementarea lor, cu siguranta, va dermina atat dezvoltarea economico-sociala zonala, cat si imbunatatirea nivelului de confort al cetatenilor”, a transmis secretarul de stat Carmen Moraru.
Proiectul este finantat, in prima etapa, cu 59,3 milioane euro prin Programul Operational Infrastructura Mare si prin Programul Operational Dezvoltare Durabila, in a doua etapa, iar investitiile vizeaza:
- Extinderea (132 km) si reabilitarea (85 km) retelei de distributie ;
- Extinderea (4,6 km) si reabilitarea (17,5 km) retelei de aductiune;
- Reabilitarea statiilor de tratare (7) si realizarea unor statii noi (16);
- Reabilitarea rezervoarelor de inmagazinare (15) si realizarea unora noi (9);
- Extinderea (122 km) si reabilitarea (14,4 km) retelei de canalizare;
- Reabilitarea (0,5 km) si extinderea conductelor de refulare (36,43 km);
- Reabilitarea statiilor de pompare existente (18) si statii de pompare noi (65);
- Reabilitarea statiilor de epurare existente (1) si statii de epurare noi (8).
Pentru perioada de programare 2021 – 2027, proiectele de apa – canal vor fi finantate prin Programul Operational Dezvoltare Durabila, care aloca suma de 3,5 miliarde de euro pentru infrastructura de apa si apa uzata si tranzitia la o economie circulara. Prin PODD se vor finanta investitii atat in cadrul unor proiecte noi, cat si in continuarea investitiilor POIM, in cazul etapizarii acestora. Finantarea va include pregatirea si gestionarea proiectelor de investitii de apa si apa uzata, dar si consolidarea capacitatii actorilor implicati in sector. Detalii despre PODD, aici.
Vizita pe santierul podului suspendat peste Dunare din zona Braila
Tot astazi, ministrul Marcel Bolos a vizitat santierul proiectului podului suspendat peste Dunare din zona Braila, cel mai mare proiect de infrastructura al tarii din ultimii 30 ani. Proiectul, in valoare totala de 485 milioane de euro, este finantat din Programul Operational Infrastructura Mare si este finalizat in proportie de 82%.
Proiectul prevede construirea propriu-zisa a podului peste Dunare cu o lungime de 2 km, 16,9 km drum nou intre Braila si Jijila, 4,3 km drum de legatura spre Macin, 2 viaducte de acces, 12 poduri noi, 23 structuri, 1 nod rutier, 7 intersectii, 1 centru de intretinere si coordonare, o statie de montare, un pasaj nou.
Podul, asemanat cu celebrul Golden Gate din San Francisco, are dimensiuni comparabile cu acesta. Va fi mai lung cu patru metri si jumatate, diferenta fiind ca podul din Statele Unite ale Americii are o deschidere centrala de 1.280 de metri, in timp ce acesta va avea 1.120 de metri.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter