Cseke Attila, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, a participat la demararea lucrarilor pentru prima cresa construita de Ministerul Dezvoltarii, finantata prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
”Pentru acest moment lucrez de mai bine de un an: punerea pietrei de temelie pentru prima cresa noua, moderna si prietenoasa cu mediul. De Craciun ne vom putea bucura impreuna si de finalizarea acestei constructii”, a declarat Cseke Attila.
Noua cresa va putea gazdui 70 de copii, fiind echipata cu sali de joaca, dormitoare, sala pentru festivitati, bucatarie si spalatorie proprie, cabinet medical, spatii administrative si spatiu de joaca amplu, in aer liber.
Ministerul a aprobat primele 110 crese pentru care a fost demarata procedura de achizitie publica, in timpul careia va fi identificat constructorul. In cazul a 21 dintre acestea a fost semnat deja contractul de executie cu un constructor, ceea ce inseamna ca pot incepe lucrarile propriu zise de constructie.
“Astazi a fost demarata constructia primei crese, dar alte 20 pot intra, in curand in acest stadiu. Putem vedea un progres rapid in constructia de crese, pentru ca acest program a fost demarat anul trecut de Ministerul Dezvoltarii, cu un proiect tip pus la dispozitia autoritatilor locale si finantarea asigurata de Statul Roman. Pentru ca a fost o procedura bine pregatita, avem 64 de proiecte mature care pot fi finantate prin PNRR din fonduri europene, astfel putem aloca fondurile nationale pentru construirea a mai multor crese”, a precizat Cseke Attila.
Dupa cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltarii va construi peste 100 de crese prietenoase cu mediul si eficiente energetic din PNRR, la care se adauga altele, finantate din bugetul national. Cresa nZEB (near-Zero Energy Building) va fi dotata cu panouri solare si fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie si apa calda din surse regenerabile, iar anvelopa cladirii va fi foarte bine izolata termic, cu usi si geamuri izolante. In acelasi timp, aceasta cresa va reduce impactul fenomenului de efect de sera, iar cladirea va avea sistem inteligent, digital de management al acestor resurse, si, in acest fel, costurile de intretinere vor fi mici.
Ministerul Dezvoltarii, prin CNI, asigura finantarea integrala a constructiei, in valoare de 14,20 de milioane de lei.