Cota CE Oltenia detinuta din capitalul social de 59,9% reprezinta o contributie de 65 de milione de euro. Investitorul selectat, Alro SA, va participa cu o cota detinuta din capitalul social de 40,1%, reprezentand o contributie de peste 43,5 milioane de euro.
Valoarea totala a proiectului este estimata la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finantare si din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixta (SPV) va beneficia de o finantare nerambursabila de 50% din proiect. Guvernul Romaniei urmeaza sa plateasca aceste sume direct catre noul SPV, in calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finantare care va fi incheiat intre SPV si Ministerul Energiei. De asemenea, proiectul va beneficia de o finantare bancara pentru care CE Oltenia a mandatat, in august 2022, o banca comerciala importanta sa actioneze in rol de aranjor al sindicalizarii.
Termenul de punere in functiune a centralei electrice pe gaze de la Isalnita este anul 2026. Va inlocui unitatile 7 si 8, ambele pe carbune, cu o capacitate de 315 MW.
ALRO - unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati vertical, dupa capacitate, din Europa - a fost selectat in urma unui proces angajant de selectie organizat de CE Oltenia pentru a construi impreuna centrala pe gaze de la Isalnita, cu o capacitate de 850 MW. Asocierea urmeaza sa fie aprobata de organele corporative ale celor doua companii.
Proiectul Isalnita face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeana in ianuarie 2022 si care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze si a 8 parcuri fotovoltaice in vederea diversificarii mixului energetic si a tranzitiei la surse de energie mai putin poluante, precum si restabilirea viabilitatii companiei.