Pe santierul Catedralei Mantuirii Neamului continua lucrarile la edificarea structurii de rezistenta a cladirii, termenul de finalizare a acestei etape fiind stabilit in luna iunie 2017, cand turla mare de la cota +120 de metri ar urma sa fie inaltata. In prezent, o treime din interiorul obiectivului este definitivat, pe santier fiind prezenti peste 250 de muncitori. In aceasta perioada, specialistii grupului Strabag (antreprenorul general al lucrarilor) isi concentreaza activitatea intre cotele +27 si +36. Se armeaza si se toarna, in continuare, elemente din placa de la cota +27, care a fost realizata in proportie de 70%. Se monteaza, totodata, armatura rigida si flexibila intre cotele +27 si +36, iar in zona altarului se toarna beton si se finalizeaza zidaria de la cota +27. Lucrarile de tencuire a spatiilor interioare din infrastructura Catedralei au fost realizate in proportie de 65%. Totodata se executa si fundatiile pentru doua macarale suplimentare.
Patriarhia Romana a anuntat ca, pana in luna mai 2016, corpul principal al Catedralei Mantuirii Neamului, ce ajunge pana la cota de +46 de metri inaltime, va fi finalizat, iar pana in noiembrie 2016 va fi terminata si turla de clopote de la cota +80 de metri.
Potrivit datelor proiectantului, reprezentat de compania Vanel Exim, din Bacau, cladirea catedralei este proiectata sa reziste la toate cutremurele de 7-8 grade pe scara Richter ce pot aparea intr-o perioada de 500 de ani, respectand toate prevederile normativelor din domeniul constructiilor valabile la momentul actual. Totodata, eficienta energetica este asigurata de zidurile masive de rezistenta si de caramida plina si cu goluri utilizata pe interiorul si exteriorul acestora, impreuna cu montarea ferestrelor cu geam termoizolant. Incalzirea se va realiza strict electric, prin corpuri statice: radiatoare si panouri radiante electrice, respectiv radianti electrici in infrarosu de joasa frecventa. Auxiliar, echipamentele de ventilare-climatizare pot realiza o incalzire cu aer cald.