Consiliul Judetean Botosani acorda o atentie deosebita si sprijin deplin institutiilor de cultura pe care le are in subordine, cautand in mod constant solutiile si fondurile necesare pentru reabilitarea, conservarea si promovarea acestui domeniu, care constituie un adevarat brand al judetului.
Proiectul „Consolidare, restaurare si punere in valoare a Muzeului de Stiintele Naturii Dorohoi” a primit avizul Consiliului Tehnico-Economic din cadrul Ministerului Culturii. Valoarea avizata a proiectului este de 68,5 milioane lei, adica echivalentul a 13,8 milioane de euro. Partea de cofinantare ce revine Consiliului Judetean Botosani este in valoare de 5 milioane de lei.
„Reabilitarea cladirii Muzeului de Stiintele Naturii Dorohoi este un proiect important in domeniul cultural al judetului Botosani si ne bucuram ca acest proiect a intrat in linie dreapta. Prin transpunerea in practica a acestui proiect, vom avea parte de un muzeu modern, care sa puna in evidenta valoroasele exponate pe care le are in patrimoniu, precum colectia de insecte si fluturi exotici a profesorului Ioan Nemes, colectia de fluturi exotici a farmacistului Wilhelm Weber, colectia de pasari de pe continentul african a profesorului Catalin Rang sau expozitia de obiecte de sticla-portelan realizate in fosta fabrica de sticla din Dorohoi”, a declarat Doina Federovici, presedintele Consiliului Judetean Botosani.
Pe langa lucrarile de consolidare, restaurare si punere in valoare a patrimoniului expozitional, la Muzeul de Stiintele Naturii Dorohoi se va readuce la viata biblioteca, ce detine peste 6.500 de volume de specialitate si care vor putea fi consultate in sala de lectura. De asemenea, se vor amenaja doua laboratoare – unul de cercetare si unul de conservare –, un auditorium, o sala de educatie muzeala, una pentru conferinte si simpozioane si o cafenea.
Proiectul se deruleaza in cadrul Programului national de restaurare a monumentelor istorice, finantat din bugetul Ministerului Culturii si gestionat de Institutul National al Patrimoniului.
Cladirea Muzeului a fost construita la 1887 ca sediu al Prefecturii judetului Dorohoi, fiind prima cladire publica din oras care a beneficiat de instalatie de apa, canalizare si incalzire centralizata.