Reprezentantii asocierii Bog'Art - UTI au predat, ieri, Consiliului Judetean (CJ) Brasov Proiectul Tehnic pentru terminalul de pasageri pe care il vor construi in cadrul Aeroportului International Brasov-Ghimbav (AIBG). Urmeaza aprobarea documentatiei in cadrul Comisiei Tehnico-Economice a CJ, dupa care dosarul pentru obtinerea autorizatiei de construire va fi depus la Primaria Ghimbav, astfel incat santierul sa poata inceapa in cursul lunii martie 2020. Bog'Art si UTI au castigat contractul de executie a terminalului la jumatatea acestui an, cu o oferta financiara de 145,5 milioane de lei (inclusiv TVA).
Terminalul de pasageri proiectat are a doua cea mai mare suprafata construita din tara, dupa cel de la Aeroportul Cluj-Napoca (cu exceptia Aeroportului International "Henri Coanda"), dupa cum a precizat in cadrul unei conferinte de presa Ionut Ionita, managerul de proiect de la Bog'Art. Suprafata terminalului, de aproximativ 12.000 mp, va acomoda fluxuri de pasageri pentru zboruri interne, externe si VIP.
Potrivit informatiilor furnizate de Alexandru Anghel, coordonatorul proiectului AIBG, in cadrul terminalului proiectat au fost prevazute spatii pentru desfasurarea conforma a activitatilor entitatilor responsabile din partea statului cu verificarea de securitate, frontiera si control vamal. Fluxurile de securitate vor fi dotate cu echipamente de scanare de ultima generatie pentru controlul bagajelor si al pasagerilor. La subsolul terminalului pasageri va fi amplasat un sistem automat de sortare si control al bagajelor cu cinci niveluri de securitate si un adapost de protectie civila. Termenul de executie a investitiei (constructii si instalatii) este de noua luni.
A fost desemnata si compania care va asigura dirigentia de santier
Un alt contract semnat ieri de presedintele CJ Brasov este cel cu asocierea Venturo Investment - Ecoinstal Urban pentru supervizarea lucrarilor si dirigentia de santier la proiectul de constructie a noului terminal de la AIBG. Valoarea contractului depaseste un milion de lei (inclusiv TVA). Autoritatile au mai semnat si contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind asigurarea Serviciilor de Navigatie Aeriana ANS la AIBG, cu compania Teche Construct Solutions, valoarea proiectului fiind de 2,59 milioane de lei.
"Incheiem anul 2019 in forta, prin semnarea acestor contracte esentiale in implementarea proiectului aeroportului si prin finalizarea si predarea documentatiei de proiectare pentru terminalul de pasageri. In 2020 vom intra in linie dreapta cu tot ce inseamna realizarea aeroportului, atat pe partea constructii, infrastructura aeroportuara si de navigatie, cat si pe cea de certificare si operare. Suntem optimisti ca lucrarile de indiguire a Barsei vor fi realizate anul viitor de Ministerul Mediului, prin Administratia Nationala Apele Romane, pentru o buna derulare a proiectului", a precizat presedintele CJ Brasov, Adrian-Ioan Vestea.