RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Proiectele comerciale constituie un «tub de oxigen» pentru antreprenori

Domeniul constructiei de centre comerciale moderne a consemnat o usoara revigorare in ultimele sase luni, cand noi proiecte au fost anuntate, altele au fost reluate, iar dezvoltatorii au reinceput sa-si expuna planurile de investitii pe termen scurt si mediu. Sectorul respectiv a traversat o perioada dificila ca urmare a contextului nefavorabil, marcat de destabilizarea financiara, scaderea increderii in economie la nivel general si, nu in ultimul rand, de reducerea puterii de cumparare ca urmare a aplicarii masurilor de austeritate. In urma cu aproximativ doi ani, numarul proiectelor anuntate depasea cu mult capacitatea de absorbtie a pietei. Aceasta situatie s-a schimbat dramatic incepand din luna septembrie 2008, noile realitati economice generand stoparea initiativelor investitionale pentru mai bine de 18 luni. In aceasta perioada dificila, o serie de planuri au fost amanate pe termen nelimitat sau chiar anulate. Ingrijorarile legate de evolutia pietei de retail si problemele intampinate in accesarea lichiditatilor au determinat majoritatea institutiilor bancare sa opreasca finantarea noilor proiecte.
Problemele enuntate sunt, inca, de actualitate, desi persista la o scara mai redusa. In timp ce obiective precum Galleria Arad (dezvoltat de compania Globe Trade Center) au fost reluate ca urmare a semnarii unor contracte de inchiriere avantajoase, recent au fost demarate noi investitii, cum ar fi Electroputere Shopping Craiova, Coresi Brasov sau Victoria Shopping Center (in Capitala). In acelasi timp, in 2010 au fost inaugurate mai multe obiective de tip mall (AFI Cotroceni Park, Sun Plaza, Atrium Center Arad, Gold Plaza Baia Mare), insa au existat si investitori care au redus ritmul de executie a lucrarilor de constructie din cauza dificultatilor de onorare a contractelor de finantare bancara, fapt ce se va reflecta in intarzieri pentru majoritatea proiectelor aflate in aceasta situatie. Un alt efect al recesiunii a fost reprezentat de inchiderea unor centre comerciale precum Armonia Braila, Tiago Mall Oradea, City Mall Bucuresti sau vanzarea altora pe sume modice, ca in cazul Polus Center Constanta.
Articolul cuprinde detalii tehnice si stadiile de executie a principalelor centre comerciale tip mall aflate in dezvoltare, precum si informatii despre investitorii, antreprenorii si proiectantii acestora. De asemenea, matrialul ofera date referitoare la investitiile in magazinele de bricolaj (ale companiilor Dedeman, Praktiker, Baumax, Obi, Hornbach, Ambient, Unimat) si despre planurile de extindere a marilor retele de retail (Carrefour, Lidl & Schwartz, Cora, Penny Market si Billa).
Pentru accesarea informatiilor, click aici

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter