RO EN
Coșul este gol

Tech Compass 2023: Tehnologia este importanta in lupta cu schimbarile climatice

Criza energetica si schimbarile climatice: intrebarea arzatoare de pe buzele tuturor este modul in care poate fi satisfacuta cererea de energie sustenabila si accesibila a umanitatii. Acest lucru este dovedit de Bosch Tech Compass 2023, un sondaj reprezentativ realizat in 7 tari. Sondajul va fi prezentat la CES din Las Vegas (5 – 8 ianuarie 2023).
 
Tehnologiile sustenabile si succesul economic
Respondentii sunt in mare masura de acord asupra potentialului economic al solutiilor si produselor sustenabile: 82% considera ca, cu cat gradul de angajare a unei companii in tehnologiile sustenabile este mai mare, cu atat va avea mai mult succes economic in viitor. Acest punct de vedere este cel mai raspandit in Brazilia si India (87% pentru fiecare); prin comparatie, este cel mai putin raspandit in S.U.A. (73%). Cand vine vorba de angajamentul comunitatii de afaceri in materie de actiuni climatice, sondajul sugereaza ca mai este loc de imbunatatiri: mai mult de jumatate dintre cei chestionati (58%) considera ca doar o mica parte a companiilor se implica in mod serios in materie de sustenabilitate in prezent. „Combaterea schimbarilor climatice este cea mai mare sarcina a epocii noastre. Prin urmare, oamenii au dreptate sa astepte din partea companiilor ca acestea sa ofere solutii tehnice pentru aceste probleme. Bosch abordeaza aceasta provocare si se angajeaza ferm in materie de tehnologii promitatoare, cum ar fi obtinerea hidrogenului prin electroliza”, spune dr. Stefan Hartung, presedintele consiliului de administratie al Bosch.
Combaterea schimbarilor climatice cu diferite tehnologii
Multe zone ale lumii trec la utilizarea energiei regenerabile, dar oamenii de pe tot globul sunt inca reticenti sa abandoneze complet energia nucleara si combustibilii fosili, cum ar fi gazele si petrolul, pentru generarea energiei. 62% dintre respondenti sunt in favoarea promovarii energiei solare, in timp ce 44% doresc materializarea eforturilor pentru promovarea tehnologiei eoliene. Cu toate acestea, aceste opinii difera in functie de tara. In China (36 %) si Franta (31 %), sprijinul pentru promovarea tehnologiei nucleare este inca relativ puternic (23 de procente la nivel global). Oamenii din S.U.A. (petrol: 21 %, gaze: 24 %) si India (petrol: 22 %, gaze: 23 %) raman mult mai implicati fata de tehnologiile petrolului si gazelor decat cei din alte tari (cifre globale: petrol: 14 %, gaze: 15 % ). In schimb, in Germania exista putini adepti ai utilizarii energiei nucleare (13 %) si a combustibililor fosili (petrol: 4 %, gaze: 8 %): multi germani resping utilizarea energiei fosile in favoarea extinderii utilizarii energiei solare si eoliene (solara: 63 %, eoliana: 50 %), precum si a hidrogenului (51 %).
 
Increderea in tehnologie este in crestere
Tech Compass arata ca, intr-o lume afectata de incertitudini, increderea in tehnologie a crescut fata de anul precedent. La nivel mondial, 75 % dintre persoanele chestionate considera acum ca progresul tehnologic poate face ca lumea sa fie un loc mai bun (2022: 72 % *). In plus, 83 de procente dintre respondenti cred ca tehnologia detine cheia pentru combaterea schimbarilor climatice (2022: 76 % *). „Digitalizarea poate juca un rol special in sustenabilitate”, a declarat Hartung. „Investim in dezvoltarea si extinderea noilor tehnologii promitatoare, cu accent pe sustenabilitate, mobilitate si Industrie 4.0.”
 
Mobilitatea in metavers
In afara de sustenabilitate, Tech Compass ofera si perspective interesante asupra altor aspecte, cum ar fi metaversul. In aceasta lume virtuala, in care oamenii interactioneaza ca avataruri intr-un spatiu tridimensional modelat pe realitate, mobilitatea va juca si ea un rol: 43 % dintre respondenti se pot imagina cumparand un autoturism pentru metavers. Interesul si disponibilitatea de a face acest lucru sunt deosebit de mari in China (75 %) si India (69 %). Si, desi respondentii din Brazilia (47 %), S.U.A. (33 %), Marea Britanie (30 %), Germania (26 %) si Franta (23 %) sunt inca ceva mai sceptici, cifrele arata ca dorinta de a detine autoturisme exista nu doar in lumea reala, ci si in realitatea virtuala.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter