RO EN
Coșul este gol

Sebastian Burduja: Pandemia a determinant accelerarea digitalizarii Romaniei

Pandemia a determinat oportunitatea accelerarii transformarii digitale a Romaniei, institutiile statului fiind practic fortate sa se deschida catre cetateni si sa digitalizeze anumite servicii publice, a declarat, joi, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Sebastian Burduja in videoconferinta "Digitalizarea Romaniei".
"Cred ca orice criza inseamna oportunitate. Pandemia a determinat oportunitatea accelerarii transformarii digitale a Romaniei si am vazut ca institutiile statului au fost practic fortate sa se deschida catre cetateni, sa adopte pe proceduri de lucru in mediul online, sa digitalizeze anumite servicii publice. Am vazut ca mai multi romani au apelat la Ghiseul.ro, am vazut ca Spatiul Privat Virtual a permis pentru prima data o identificare si autentificare de la distanta, inclusiv prin video call-uri, deci lucruri in premiera pentru statul roman. Este important sa nu pierdem acest imbold pe care pandemia vrand-nevrand ni l-a dat si cred ca avem si instrumentele sa continuam lucrurile foarte bune", a precizat Burduja.
El a reamintit ca, din pacate, Romania se afla la coada clasamentului in Uniunea Europeana la principalii indici ai digitalizarii, dar este important "sa privim inainte".
"Locul 27, acolo suntem. Ultimul loc din Uniunea Europeana, pe indicele DESI (Indicele economiei si societatii digitale n.r.) si pe multi dintre sub-indicii care compun acest scor nefericit pentru Romania, sigur consecinta multor alegeri intarziate, dar e important sa privim inainte", a spus el.
Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii a mentionat ca in prezent sunt proiecte importante in implementare, finantate din Programul Operational Competitivitate (POC) si care trebuie terminate pana la finalul anului viitor.
"Cel mai relevant pentru mine este PS CID-ul (Platforma Software Centralizata pentru Identificare Digitala n.r.), care este in implementare la Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei. Practic va permite o identitate digitala cu recunoastere faciala extrem de rapida, eficienta, usor de utilizat pentru toti romanii. Asa cum astazi facem in raport cu bancile sau poate aplicatii mobile, la fel ne vom putea identifica in raport cu statul. Si trebuie sa pornim de la identitatea digitala a fiecaruia dintre noi, pentru ca altfel nu putem sa avem pretentia sa beneficiem de servicii digitale, pentru ca statul nu stie ca eu sau dumneavoastra, solicitam un anumit serviciu de la stat", a adaugat oficialul ministrul de la Digitalizare.
Un alt aspect important in opinia sa il reprezinta "proiectele foc de la celelalte ministere de linie", iar cele mai importante sunt cele de la Ministerul de Interne, unde se lucreaza pentru implementarea Hub-ului pentru servicii pentru cetateni, "evenimentele de viata".
"Si subiectul meu preferat, cazierul judiciar, unde am spus si public: sunt doua milioane si ceva de drumuri la sectia de politie pe care le facem in fiecare an pentru un pas administrativ si tehnic relativ simplu, in care, pe baza CNP-ului nostru ni se elibereaza cazierul judiciar. Nu este niciun motiv pentru ca, dupa ce avem PS CID-ul in mod normal, deci un nivel de incredere mare, corect pentru identificarea noastra in raport cu statul, sa nu putem sa eliberam acest document dintr-un mediu online. Ne gandim probabil la platforma Ghiseu.ro intru-o prima faza, ulterior, probabil o platforma unica pentru toate aceste servicii publice, asa cum au si alte state, gen Republica Moldova, Estonia, tarile nordice si asa mai departe. Deci, pe termen scurt ne concentram pe absorbtia banilor din POC si finalizarea acestor proiecte importante. Pe termen scurt, mediu si lung avem PNRR-ul, proiectul de Cloud guvernamental, despre care sa vorbit foarte mult si n-as mai insista, dar el pune ordine, pune datele noastre in siguranta, asigura acest element de rezilienta si va avea si elementul de interoperativitate, deci comunicarea institutiilor publice in back-end, astfel incat sa respectam principiu "once only", o singura data. In momentul in care am furnizat statului o informatie, statul sa nu ne mai ceara, deci sa scapam de dosarul cu sina", a explicat Burduja.
Intrebat cum se va face o astfel de interconectare atata timp cat exista inca institutii importante ale statului care nu prea doresc participarea la acest cloud guvernamental, Burduja a afirmat ca sunt functionari in institutii care nu inteleg ca respectivele institutii nu detin acele date, "datele acelea sunt ale romanilor".
"Pe de o parte, vorbim despre o bariera de mentalitate si anume: sunt institutii si functionari in institutii care nu inteleg ca nu detin acele date. Datele acelea sunt ale romanilor, nu sunt ale respectivelor institutii, deci nu au dreptul sa nu fie de acord cu interoperabilizarea bazelor de date, trebuie sa comunice. Legea interoperabilitatii aplica sanctiuni si este foarte buna. Domnul Sabin Sarmas si echipa au facut o treaba excelenta, am co-initiat acest proiect legislativ important si cred ca deschide niste partii noi in asumarea raspunderii de catre aceste institutii, care vor refuza, sa spunem participarea la partea din interoperabilitate. Sunt si alte institutii care au prevazuti bani din PNRR sau din alte programe europene pentru propriile sisteme, centre de date, propriul cloud, daca vreti. Acolo nu avem ce sa facem, pentru ca sunt deja prevazute, partial pentru ca PNRR-ul nu a fost scris intr-un mod foarte inteligent, pe alocuri, partial pentru ca sunt proiecte din fonduri structurale, dar vom asigura si cadrul pe care noi, la minister, l-am facut impreuna cu partenerii nostri. Ordonanta privitoare la serviciile de Cloud permite, de fapt, ideea aceasta de cloud-in-cloud, de sistem de cloud hibrid, de cloud-uri interconectate, atat cloud-ul privat guvernamental, cat si alte cloud-uri guvernamentale sau cloud-uri comerciale deschise", a adaugat ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Sebastian Burduja in videoconferinta "Digitalizarea Romaniei", organizata de ziarul Bursa.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter