RO EN
Coșul este gol

Sebastian Burduja, MCID: Doar 28% dintre romani au competente digitale de baza

Degeaba ai servicii publice electronice daca nu ai cetateni care stiu sa le foloseasca sau daca n-ai functionari publici care stiu sa vina in intampinarea cetatenilor prin aceste servicii, a declarat, vineri, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Sebastian Burduja, in cadrul conferintei de semnare a unui contract de implementare a investitiei I19 din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), in vederea dezvoltarii de competente in tehnologii avansate pentru IMM-uri.
"Este un pas, cred, istoric pentru Romania, pentru ca el marcheaza o premiera. De fapt, este prima data cand statul roman trateaza formarea de competente digitale intr-un mod integrat si va multumesc ca faceti acest lucru. As puncta faptul ca plecam de la un ultim loc in indicele DESI. Este o realitate cunoscuta pentru noi toti, locul 27 din perspectiva competentelor digitale si de la constientizarea faptului ca degeaba ai servicii publice electronice atatea cate sunt ele, mai multe sau mai putine, daca nu ai cetateni care stiu sa le foloseasca si daca n-ai functionari publici care stiu sa vina in intampinarea cetatenilor prin aceste servicii electronice digitale. Cred ca 28% dintre romani au competente digitale de baza, deci plecam de la un nivel relativ redus. De asemenea, prin eforturile Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei, printr-un proiect european, a fost intocmita o mapare a competentelor digitale la nivelul administratiei publice centrale. Cred ca ati intervievat, ati testat 11.000 de functionari publici in administratia publica centrala si este cert ca avem mult de lucru din perspectiva competentelor digitale de baza. Si este normal sa fie asa, pentru ca totusi statul roman nu a desfasurat un efort coerent pana acum de pregatire a cadrelor din autoritatile publice centrale si locale din perspectiva transformarii digitale. De aceea, ma bucura foarte mult aceasta initiativa. Ea este complementara cu o alta investitie pe care o implementeaza ANFP-ul, prin care pregatesc 30.000 de functionari publici cu competente digitale de baza. Cred ca este investitia 16 din PNRR", a mentionat Burduja.
Potrivit miistrului de resort, proiectul inseamna deschiderea catre mediul privat pentru competente digitale avansate.
"Discutam de tehnologiile viitorului, de blockchain, de automatizare, de realitate virtuala, de lucrurile care fac economia romaneasca mai competitiva. Practic, astazi este semnarea contractului intre Ministerul Cercetarii, ca finantator, si Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, ca beneficiar. Ulterior, dumneavoastra urmeaza sa selectati formatorii care vor preda aceste cursuri si in paralel sa demarati procedura de achizitie si implementare a unei platforme digitale. Prin aceasta platforma urmeaza sa fie pregatiti angajatii din IMM-urile romanesti. Anticipez ca, undeva la jumatatea anului viitor, vom putea sa avem formatorii selectati si, in cel mai scurt timp, in paralel, sa avem si platforma gata, astfel incat pana in toamna anului viitor sau cel tarziu pana in finalul anului viitor sa putem avea deja primii angajati din IMM-urile romanesti care se pregatesc pentru aceste tehnologii ale viitorului", a afirma oficialul.
La randul sau, presedintele Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei (ADR), Dragos-Cristian Vlad, a apreciat ca ultimul loc pe care il ocupam in indicele DESI este "putin exigent".
"In acest an, alaturi de mediul privat, am stabilit cadrul legislativ, am stabilit proiecte tehnice, studii referitoare la tehnologii ce urmeaza a fi implementate prin proiectul major pentru Romania - Cloud-ul guvernamental, care va aduce clar un imbold in viitoarea economie digitala, unde sper ca Romania sa se situeze pe primele locuri, chiar daca indicele DESI, astazi ne pozitioneaza putin exigent pe ultimul loc. Venim cu un proiect extrem de important pentru economia digitala. Practic, ii vom invita, alaturi de ADR, pe toti formatorii specializati in tehnologii, precum Internet of things (IoT), Cloud technologies, Big Data, Invatarea Automata, Inteligenta Artificiala, Automatizarea proceselor robotice, Blockchain, Cyber-Physical Systems si Additive manufacturing. Acestea sunt cele opt puncte importante sau obligatorii de atins", a sustinut Vlad.
Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei (ADR) a organizat, vineri, evenimentul de semnare, alaturi de Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, a unui contract de implementare a investitiei I19 din PNRR.
Proiectul "Competente in tehnologii avansate pentru IMM-uri", pentru implementarea investitiei I19 din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) - Scheme dedicate perfectionarii/recalificarii angajatilor din firme, va sprijini transformarea digitala a intreprinderilor mici si mijlocii prin consolidarea competentelor digitale ale angajatilor lor si specializarea fortei de munca in domenii tehnologice avansate.
Astfel, angajatii IMM isi vor putea imbunatati nivelul de cunostinte/competente prin participarea la programe de formare in domenii tehnice-cheie, cum ar fi: Internet of things (IoT), Cloud technologies, Big Data, Invatarea Automata, Inteligenta Artificiala, Automatizarea proceselor robotice, Blockchain, Cyber-Physical Systems si Additive manufacturing.
Bugetul total al investitiei este de 36 de milioane de euro (177,102 milioane de lei, fara TVA), finantare PNRR, din care 34 de milioane de euro (167,263 milioane de lei, fara TVA) reprezinta valoarea totala nerambursabila a ajutorului de minimis care va fi acordat in cadrul Schemei de ajutor de minimis pentru perfectionarea/recalificarea angajatilor din societati.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter