RO EN
Coșul este gol

SAP semnaleaza 10 tendinte din tehnologie cu impact major in urmatorul deceniu

Expertii SAP, lider global in transformare digitala, prezinta cele mai importante zece tendinte din tehnologie cu impact major in dezvoltarea mediului de business si a societatii de-a lungul urmatorilor 10 ani.
Progres masiv in putere de calcul si capacitate de transfer
Desi in prezent nu sunt comercializate in masa, calculatoarele cuantice vor fi o parte esentiala a serverelor enterprise si a laboratoarelor companiilor de cercetare pana la finele deceniului. Cresterea exponentiala a puterii de calcul va conduce la eliminarea barierelor care ne-au impiedicat sa prelucram cantitatea infinita de date disponibila in prezent. Un alt salt substantial il va inregistra capacitatea si viteza de transfer a datelor, gratie tehnologiei 5G si a celor ce vor urma.
Cloud - ecosistemul IT cu cea mai rapida dezvoltare
Ani de zile, cloud-ul a fost cea mai utilizata platforma de furnizare a serviciilor IT, in special pentru externalizarea unor servicii precum achizitii, resurse umane si vanzari. Cu toate acestea, expertii SAP preconizeaza ca rolul sau va continua sa creasca dincolo de stocare si procesare, spre generarea de date predictive. In viitor, aplicatiile care ruleaza in cloud, mai ales daca au la baza algoritmi de inteligenta artificiala, vor recunoaste nevoile recurente si vor oferi recomandari utilizatorilor.
Experienta clientilor - adevaratul diferentiator
Un studiu recent a aratat ca 80% dintre CEO sunt convinsi ca produsul lor ofera o experienta excelenta publicului tinta, in timp ce doar 8% dintre consumatori sunt de aceeasi parere. Din acest motiv, in urmatorii ani, tehnologia va fi cea care va face posibila o mai buna intelegere si digitalizare a nevoilor si asteptarilor clientilor, ajutand brandurile sa ofere experiente imbunatatite. Potrivit expertilor SAP, acesta va fi principiul care va ghida atat directiile de inovare a produsului, cat si dezvoltarea strategiilor de employer branding.
Automatizarea muncii - impact major asupra societatii
Expertii SAP afirma ca revolutia productivitatii si automatizarii, denumita Industria 4.0, va avea un impact deosebit asupra pietei muncii si societatii in general si va reprezenta un subiect deosebit de important pentru anii urmatori. Chiar daca dezvoltarea proceselor de robotizare si inteligenta artificiala vor elimina anumite meserii si locuri de munca, acest lucru nu va crea o noua ordine mondiala in viitorul apropiat, dar va putea implica, intr-o prima etapa, alte masuri pentru a mentine un echilibru in deceniul ce urmeaza. Astfel, putem observa introducerea saptamanii de lucru de 4 zile sau a unui venit minim garantat, taxarea robotilor sau a platformelor de social media.
„Imbunatatirea eficientei in productie, planificarea avansata si predictibilitatea determinate de inovatiile tehnologice vor continua sa reduca costurile si sa ajute companiile sa isi eficientizeze procesele de business. Este evident ca dezvoltarea acestor tehnologii vor avea un impact major asupra economiei si societatii, iar SAP este pregatita sa ajute organizatiile sa adopte aceste schimbari”, a declarat Cristian Popescu, Managing Director SAP Romania.
Datele personale schimba jocul!
Volumul infinit de date personale disponibile in spatiul digital vor avea un impact semnificativ in dezvoltarea de noi modele de business si surse de venit. In afara de bunuri si servicii, si alte meta-produse vor putea fi achizitionate in online: aprecierile (likes), recenziile pozitive sau chiar inscrierea in diverse grupuri si comunitati online. Impactul social al acestei tendinte nu este usor de prevazut, insa, un rol decisiv il vor avea guvernele, prin crearea de noi cadre legislative.
Integrarea om - smartphone
In ultimii ani, smartphone-ul a depasit granitele unui simplu telefon, devenind asistentul nostru personal. Marea intrebare pentru urmatorul deceniu este daca ecranul tactil si microfonul vor fi inlocuite cu o alta platforma, instrument sau metoda. Daca in prezent comenzile de baza pot fi realizate si prin intermediul ceasurilor inteligente, urmatorul pas va fi realizarea acestora prin miscari sau mimica faciala. Iar daca depasim teama de a avea senzori implantati in piele, comenzile pot fi trimise chiar cu ajutorul gandurilor. Dupa ce ne-am „mutat” biroul, portofelul si alte lucruri personale in smartphone, poate este timpul ca smartphone-ul sa se „mute” in corpul nostru. Sau macar sa fim mai integrati cu el.
Industria auto nu moare, din contra!
Modele de business bazate pe lipsa proprietatii - shared economy - au explodat deceniul trecut. Locuitorii marilor orase tind sa renunte la achizitia de masini personale si cauta solutii alternative de transport. Unii specialisti au considerat ca acest lucru va conduce inevitabil la prabusirea industriei auto. Totusi, lucrurile nu sunt atat de sumbre precum par. Din contra! Tehnologia a jucat un rol important in avantul economiei de tip sharing, oferindu-le companiilor posibilitatea de a masura si taxa clientii la nivel de unitate de masura: kilometri parcursi, spre exemplu. Chiar daca oamenii nu-si vor mai achizitiona masini, ei tot vor avea nevoie sa ajunga din punctul A in punctul B si vor plati pentru asta. Masinile utilizate in platformele de sharing vor fi inlocuite de 5 ori mai des decat vehiculele personale, astfel, industria auto va continua sa produca si sa vanda masini in continuare, intr-un ritm mult mai alert ca pana acum.
Siguranta in online, o provocare
Expertii SAP considera ca urmatorul deceniu este critic pentru definirea relatiei complicate dintre platformele online care se bazeaza pe informatiile utilizatorilor si dorinta oamenilor de a redobandi controlul asupra valorilor, atentiei si preocuparilor personale. Utilizatorii vor fi mai constienti de provocarile in mediul online, in special pe platformele de socializare si cloud, iar siguranta datelor personale si drepturile de autor vor capata o importanta deosebita.
Asistenta medicala redefinita
Imbatranirea si rata de scadere a lucratorilor activi in comparatie cu populatia este o realitate a ultimilor decenii. Totusi, exista speranta: forta de munca eliberata de alte domenii datorita robotizarii va fi absorbita mai pregnant de sectorul medical si asistentei sociale. In acest segment, tehnologia va juca din nou un rol important prin instrumente de supraveghere integrate, wearables, solutii de ingrijire la domiciliu disponibile pe scara larga, consiliere la distanta si sisteme de urgenta care vor sprijini varstnicii. Totodata, tehnologia poate fi de folos si in arii precum realitatea virtuala, prin insotitori si ajutoare virtuale sau case virtuale pentru cei in varsta.
Energie ieftina, produse sustenabile
Utilizarea din ce in ce mai eficienta a energiei regenerabile din ultimii ani va conduce la scaderea costurilor pentru consumatori, factura generala incluzand doar taxele de acces la retea. Drept urmare, toti consumatorii, casnici si industriali, vor trece, inevitabil, la electricitate. Beneficiile se vor resimti in transport si productie, devenind aproape singura modalitate de a elimina hidrocarburile si de a reduce amprenta de carbon. Energia ieftina va face posibila productia de bunuri mai eficient si intr-un mod mai sustenabil, prin tranzitia catre produse fabricate local, folosind tehnologia 3D, eliminand costurile aferente lanturilor de aprovizionare traditionale (productie, depozitare, transport). Totusi, pentru implementarea acestor beneficii, tarile vor trebui sa faca investitii uriase in dezvoltarea sistemelor de transmisie a energiei electrice si in productia mai multor centrale de dimensiuni mai mici. Provocarea pe termen lung va fi distribuirea multidirectionala si stocarea energiei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter