RO EN
Coșul este gol

Radu Miruta, Deputat: Digitalizarea poate duce la cresterea PIB cu minimum 8%

Digitalizarea este domeniul care poate duce la cresterea Produsului Intern Brut al Romaniei cu minimum 8% daca ne-am asuma sa aducem Indexul DESI macar la jumatatea distantei intre unde suntem acum si borna 90, a declarat, marti, la conferinta "Digitalizarea Romaniei", Radu Miruta, secretar al Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor.
"Suntem in fata unei provocari extraordinar de mari pe care Romania o poate fructifica sau nu. Digitalizarea este domeniul care poate duce la cresterea Produsului Intern Brut in Romania intr-un ritm mai accelerat decat orice altceva. Suntem pe ultimul loc din Europa la gradul de digitalizare, acel Index DESI despre care s-a mai tot discutat si studii spun ca daca am reusi sa ajungem la 90, acel Index, atingem acea borna de 90, Produsul Intern Brut ar creste cu 16,5%. Probabil ca la 90 e o chestiune putin realista in perioada urmatoare, insa daca ne-am asuma sa aducem acest index macar la jumatatea distantei intre unde suntem acum si acest 90, ar insemna o crestere a PIB-ului cu vreo 8%. Tot Guvernul Romaniei, tot Parlamentul se bate pe cat sa ia din acel PIB pentru diverse: pentru pensii, pentru cresterea salariilor profesorilor, pentru Aparare, pentru educatie si nu au loc in acel PIB, pentru ca acel PIB nu este deocamdata suficient pentru toate aceste nevoi. Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei, Presedintia nu au o alta banda pe care sa alerge si sa creasca acest Produs Intern Brut mai rapida decat aplecarea spre zona aceasta a digitalizarii", a afirmat Miruta.
In viziunea specialistului, Romania are foarte multi specialisti, dar acestia "livreaza mult pentru companii din afara Romaniei".
"Acesti specialisti livreaza mult pentru alte tari. Acesti specialisti isi intorc beneficiile mintii pe care o au in Romania prin intermediul altora. Aici este o problema, dar avantajul e ca acei specialisti sunt in Romania. Spre diferenta de tot ce a fost pana acum in zona guvernamentala, acum avem bani in PNRR. Este cea mai mare alocare din toate tarile Uniunii Europene. Avem 450 de milioane de euro pentru Cloud-ul guvernamental pentru digitalizarea Romaniei. Deci, specialisti avem, bani avem... Mai e o singura limita: capacitatea statului roman de a functionaliza un angrenaj intre specialisti si acesti bani, astfel incat sa crestem acest grad de digitalizare. Legile incurca mai putin, nu sunt foarte multe chestiuni legislative care sa puna frana acestui deziderat. Problema este a oamenilor competenti, care sa aiba putere de decizie. Nu poti sa ai sperante ca se va face Cloud-ul guvernamental daca unii care s-ar ocupa de acesta nu inteleg foarte bine ce presupune acest Cloud guvernamental. Este o capacitate administrativa a tarii noastre care, in ultimii 20 de ani, nu a generat rezultatele pe care le-ar fi asteptat fiecare roman. Si vorbesc nu din perspectiva de politician, vorbesc din perspectiva de cetatean al acestei tari care are asteptari de la serviciile digitale", a mentionat Radu Miruta.
Grupul de presa Bursa organizeaza, marti, cea de-a IV-a editie a conferintei "Digitalizarea Romaniei", in care vor fi dezbatute o serie de teme ce vizeaza stadiul actual al domeniului IT&C. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter