Aproximativ trei sferturi dintre companiile respondente din Romania (71,4%) au initiat implementarea cloud-ului fie pentru mai multe departamente, fie pentru anumite procese si planifica o adoptare mai larga in urmatorii doi ani, potrivit raportului local realizat pe baza ”Cloud Business Survey” efectuat de PwC Europa Centrala si de Est (ECE). Procentul este similar cu media inregistrata la nivelul ECE.
Doar 12% dintre respondentii din Romania au declarat ca au toate activitatile in cloud (all-in on cloud) ceea ce inseamna, printre altele, capacitati avansate de dezvoltare de servicii si optimizarea volumului de munca, peste media de 8% inregistrata in ECE. In acelasi timp, peste 38% dintre respondentii romani isi propun sa treaca toate operatiunile in cloud in urmatorii doi ani, iar 43% vor sa mute jumatate sau mai mult din operatiuni.
”Cloud-ul a devenit o componenta esentiala intr-un mediu de operare digital, iar adoptarea sa face parte din procesul de transformare a afacerilor. Principalul castig din implementarea cloud consta in generarea de noi modele de afaceri si, implicit, de venituri. Dupa cum reiese din sondajul nostru, atat companiile din Romania, cat si cele din Europa Centrala si de Est se afla la inceputul calatoriei lor in cloud si ar trebui sa se concentreze mai mult pe inovare si pe crearea de noi fluxuri de venituri, si nu doar pe urmarirea obiectivelor de reducere a costurilor”, a declarat Gabriel Voicila, Partener Tehnologie, PwC Romania.
Intrucat se afla inca la inceput de drum, modernizarea este principalul motiv pentru utilizarea cloud pentru 42,9% dintre companiile din Romania si pentru aproape jumatate (49%) dintre companiile din ECE.
In urmatoarele 12 luni, capacitatile pe care companiile din Romania vor sa le dezvolte in cloud sunt analiza datelor (66,7%), securitatea cibernetica (64,3%), stocarea (57%) si inteligenta artificiala si invatarea automata (47,6%).
Prin adoptarea tehnologiei cloud, companiile cauta sa obtina o valoare substantiala din investitiile lor. Tinand cont de nivelul mai scazut de maturitate in ceea ce priveste adoptarea cloud, majoritatea directorilor romani intervievati spun ca nu vad inca toate beneficiile investitiilor, dar se asteapta la un progres semnificativ in urmatoarele 12 luni.
Dintre companiile romanesti care au obtinut deja o valoare masurabila, 40,5% au mentionat un timp mai scurt de lansare a produselor si serviciilor pe piata, 35,7% economii de costuri, 35,7% imbunatatirea pozitiei de securitate cibernetica si 33,3% imbunatatirea profitabilitatii, a experientei clientilor si cresterea agilitatii.
Dintre cei care se asteapta sa obtina o valoare masurabila in urmatoarele 12 luni, principalele beneficii asteptate sunt cresterea productivitatii (64,3%), imbunatatirea rezilientei (61,9%), cresterea agilitatii 60% si noi fluxuri de venituri (57%).
Principalele bariere pentru valorificarea potentialului tehnologiei cloud atat la nivelul companiilor romanesti avansate in cloud, cat si a celorlalte, sunt: deficitul de talente (42,9%), incapacitatea de a masura/cuantifica eficient randamentul investitiilor (35,7%), constrangerile bugetare si/sau de investitii si limitarile capacitatilor tehnologice (ambele 33,3%).