RO EN
Coșul este gol

Data Center: 5 tendinte care vor marca evolutia pietei centrelor de date, in 2022

Criza sanitara prelungita a accelerat fenomenul de transformare digitala in 2021, centrele de date devenind componente vitale in asigurarea disponibilitatii proceselor de business, dar si in functionarea si livrarea serviciilor medicale, asigurarea continuitatii proceselor educationale, a interactiunii dintre cetateni si sistemele administrative etc.
Pandemia a generat insa si efecte negative directe, precum criza semiconductorilor sau cresterea preturilor la energie, Data Centerele fiind obligate sa gaseasca solutii viabile economic la noile provocari.
Am selectat din numeroasele analize si estimari asupra fenomenelor care vor influenta evolutia pietei globale a centrelor de date in 2022 o serie de tendinte ce sunt vizibile deja si la nivel local si pe care le vom dezbate pe 25 Mai in cadrul DataCenterForum, la Face Convention Center Bucuresti.
 
Eficienta energetica devine un obiectiv prioritar
Cresterea densitatii energetice la nivel de rack este un fenomen real - la finalul lui 2020 specialistii Uptime Institute estimau valoarea medie in jur 8,4 kW/rack, insa avertizau ca rack-urile cu consumuri de peste 10 kW devin tot mai numeroase in centrele de date. Evolutia s-a mentinut si in 2021 si va continua si in 2022, insa este insotita si de o crestere a preturilor la energie. Corelarea celor doua fenomene genereaza efecte vizibile pe termen lung, pentru construirea de noi centre fiind preferate zonele cu un regim termic scazut. Pe termen mediu si scurt - Data Centerele vor prioritiza investitiile in solutii de racire cu un consum de energie cat mai redus - cum sunt, de exemplu cele de racire adiabatica - precum si in solutiile alternative de electroalimentare Eco-firendly.
 
Automatizarea proceselor operationale si adoptarea de solutii inteligente de monitorizare capata amploare
Limitarile fizice impuse de pandemie, cresterea deficitului de personal calificat in operarea si administrarea centrelor de date, precum si cerintele tot mai stricte de disponibilitate, obliga Data Centerele sa adopte solutii de automatizare, care merg de la senzori ce colecteaza informatii de la nivel de rack, pana la solutii DCIM (Data Center Infrastructure Management) care integreaza componente inteligente. Google a demonstrat inca de acum sase ani ca, folosind sistemul AI DeepMind, poate reduce cerintele de racire cu 40%. Pe de alta parte, dezvoltarea capacitatilor de Remote management este o prioritate concreta pentru tot mai multe centre de date.
 
Data Centerele devin tot mai verzi
Conform Technavio, piata Green Data Center va creste cu o rata anuala de aproximativ 20% in intervalul 2021-2025, ajungand la o valoare de peste 76 miliarde USD peste trei ani. Un element care va contribui la aceasta evolutie va fi si faptul ca, in 2022, centrele de date isi vor continua eforturile de reciclare si schimbare a infrastructurii de electro-backup, inlocuind clasicele UPS-uri VRLA cu cele de noua generatie dotate cu baterii Lithium-ion. Avantajele, dincolo de considerentele de natura ecologica, constau in castig de spatiu, economii pe zona de racire, performante de monitorizare mai bune si durata de viata mai lunga. (Detalii despre castigurile asigurate de UPS-urile Li-Ion puteti citi aici.)
 
Centrele de date containerizate castiga teren
Tot mai multe organizatii - din mediul public sau privat - opteaza pentru adoptarea centrelor de date Micro-Modulare pentru a-si extinde infrastructura Data Center existenta, pentru a a-si crea propriile site-uri de backup si Disaster Recovery sau pentru a dezvolta arhitecturi descentralizate de tip Edge Computing, adaptate cerintelor unor proiecte cu distributie geografica mare. Avantajele centrelor de date containerizate sunt solide si numeroase, exceland la capitolele costuri de achizitie, viteza de dare in folosinta, TCO si eficienta energetica. Solutiile disponibile pe piata sunt mature si standardizate, ca urmare anul acesta piata solutiilor Edge Data Center va inregistra o crestere de peste 21%, ritm care se va mentine pana in 2026, conform analizei Markest and Markets.
 
Problemele din lanturile de aprovizionare vor continua sa se faca simtite
Criza semiconductorilor a afectat drastic dezvoltarea industriei Data Center in 2021, generand atat cresteri ale preturilor, cat si intarzieri de livrare a comenzilor. Fenomenul este vizibil nu doar in cazul serverelor, ci si al solutiilor de racire sau al UPS-urilor, care au ajuns sa fie livrate si 6 luni mai tarziu in unele regiuni. Efectele se vor face simtite si anul acesta, in conditiile in care cererea pentru noi capacitati creste in mod constant. Conform Uptime Institute 2021 Data Center Industry Survey, jumatate din centrele de date sunt expuse acestui risc, avand un singur furnizor pentru anumite categorii de echipamente electro-mecanice. Fenomenul va afecta cu precadere operatorii centrelor de date de mici dimensiuni, care nu au puterea de negociere a Data Centerelor mari, care fac parte din retele globale. Pentru prevenire situatiilor critice, specialistii recomanda operatorilor centrelor de date imbunatatirea capacitatilor de monitorizare si mentenanta preventiva, precum si identificarea de noi parteneri si furnizori de echipamente si servicii.
Anul 2022 se anunta unul tumultuos pentru industria Data Center, marcat de evolutii importante la nivel tehnologic, dar nu numai. Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre cum se vor manifesta acesta tendinte la nivel local, va invitam sa participati la DataCenter Forum 2022, un eveniment unic dedicat profesionistilor si tehnologiiilor din domeniul centrelor de date, organizat de Tema-Energy si principalii parteneri de afaceri.
 
Articol realizat de Data Center Forum 2020, evenimentul industriei de centre de date in Romania. Pentru informatii suplimentare despre eveniment, click aici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter