Mai mult de jumatate (55%) dintre conexiunile la Internet mobil inregistrate in Romania, la jumatatea anului 2019, sunt 4G, iar doua treimi dintre utilizatori nu isi limiteaza navigarea pe internetul mobil, arata datele statistice publicate, marti, de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Conform reglementatorului pietei locale telecom, la finele primului semestru al anului in curs, numarul conexiunilor la internet mobil era de 19,6 milioane, in scadere cu 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In aceasta marja, conexiunile 4G au ajuns la aproape 11 milioane (+6%), ceea ce reprezinta peste 55% din numarul total de conexiuni la internet mobil.
"Impreuna cu conexiunile 3G (29% din total), ponderea conexiunilor de mare viteza (3G si 4G) ajunge la 84% din totalul conexiunilor", precizeaza ANCOM.
Raportul de date statistice al autoritatii releva faptul ca traficul mediu lunar de internet mobil a crescut cu 16% in primele sase luni ale acestui an, ajungand la 3,4 GB/locuitor. Totodata, in functie de numarul de conexiuni active la internet mobil, la jumatatea anului 2019, Orange detinea o cota de piata de 39%, Vodafone de 24%, Grupul Telekom de 19%, ceilalti furnizori insumand 18%.
Potrivit sursei citate, pe zona de Internet fix, numarul conexiunilor s-a mentinut la 5,1 milioane la jumatatea anului 2019, in crestere usoara, de 1%, din care 3,5 milioane sunt in mediul urban (+0,2%) si 1,6 milioane in mediul rural (+2%).
"Rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodarii era de 62% la nivel national, respectiv de 74% in mediul urban si de 47% in mediul rural. Din totalul conexiunilor la internet fix, 71% (3,7 milioane) sunt conexiuni de foarte mare viteza (cel putin 100 Mbps). De altfel, peste 62% dintre conexiunile de internet fix au fibra optica pana cel putin la cladire, fiind realizate prin FTTH sau FTTB", noteaza arbitrul pietei telecom.
De asemenea, in prima jumatate a acestui an, traficul mediu lunar de internet fix a fost de 27 GB/locuitor, in crestere cu 4%, comparativ cu semestrul I din 2018. Raportat la numarul de conexiuni la internet fix, RCS&RDS detinea o cota de piata de 52%, Grupul Telekom de 22%, UPC de 12%, iar ceilalti furnizori au insumat 14%.
Raportul de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania in primul semestru al anului 2019 este realizat de ANCOM pe baza informatiilor transmise de furnizorii care au obligatia de a trimite Autoritatii valorile indicatorilor corespunzatori categoriilor de servicii.