RO EN
Coșul este gol

Proiect de OUG pentru instalare sisteme de monitorizare video pe drumuri forestiere

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a supus dezbaterii publice proiectul de Ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru limitarea taierilor ilegale.
Este vorba de 300 de sisteme video care vor fi instalate in 11 judete, la iesirea de pe drumurile forestiere, in cadrul unui proiect care are un buget estimat la aproximativ 12 milioane de lei. Tinta acestei investitii este aceea de a monitoriza orice cantitate de masa lemnoasa care iese din padure.
„Am o veste foarte buna pentru protectia padurilor Romaniei. Am inceput demersurile pentru realizarea unui sistem pe care multi il considera veriga lipsa din pachetul de masuri pentru lupta impotriva taierilor ilegale: sistemul de monitorizare video pe drumurile forestiere. Sunt convins ca acest nou sistem, alaturi de SUMAL 2.0 si de monitorizarea prin satelit, va duce la anihilarea completa a hotilor de lemne. Practic, activitatea acestora va ramane fara obiect”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Sistemele de supraveghere video vor fi amplasate in zonele cu risc ridicat in ceea ce priveste taierile ilegale. La alegerea zonelor s-a luat in calcul suprafata de padure din fiecare judet, volumul exploatat si transportat, precum si cuantumul taierilor ilegale identificate. In ceea ce priveste alegerea punctelor de instalare a camerelor video, acestea se vor afla pe drumurile forestiere, in apropierea intersectiilor cu drumurile publice, in zone intens practicate de transportatorii de masa lemnoasa.
„Valoarea medie pe care o luam in calcul este de aproximativ 40.000 lei pentru fiecare sistem. Vorbim despre minim 3 camere video de inalta rezolutie, cu posibilitate de identificare automata a numerelor de inmatriculare, detectie a miscarii, sistem de vizualizare pe timp de noapte, ecrane de monitorizare, pupitru de comanda, precum si alte elemente de interconectare a tuturor sistemelor de monitorizare”, a adaugat ministrul.
In acest moment, sunt functionale doua astfel de sisteme de supraveghere independente finalizate, unul in judetul Prahova, gestionat de Romsilva, si celalalt, in Suceava, instalat si utilizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura „Marin Dracea”(INCDS).
Imediat dupa aprobarea OUG, vor fi planificate fiecare din cele 300 de puncte de monitorizare si va incepe procedura de achizitie.
Va exista o colaborare intre toate institutiile statului care participa la combaterea furtului de masa lemnoasa - politie, garda forestiera, jandarmeria etc., care vor lucra impreuna.
„Important este sa beneficiem de digitalizare, sa beneficiem de aplicatii care sa poata sa interpreteze in timp real ceea ce se intampla in padurile Romaniei. Asa cum le monitorizam din satelit suntem obligati sa le monitorizam si de la nivelul solului. Facem pasi importanti in fiecare zi impotriva acestui fenomen - furtul de padure din Romania”, a mai declarat Mircea Fechet.
In procesul de elaborare a proiectului de act normativ, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a avut in vedere necesitatea consolidarii cadrului legal si intarirea capacitatii de implementare, monitorizare si control privind lupta impotriva taierilor ilegale de masa lemnoasa din fondul forestier national si din vegetatia forestiera de pe terenurile din afara acestuia.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter