RO EN
Coșul este gol

OCDE: Romania poate trece la implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila

Guvernul Romaniei, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, a gazduit, pe 21 septembrie a.c., videoconferinta “Cat de pregatita este Romania pentru dezvoltarea durabila?”. Doua rapoarte realizate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) au fost prezentate de catre expertii organizatiei, in cadrul evenimentului. Acestea sunt rezultatul unui proiect prin care au fost analizate mecanismele institutionale, de planificare si bugetare care pot contribui la implementarea ”Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2030” (SNDDR).
“Demonstram consecventa si determinare in implementarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabila. Cele doua rapoarte reconfirma pozitia Romaniei de hub regional in promovarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabila. Am reusit sa construim un cadru regional solid pentru implementarea Strategiei. Cateva exemple sunt nucleele de dezvoltare durabila, formate din aproximativ 100 de specialisti din institutiile publice, Comitetul Interdepartamental prezidat de premier si format din ministri, dar si Consiliul Consultativ pentru dezvoltare durabila, care va reuni 34 de experti”, a declarat László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila.
Conform expertilor OECD, pandemia Covid-19 a sporit provocarile guvernelor in ceea ce priveste echilibrarea prioritatilor urgente cu cele de implementare pe termen lung a obiectivelor de dezvoltare durabila. Printre recomandarile pentru depasirea acestei perioade se numara integrarea conceptului de dezvoltare durabila in procesele guvernamentale cheie si integrarea indicatorilor sectoriali in setul de indicatori nationali de dezvoltare durabila.
“Cu toate ca trecem printr-o perioada dificila, trebuie sa facem mai mult, atat la nivel individual, cat si la nivelul comunitatilor. Vom continua sa dezvoltam in Romania acea masa critica care sa imbratiseze obiectivele pentru dezvoltare durabila si care sa le promoveze mai departe. Nici noi, nici institutiile europene partenere nu ne-am indepartat de la principiile sustenabilitatii. Dimpotriva, relansarea economica europeana va pune accent pe reducerea emisiilor de carbon. De asemenea, raporturile de tara din cadrul Semestrului European vor fi construite pe cele 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabila. Cele doua rapoarte lansate astazi ne vor ajuta sa dezvoltam cat mai bine mecanismele institutionale si sa avem o planificare bugetara in concordanta cu noile evolutii internationale”, a adaugat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila.
***
Peste 60 de specialisti din institutii publice din Romania si din alte tari, dar si experti in domeniul dezvoltarii durabile, au participat online la aceasta videoconferinta, iar rapoartele prezentate astazi sunt rezultatul proiectului de asistenta tehnica finantat de Guvernul Romaniei „Linking policy planning and budgeting to support the implementation of the SDG in Romania” si pot fi accesate la link-urile de mai jos:

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter