RO EN
Coșul este gol

IFRC: Efectele secundare ale razboiului din Ucraina cresc si impacteaza toata lumea

Dupa sase luni de la escaladarea conflictului din Ucraina, nevoile umanitare in interiorul si in afara tarii continua sa creasca. In conditiile in care intregul sistem umanitar este solicitat, conflictul ar putea avea un impact de lunga durata asupra capacitatii organizatiilor si a donatorilor acestora de a raspunde crizei din Ucraina si la situatiile de urgenta din alte parti.
Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC), Crucea Rosie Ucraineana si alte 46 de Societati Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie continua sa intensifice unul dintre cele mai mari raspunsuri din istorie pentru a veni in intampinarea nevoilor umanitare.
Presedintele IFRC, Francesco Rocca, a declarat: “Omenirea a ajuns intr-un punct critic. Platim un pret din ce in ce mai mare, cel al suferintei, care este de neimaginat pentru milioane de oameni. Efectele secundare cresc proportional cu prelungirea conflictului, iar acest lucru se reflecta in preturi mai mari la alimente si carburanti, agravand criza alimentara. IFRC continua sa se adapteze la nevoile umanitare, dar nu o putem face singuri."
In Ucraina si in tarile vecine, inflatia si lipsa produselor esentiale, cum ar fi combustibilul si alimentele, afecteaza capacitatea oamenilor de a-si permite proviziile de baza. Sosirea iminenta a vremii reci in saptamanile urmatoare va aduce nevoi umanitare suplimentare. Desi am asistat pana acum la gesturi incredibile de generozitate, aceste tensiuni economice pot afecta capacitatea comunitatilor gazda de a ajuta persoanele care au fugit din calea conflictului. In plus, acestia trebuie sa aleaga intre a o lua de la capat intr-o tara straina si a se intoarce in incertitudine si potential pericol.
Conflictul continua sa aiba consecinte de mare amploare. Costul alimentelor a crescut in intreaga lume. Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Exporturile de cereale ale tarii au scazut cu 46% in acest an. Aceasta scadere masiva are un impact major asupra Cornului Mare al Africii, unde peste 80 de milioane de oameni se confrunta cu foamete extrema, cea mai grava criza alimentara din ultimii 70 de ani.
In timp ce milioane de oameni au fost stramutati, peste 100.000 de voluntari si angajati locali ai Crucii Rosii s-au mobilizat rapid in Ucraina, in tarile limitrofe - Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania, Moldova, Rusia si Belarus - si in alte 17 tari din regiune.
Directorul general al Crucii Rosii Ucrainene, Maksym Dotsenko, a declarat: "Oamenii au fost nevoiti sa lase totul in urma si sa scape cu viata, multi traiesc si isi fac planuri de la o zi la alta. Cu iarna apropiindu-se, stim ca acest lucru va deveni din ce in ce mai dificil pentru oamenii care au nevoie de elementele de baza pentru a supravietui - un loc cald in care sa traiasca, hrana, bunuri si servicii."
"Personalul si voluntarii nostri continua sa lucreze non-stop pentru a-i sprijini pe oameni, chiar si atunci cand multi isi fac griji pentru propriile familii si pentru siguranta lor. Cu toate acestea, ei continua sa imbrace haina Crucii Rosii pentru a livra ajutoare esentiale celor care au nevoie de ele. Ne concentram sa ne adaptam, sa fim flexibili si receptivi la orice se va intampla in continuare."
Viitorul crizei umanitare din Ucraina ramane necunoscut. Chiar daca conflictul s-ar incheia maine, va dura ani de zile pentru a repara pagubele provocate oraselor si locuintelor, dar si impactul asupra familiilor. Aceasta perspectiva necesita ca organizatiile umanitare, guvernele si donatorii sa se angajeze pe termen lung. Va trebui sa se gaseasca noi surse de finantare si resurse in afara bugetelor umanitare.
Ghidata de impartialitate, IFRC, impreuna cu alti membri ai Societatilor Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, va continua sa se implice, oferind ajutor umanitar esential; asistenta in numerar si cupoane, asistenta medicala, inclusiv sprijin pentru sanatate mintala, prim ajutor, bunuri si ingrijiri medicale, precum si apa si canalizare.
Interventia Crucii Rosii Romane pentru ajutorarea poporului ucrainean:
- Informarea si asistenta umanitara oferita in punctele de frontiera, aeroporturi si gari pentru civilii ucraineni care au intrat in Romania: 250 000 beneficiari;
- Restabilirea legaturilor de familie: 20 000 beneficiari;
- Sprijin oferit de Crucea Rosie centrelor de cazare cu hrana, apa, produse de igiena, materiale sanitare: 7 000 beneficiari.
- Asistarea directa a cetatenilor ucraineni prin servicii oferite de filialele de Cruce Rosie: produse de igiena si imbracaminte, asigurarea de mese calde, activitati de socializare si educative pentru copii, asistenta medicala si asistenta psiho-sociala: 84 165 beneficiari;
- Asistenta oferita cetatenilor ucraineni prin call center la numarul 0374.415.000 in limba romana, engleza, rusa si ucraineana: 6 500 de apeluri;
- Asistenta financiara directa: 10.07 milioane euro distribuite catre 48 539 cetateni ucraineni aflati pe teritoriul Romaniei (21 120 familii).
- Sprijin pentru cei ramasi in Ucraina, prin transporturi umanitare periodice efectuate de Crucea Rosie Romana: 90 de transporturi cu 2 250 de tone de produse si materiale sanitare distribuite la Cernauti, Uzgorod si Odessa.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter