Greenpeace a transmis oficial comentariile sale pentru planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia (CEO) in termenul limita - 19 aprilie. Acestea sunt un raspuns la consultarea publica organizata de Comisia Europeana, dupa decizia de a deschide o investigatie aprofundata referitoare la ajutorul de restructurare de peste 1,3 miliarde de euro, care ar urma sa fie acordat companiei de catre Guvernul Romaniei. Aprobarea planului ar contrazice flagrant politicile si obiectivele Uniunii Europene si ar compromite credibilitatea Comisiei Europene.
Comentariile Greenpeace identifica diferente majore de viziune intre planurile europene de decarbonare si intentiile Romaniei de a reforma sectorul energetic.
Dependenta pe termen lung a CEO de utilizarea lignitului face ca ajutorul de stat oferit companiei sa fie incompatibil cu Pactul Verde European, cu politicile europene pentru energie, clima si protectia mediului. Planul de restructurare propus de Romania incalca si prevederi ale Directivei EU ETS (Emissions Trading System) si normele de acordare ale ajutoarelor de stat. In forma sa actuala, planul de restructurare este incompatibil cu piata interna si ar trebui sa fie respins de Comisia Europeana.
Planul duce la o crestere a emisiilor de CO2, pastreaza capacitati importante de productie de energie pe carbune, inlocuieste partial flota de unitati de carbune cu unele noi, pe gaze fosile, care nu aduc beneficii de mediu considerabile si introduce capacitati nesemnificative de energie regenerabila, ignorand posibilele investitii in eficienta energetica. Pe termen mediu si lung, planul propus de CEO si Ministerul Energiei impovareaza Romania cu costuri de mediu, sanatate si sociale enorme.
Planul de restructurare propus risca sa se transforme intr-o oportunitate pierduta extrem de costisitoare pentru Romania (oportunitatea de a renunta la carbune si de a moderniza sectorul energetic) si intr-o risipa a fondurilor publice care ar putea fi folosite pentru a-i sprijini pe oamenii din Gorj.
„Planul propus pentru restructurarea CEO este lipsit de logica si am argumentat, punct cu punct, toate slabiciunile lui in fata Comisiei Europene. Guvernul mizeaza in continuare pe combustibilii fosili - carbune si gaze - care cresc costurile operationale ale companiei. Mergand pe aceasta linie, CEO nu poate deveni profitabila nici peste 5 ani, nici peste 10, niciodata!
Compania a cumparat saptamana trecuta certificate de emisii la pretul exorbitant de peste 44 euro/tona. Cum isi va mai permite sa functioneze pe carbune? Banii pe care ii ofera ilegal Guvernul, din buzunarele cetatenilor, inainte ca investigatia Comisiei Europene sa fie finalizata, nu fac decat sa acopere niste nevoi imediate. Am vazut acest scenariu repetandu-se an dupa an. Iar costurile vor fi din ce in ce mai mari, daca autoritatile romane nu revizuiesc fundamental planul.
Ne dorim si sprijinim o restructurare reala, in centrul careia sa fie tranzitia catre energie regenerabila, oamenii care lucreaza acum la CEO si dezvoltarea judetului Gorj cu fonduri europene. Guvernul trebuie sa isi asume aceasta reforma, sa treaca peste nivelul de declaratii politice goale de continut si sa vina urgent cu un plan pentru eliminarea carbunelui. Fara acesta, Gorjul ramane blocat in trecut si rateaza finantarile care pot sa il transforme intr-un judet competitiv din punct de vedere economic si cu emisii reduse de gaze cu efect de sera.” a declarat Vlad Catuna, coordonator de campanii la Greenpeace Romania.
Si alte organizatii de mediu internationale, precum European Environmental Bureau, ClientEarth si Bankwatch, au transmis in perioada de consultari observatii amanuntite referitoare la planul CEO de restructurare.
De asemenea, in urma unei initiative a Greenpeace Romania, peste 5.000 de cetateni au trimis mesaje catre ministrul Energiei, Virgil Popescu. Ei cer ministrului ca planul CEO sa fie in acord cu prevederile Pactului Verde European, sa ajute judetele Gorj si Hunedoara sa acceseze fonduri europene pentru a crea noi locuri de munca, sa comunice o data clara si un plan realist pentru eliminarea carbunelui din mixul energetic national si sa il inlocuiasca pe acesta cu noi capacitati pe energie regenerabila.
In acelasi context, “Saptamana trecuta am fost in vizita la Ministerul Energiei, pentru a-i aminti domnului Virgil Popescu care ii sunt atributiile in calitate de ministru al energiei. Pana acum, dupa un mandat de un an jumatate, domnul ministru a performat extrem de slab. Nu exista un plan coerent privind politica energetica a Romaniei si nu au fost demarate investitii in noi capacitati de energie. Ce a reusit sa faca domnul Popescu pana acum pentru a se alinia cu prevederile Pactului Verde European? Nimic. A oferit prin ordonante de urgenta ajutoare ilegale, din bani publici, pentru poluare. Si a produs niste planuri de restructurare care au toate sansele sa fie respinse de Comisie, in detrimentul angajatilor CEO si oamenilor din intregul judet Gorj., a declarat Vlad Catuna, Greenpeace Romania.