AHK Romania a organizat in perioada 25 august si 1 septembrie 2020 cea de-a opta editie a conferintei „Cities of Tomorrow”. Evenimentul a reunit peste 380 de participanti din intreaga tara, dar si din strainatate, printre care arhitecti, urbanisti, reprezentanti ai mediului de afaceri si ai sectorului public.
„Cities of Tomorrow” este recunoscut pe plan national ca fiind un eveniment de referinta dedicat importantei dezvoltarii urbane si regionale, anul acesta aducand in prim plan relatia dintre orase si cetatenii acestora, avand ca tema centrala migratia si circulatia oamenilor, atat interna cat si internationala, un subiect de actualitate in Romania, unde efectele emigrarii masive din ultimele trei decenii sunt din ce in ce mai vizibile la nivel economic, urbanistic si social.
Evenimentul a fost deschis de Directorul General si de Presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane, domnul Sebastian Metz respectiv domnul dr. Dragos Anastasiu si de Excelenta Sa domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti.
Invitat de onoare al acestei editii si keynote speaker a fost domnul Ullrich Sierau, primar al orasului Dortmund. Dupa alegerea sa in 2009, primarul Sierau a pus accentul pe implementarea proiectelor de dezvoltare urbana durabila. Drept urmare, Dortmund a primit titlul de cel mai sustenabil oras al Germaniei in 2014 si premiul German Urban Planning Award in 2018. Domnul Sierau a prezentat proiectul de reconversie la scara larga ”Phoenix”, un exemplu de bune practici a carui implementare a durat mai multe decenii. Acesta a condus la alinierea orasului cu conceptele de sustenabilitate si la o crestere a atractivitatii orasului cunoscut in trecut ca unul din motoarele industrializarii din Germania.
Panelul central dedicat dialogului intre orase magnet si orase in contractie a fost onorat de prezenta primarului municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc. Alaturi de primarul Sierau, de specialisti in dezvoltare urbana precum domnul Marcel Ionescu-Heroiu, Expert Senior Dezvoltare Urbana la Banca Mondiala si doamna arh. Ilinca Paun-Constantinescu, cadru didactic la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti, moderatorul acestui panel domnul arh. Serban Tiganas, Secretar General al Uniunii Internationale a Arhitectilor, a incercat sa ofere raspunsurile la multe din necunoscutele acestei teme, atat din perspectiva practica cat si teoretica. In cadrul dezbaterii s-a pus accentul pe potentialul oraselor Romaniei si pe tranzitia catre viitor, cand orasele noastre vor fi digitalizate, durabile si verzi, dar doar prin implicarea si colaborarea partilor, atat actorii publici, cat si cei privati.
Mesele rotunde tematice s-au desfasurat online in trei zile consecutive (25, 26 si 27 august) si s-au bucurat de participare internationala cum ar fi prezenta Dr. Lui Thai Ker, arhitect si urbanist de renume, considerat creatorul Singapore-ului modern, la Masa de Reconversie si revitalizare sau a echipei de data scientists ai Telekom Germania la masa Guvernanta oraselor/Digitalizare/Platforma de informare urbana. Teme importante pentru dezvoltarea oraselor tratate in cadrul meselor rotunde: eficienta energetica si management energetic, finantare si fonduri UE, guvernanta oraselor/digitalizare/platforma de informare urbana, mobilitate, dreptul constructiilor, reconversie si revitalizare, economie circulara, turism, lifestyle si cultura. Ca in fiecare an, solutiile sugerate pentru fiecare tema tratata la Cities of Tomorrow vor fi centralizate in brosura de follow-up a evenimentului si de asemenea Camera de Comert si Industrie Romano-Germana va incerca sa le implementeze impreuna cu partenerii sai din mediul privat si public.
In urma votului publicului, masa rotunda moderata de Fepra International, ”Economie Circulara, solutii pentru indeplinirea tintelor de reciclare” a fost desemnata castigatoare, demonstrand cresterea importantei acestui subiect in tara noastra. Din dezbatere a reiesit ca responsabilitatea trebuie impartita intre cetateni, mediul privat si cel public. Cetatenii trebuie sa priveasca mai atent produsele pe care le achizitioneaza, dar si companiile producatoare trebuie sa investeasca mai mult in designul ambalajelor, iar autoritatile publice sa evite transferul responsabilitatii catre terti si sa ofere sprijin producatorilor prin crearea unor facilitati financiar-bancare pentru a sustine o crestere in reutilizarea si reciclarea produselor si a ambalajelor.
Prezentam pe scurt temele & subtemele meselor rotunde si moderatorii aici.
O alta sectiune importanta a conferintei a fost cea a prezentarii proiectelor finaliste. Cu ajutorul unui juriu format din personalitati cu experienta vasta, s-au stabilit cei 9 finalisti ai concursului de proiecte, din totalul de 63 de proiecte propuse. Dupa deliberari, juriul a desemnat urmatorii castigatori: la categoria mediu de afaceri: Triptic Studio (Green Spots Technology); la categoria administratie publica: Primaria Municipiului Vaslui (Reabilitare si schimbare de destinatie a fostelor centrale termice); la categoria societate civila: Asociatia Planeta Petrila (Regenerare Postindustriala).
Toate cele 63 de proiecte depuse pot fi consultate aici.
De asemenea am introdus anul acesta pe langa categoriile de proiecte deja cunoscute o categorie speciala, gandita prin prisma provocarilor pe care le traim: Sanatate si/sau siguranta cetatenilor. Castigatorul acestei categorii de concurs, Consiliul Judetean Sibiu (Noul Spital Judetean) a fost ales exclusiv in urma votului publicului participant la conferinta. Cele 13 proiecte depuse pot fi consultate aici.
Premiile acordate de AHK Romania sunt pentru categoria administratie publica: 1 pachet vizitator la Expo Real 2021, cel mai important targ din Europa pentru proiecte imobiliare si investitii, pentru categoria mediu de business: 1 an de parteneriat econet romania, platforma green-tech a AHK Romania www.econet-romania.com, pentru categoria societate civila: 1 participare la delegatia organizata de AHK Romania la Smart City World Congress in Barcelona, 2021/sau echivalent pentru categoria sanatate/siguranta cetatenilor: Comitetul German de Afaceri pentru Europa de Est (OAOEV – Ost-Ausschuss Osteuropaverein der Deutschen Wirtschaft) si-a exprimat interesul de a sustine echipa castigatoare, oferindu-i sansa de a se prezenta in fata oamenilor de afaceri germani in cadrul unui eveniment de profil.
Editia de anul acesta a „Cities of Tomorrow” a confirmat inca o data ca evenimentul, organizat pentru prima oara in format hibrid – online, onsite si virtual - de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, a devenit o importanta platforma de interactiune intre mediul public si cel privat, oferind posibilitatea unui schimb important de informatii, de experiente si nu in ultimul rand crearea de noi contacte de afaceri. Multumim celor peste 385 de participati pentru implicare, sponsorilor (BASF, Siemens, Telekom, Fepra International, Bosch, Schuman Associates, Ceetrus, REBU, Expo Real, Stalftort Legal.Tax.Audit, SNRB, Hotpost Workhub) si partenerilor pentru sustinere.
Conferinta a fost inregistrata partial si poate fi urmarita pe pagina de facebook AHK Romania.