RO EN
Coșul este gol

BUILDGREEN: Sanse sporite de extindere a certificarii la imobilele existente

Compania BuildGreen Romania este specializata in acordarea unor servicii de consultanta in vederea certificarii imobilelor din punct de vedere al sustenabilitatii, conform sistemelor de agrementare LEED - SUA si BREEAM - Marea Britanie. Principiile a caror implementare este urmarita in cadrul proceselor de expertiza se refera, in general, la: proiectarea imobilelor in asa fel incat sa se asigure minimizarea consumului de energie, apa si alte resurse naturale; garantarea unui mediu interior sanatos si confortabil; reducerea sau chiar eliminarea impactului negativ din punct de vedere ecologic, prin diminuarea poluarii si un management eficient al deseurilor etc. Cele mai reprezentative imobile care au fost certificate pana in prezent de BuildGreen sunt reprezentate de Cascade Euro Tower, Cristal Tower si UniCredit Tower, toate din   Bucuresti. In continuare, Razvan Nica, director general BuildGreen Romania, se refera la cateva aspecte importante legate de activitatea in acest domeniu.
 
Cum este perceputa in Romania ideea de sustenabilitate?
Conceptul de dezvoltare durabila este relativ nou, fiind abordat in mod diferit. Consideram ca autoritatile, in acest moment, nu au inteles inca beneficiile pe care le poate asigura o astfel de abordare in domeniul constructiilor. Evident, exista si exceptii, remarcate de pilda in cazul municipalitatii din Cluj-Napoca edilii locali acordand o serie de facilitati fiscale. Companiile de antreprenoriat au inceput, la randul lor, sa ia in considerare acest aspect, mai ales pe fondul solicitarilor formulate de beneficiarii care considera obligatorie obtinerea unei certificari BREEAM sau LEED.
 
Cate cladiri verzi certificate exista in acest moment pe plan national?
In acest moment, conform datelor oficiale, sunt agrementate in sistemul BREEAM sase cladiri, pentru patru dintre proiectele noi compania noastra fiind implicata prin prestarea unor servicii de consultanta. Referitor la LEED, exista un singur imobil certificat pe teritoriul Romaniei, mai exact parcul industrial construit de compania finlandeza Nokia in localitatea Jucu, din Cluj. Pe langa aceste obiective finalizate, in prezent se afla in plin proces de implementare alte sase procese de certificare BREEAM si LEED. Mentionam ca procedurile sunt aplicate pe fiecare dintre etapele de proiectare/executie, incepand de la faza de concept si terminand cu momentul punerii in functiune. 
 
Ce perspective considerati ca are aceasta activitate pe termen scurt, mediu si lung? 
Credem ca dezvoltarea sustenabila reprezinta viitorul industriei constructiilor. Actualmente, la toate proiectele din clasele A si A+ se solicita obtinerea unei certificari de nivel mediu, insa, cu timpul, aceste exigente se vor aplica pentru toate imobilele, urmand ca obiectivele de top sa se orienteze catre certificari BREEAM Excellent/ LEED Platinum. Pe termen mediu, certificarile pentru cladiri existente (BREEAM in Use si LEED Existing Buildings) estimam ca vor fi la fel de prezente pe piata, avand in vedere interesul dezvoltatorilor fata de acest trend si dimensiunile stocului de constructii. Acesta constituie un mod de a demonstra chiriasilor faptul ca beneficiaza nu doar de o cladire de calitate, ci si ca administrarea ei este facuta intr-un mod sustenabil.
 
Prezentati in mod succint opinia in legatura cu procesul de reabilitare a imobilelor existente.
 
Din punctul nostru de vedere, reabilitarea termica a imobilelor existente aduce un castig evident in ceea ce priveste performanta energetica - aspect ce se reflecta in costul utilitatilor, dar este departe de a putea fi considerata in conformitate cu principiile sustenabile. Aceasta reprezinta o operatiune utila de eficientizare a unor zone rezidentiale ce au fost construite fara a respecta principiile dezvoltarii durabile, neluand in niciun fel in considerare criteriile ecologice.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter