Comitetul interdepartamental pe dezvoltare durabila, din cadrul Guvernul Romaniei, a avizat indicatorii ce vor sta la baza implementarii Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2030, a declarat, miercuri, dupa sedinta de Guvern, Laszlo Borbely, consilier de stat si coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Executivului.
"Suntem intr-o perioada importanta in ceea ce priveste implementarea Agendei 2030. Acest lucru pare putin teoretic, tehnic, dar tine de fiecare dintre noi ce atitudine avem fata de viata noastra. Noi suntem recunoscuti la nivel regional si mondial ca un hub regional in ceea ce priveste implementarea Agendei. Anul trecut, in decembrie, am primit un premiu din partea ONU, la nivel de Europa, pentru ca am eficientizat administratia publica si pentru inovatie. In momentul de fata avem finalizat relatia inter-institutionala, avem comitet interdepartamental, un Consiliu Consultativ format din inteleptii neamului pe dezvoltare durabila, 34 de oameni pregatiti din domeniul academic care ne-au ajutat in a finaliza acesti indicatori. Avem si societatea civila - Coalitia Sustenabila - cu 120 de entitati cu care avem o relatie continua. Ceea ce am decis azi la nivelul comitetului interdepartamental, la Guvernul Romaniei, este ca am avizat indicatorii, pentru ca fara a sti in ce stadiu te afli, incepand cu educatia, sanatatea, cele 17 obiective, nu poti sa faci pasul urmator. Am facut o prima evaluare in 2020 cu Institutul National de Statistica si acum avem 99 de indicatori principali si 192 de indicatori secundari pe care putem sa-i urmarim", a spus Borbely.
Reprezentantul Guvernului a explicat mecanismul prin care indicatorii aprobati vor putea fi monitorizati, iar in functie de anumite evolutii pot fi luate decizii la nivel politic.
"Avem un agregator care este, de fapt, o memorie institutionala a dezvoltarii durabile ce e folositoare si pentru presa. Exista indicatorii Eurostat la nivelul Uniunii Europene si acesti indicatori ai nostri, actualizati periodic. De exemplu, vedem la rata riscului de saracie ca fata de 2007 cand ne-am alaturat Uniunii Europene, cand aveam 40%, acum suntem la circa 30%, deci am redus, dar inca suntem printre ultimii din pacate. De asemenea, la ponderea consumului de energie din surse regenerabile stam destul de bine fata de Uniunea Europeana, la circa 25%. Putem face o comparatie si la intensitatea emisiilor de CO2. Pe langa faptul ca ai tinte, trebuie sa ai si un plan pana in 2030. Avem meserie de expert in dezvoltare durabila. Ce facem cu aceasta meserie? Noi avem 22 de nuclee la nivelul diferitelor ministere si institutii cu care am finalizat strategia si planul de actiune. Primii 160 de oameni vor termina in septembrie cursurile post-universitare si vor fi experti in dezvoltare durabila. Avem in PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta, n.r.) un Centru de Excelenta pe care il vom face si care va veni cu expertiza catre decidentii politici, cu studii si analize sa facilitam deciziile care se iau in diferite domenii. Sper ca, pana la sfarsitul anului 2026, sa avem 2.000 de experti si 80% la nivel local", a subliniat oficialul.
Strategia Nationala pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2030 (SNDDR 2030) reprezinta documentul-cheie adoptat de Romania in acord cu obiectivele Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabila si cu documentele strategice ale Uniunii Europene, in toate politicile sectoriale, pentru dezvoltarea durabila pe plan national, in perioada 2022-2030.
In data de 14 iulie, Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului anunta lansarea, la New York, a Planului national de actiune pentru implementarea Strategiei nationale de dezvoltare durabila.
Potrivit unui comunicat al Departamentului, lansarea a avut loc in cadrul conferintei "O reconstructie mai buna: masurarea si sporirea coerentei politicilor pentru realizarea efectiva a ODD-urilor pana in 2030", eveniment organizat in colaborare cu Guvernele Italiei si Luxemburgului si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), in cadrul Forumului Politic de Nivel Inalt (HLPF) pentru Dezvoltare Durabila care se desfasoara la New York.