RO EN
Coșul este gol

AFF lanseaza un proiect-pilot de calcul al reducerii amprentei de carbon

Responsabilitatea fata de mediu se invata si se educa prin campanii publice de constientizare, sustinute an de an. Iar cand vine vorba de deseurile electrice si electronice (DEEE), orice consumator are datoria de a se informa despre tot ce inseamna colectare si reciclare, dar si reutilizarea DEEE, un segment de piata prea putin dezvoltat in Romania. De aici si grija Asociatiei Ateliere Fara Frontiere (AFF) de a participa activ la programe si proiecte menite sa stimuleze dorinta romanilor de a deveni mult mai atenti in aceasta directie.
„DEEE contin multe substante toxice, daunatoare mediului. Populatia nu are destule informatii, nu are posibilitatea sa se debaraseze responsabil. Este nevoie de mai multe campanii, de un sistem de puncte de colectare pentru populatie si organizatii sau companiile care genereaza anumite cantitati de DEEE. In cele mai multe localitati din Romania, colectarea de la populatie nu se face corect, iar o parte din aceste deseuri risca sa ajunga astfel in natura”, detaliaza contextul Damien Thiery, CEO Ateliere Fara Frontiere.
In toata aceasta degringolada a pietei, vestea buna este ca unele produse colectate, din categoria „electrice si electronice”, pot fi pregatite pentru reutilizare, ceea ce se traduce printr-un impact zero asupra mediului in comparatie cu reciclarea.
„Pregatirea pentru reutilizare poate crea locuri de munca verzi in intreprinderi sociale de insertie, precum cele similare AFF. Potrivit datelor colectate de RREUSE (Reteaua internationala a intreprinderilor sociale active in reutilizarea deseurilor), aceste intreprinderi creeaza in medie 70 de locuri de munca la 1.000 de tone colectate in vederea reutilizarii”, adauga Damien Thiery, care aminteste totodata de un proiect pilot de calcul al reducerii amprentei de CO2, initiat de AFF, in urma unei investitii de 15.000 euro, estimata sa fie amortizata in circa un an sau putin mai mult. Proiectul este destinat inclusiv organizarii fluxurilor de deseuri si de raportare a acestora si va fi gratuit timp de sase luni pentru toti cei interesati.
 
Tinta de colectare pentru 2022 este de 65%
Ultimele date raportate de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului se refera la 2019, cand s-au colectat 87.623 de tone de DEEE. Mai mult, tinta de colectare separata a DEEE, calculata ca procent din media cantitatii de echipamente electronice si electrocasnice puse pe piata in anii anteriori, este de 65% in 2022, o tinta similara cu cea din 2021, dar care nu s-a realizat. Cel putin asa demonstreaza informatiile preliminare prezentate la conferinta Green Report de anul trecut, conform carora procentul a fost de doar 33%, insemnand colectarea a aproximativ 100.000 de tone DEEE. Altfel spus, anul acesta ar trebui sa se colecteze dublu pentru a atinge tinta propusa.
Incepand din 2019, statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa atinga o rata minima de colectare de 65 % din totalul de DEEE, raportat la greutatea medie a echipamentelor electrice si electronice introduse pe piata in ultimii trei ani (precedenti lui 2019) sau, alternativ, de 85 % din DEEE generate pe teritoriul statului membru respectiv. La nivel de Europa, in 2019 au fost generate 12 milioane de tone de DEEE, adica 16,2 kg per cap de locuitor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter