Cresterea eficientei energetice a cladirilor reprezinta una dintre masurile cu beneficii pe termen lung asupra consumatorilor de energie, asigurand nu doar un necesar mai mic de energie, ci si un confort sporit. O locuinta renovata sau construita la standarde nZEB („nearly zero energy building”) va consuma semnificativ mai putina energie decat o casa obisnuita, avand un necesar ce poate fi de peste doua ori mai mic. Totodata, eficientizarea energetica a cladirilor este esentiala pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ajutand Romania la indeplinirea obiectivelor climatice asumate ca stat membru al Uniunii Europene.
Aceste aspecte au fost prezentate de specialisti prezenti la cea de-a doua editie a conferintei „Standarde nZEB - Eficienta Energetica si Materiale de Constructii”, organizata la Palatul Parlamentului de catre deputatul Oana-Marciana Özmen, secretar al Comisiei pentru industrii si servicii, alaturi de Anca Dragu, presedinte al Senatului Romaniei, si deputatul Sandor Bende, presedinte al Comisiei pentru industrii si servicii, in parteneriat cu Romania Eficienta, cel mai mare proiect privat de interes national dedicat eficientei energetice in cladiri, derulat de Energy Policy Group (EPG) cu finantarea sponsorului oficial OMV Petrom.
Astfel, intr-o locuinta de tip nZEB, necesarul de energie este de pana la 112 kWh/metru patrat (mp)/an, in timp ce consumul de energie finala pentru o locuinta obisnuita din Romania este cuprins intre 150 si 400 kWh/mp/an, peste 60% din acest consum total fiind destinat pentru incalzirea locuintei. Totodata, potrivit legislatiei actuale, in cazul unei cladiri nZEB, sursele regenerabile de energie trebuie sa asigure cel putin 30% din consum.
Desi legislatia nationala, aliniata cu cea europeana, prevede ca standardul nZEB este obligatoriu pentru toate cladirile noi sau renovate major incepand cu 31 decembrie 2020, inca nu exista suficienta claritate cu privire la noul standard, dar se fac progrese atat la nivel de experti, cat si la nivelul intelegerii in piata.
„Cred ca si la noi piata va cunoaste o familiarizare cu aceste standarde si ca deja vom vedea atat in sectorul rezidential, cat si in cel al cladirilor publice si comerciale, cladiri noi, dar si renovari reusite la standarde nZEB”, a declarat Radu Dudau, director EPG si coordonator al proiectului Romania Eficienta.
„Atunci cand vorbim despre standardele nZEB, vorbim de cladiri cu un consum de energie aproape zero. In acelasi timp, vorbim de cladiri prietenoase cu mediul si deci de materiale de constructie de cea mai buna calitate, prietenoase la randul lor cu clima. Trebuie sa intelegem ca, daca vom construi la standarde nZEB, atunci facturile la energie, despre care toti vorbim la acest moment, vor fi reduse. Avem nevoie de proiecte pilot care sa incurajeze cresterea numarului cladirilor renovate la standarde nZEB. Nu in ultimul rand, avem nevoie de beneficiari care sa inteleaga utilitatea lor si care la randul lor sa aiba un comportament ecologic si indreptat spre decarbonarea pe care cu totii ne-o dorim”, a declarat deputatul Oana-Marciana Özmen, secretar al Comisiei pentru industrii si servicii.
„Fara energie, nu se misca economia. Daca ne dorim o crestere economica ascendenta si un consum de energie descendent, inseamna ca intre ele intervine eficienta energetica. Ce trebuie sa discutam: pasii concreti pentru implementarea tuturor masurilor, reformelor, astfel incat eficienta energetica sa nu ramana pe hartie, sa se intample si sa contribuie astfel la un model de crestere economica mai sustenabil si mai verde”, a declarat Anca Dragu, presedinte al Senatului Romaniei.
„Pentru a elimina emisiile de carbon, nu e suficient sa facem aceasta tranzitie in ceea ce priveste productia de energie, ci ar trebui, intr-un fel sau altul, sa scadem consumul de energie. Eficientizarea se poate realiza prin mai multe moduri - mai ales in domeniul constructiilor, prin folosirea anumitor materiale speciale de constructii sau a anumitor tehnologii noi, care necesita o cantitate cat mai redusa de energie, daca este posibil cat mai aproape de zero. Inovatia, cercetarea, stiinta trebuie sa-si spuna cuvantul”, a declarat deputatul Sandor Bende, presedinte al Comisiei pentru industrii si servicii.
Propunere: Schema de finantare pentru sprijinirea constructiilor la standarde nZEB
„Pe noi ne bucura foarte mult sa vedem sprijinul transpartinic al acestei idei de eficienta energetica. As vrea sa lansez o provocare: ce-ar fi daca cu totii am reusi pana in primavara anului viitor ca, prin fonduri europene, sa cream o linie de finantare pentru toata lumea, inclusiv persoane private, care, daca aplica standarde nZEB si reduc consumul de energie la acest standard, vor beneficia de o schema de sprijin foarte concreta, inclusiv pentru constructii noi? Si din primavara, orice constructie noua care aplica aceste noi tehnologii sa beneficieze de o schema de sprijin. Acest lucru se intampla in alte state membre, am vazut exemplul Germaniei. Odata ce vom fi responsabilizati, cand vom vedea reducerea de costuri, precum si aceasta subventie, cred ca cei care vor dori sa construiasca vor lua cu siguranta in calcul aceasta optiune”, a declarat Alexandru Maximescu, vicepresedinte OMV Petrom.
Odata cu cresterea pretului energiei, oamenii incep sa se gandeasca cum sa reduca aceste costuri. Astfel, vor invata din ce in ce mai mult ca eficienta energetica e importanta.
„Programul Romania Eficienta este o initiativa unica pentru Romania, de creare a unei culturi a eficientei energetice in sectorul cladirilor”, a declarat Denisa Diaconu, analist EPG si Project Manager pentru Romania Eficienta.
Cum facem ca o locuinta sa necesite un consum de energie mai scazut? Printre masuri se afla cresterea performantei energetice a anvelopei cladirii printr-o izolatie corespunzatoare, prin ferestre performante energetic, reducerea infiltratiilor de aer si a puntilor termice, iluminatul LED, echipamente de incalzire si racire eficiente energetic, electrocasnice mai eficiente.
Cea de-a doua editie a conferintei „Standarde nZEB - Eficienta Energetica si Materiale de Constructii” a avut loc pe data de 28 octombrie, la Palatul Parlamentului. La eveniment au mai participat ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, ambasadori si alti reprezentanti ai unor ambasade, parlamentari, reprezentanti ai unor autoritati locale, precum si ai unor asociatii si companii de profil.