Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) organizeaza, incepand din luna noiembrie 2022, o serie de workshop-uri care are ca scop informarea si instruirea celor implicati in procesul de inregistrare sistematica a proprietatilor, finantat din fonduri europene. Intalnirile de lucru fac parte din Campania nationala de informare si constientizare din cadrul Proiectului „Cresterea gradului de acoperire si incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania”, cod SMIS 120063. Finantarea este asigurata prin Programul Operational Regional 2014 - 2020.
ANCPI, institutie publica aflata in subordinea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), organizeaza 28 de sesiuni de lucru in format online.
La aceste intalniri vor participa primarii comunelor care beneficiaza de finantarea cu fonduri europene a lucrarilor de cadastru, prestatorii lucrarilor de inregistrare sistematica a proprietatilor, notari, reprezentanti ai ANCPI si ai oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara.
In cadrul workshop-urilor vor fi clarificate si rezolvate problemele cu care se confrunta cei implicati in procesul de inregistrare sistematica a proprietatilor, finantat cu fonduri europene.
La sesiunile de lucru vor fi dezbatute teme precum: beneficiile realizarii inregistrarii sistematice a proprietatilor, etapele procesului de inregistrare sistematica, modul in care trebuie sa se implice partile interesate pentru derularea optima a proiectului, precum si clarificarea aspectelor cu care se confrunta autoritatile locale si celelalte parti interesate. De asemenea, vor fi identificate solutii pentru problemele specifice care apar in cadrul procesului de inregistrare sistematica a proprietatilor.
ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Cresterea gradului de acoperire si incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania”, care completeaza obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrarilor de cadastru pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate in zone rurale ale Romaniei. Valoarea totala a proiectului este de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezinta fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana si 46.933.673 de euro - cofinantare de la bugetul de stat.
Dintre cele 660 de comune incluse in POR, sunt finalizate 42, cu suprafata totala de 321.847,21 de hectare. In 518 UAT-uri, cu suprafata totala estimata de 4.301.873 de hectare se desfasoara lucrari de inregistrare sistematica a proprietatilor. Pentru alte 100 de UAT-uri este in pregatire licitatia de atribuire a serviciilor de inregistrare sistematica.