RO EN
Coșul este gol

AAEC: Noua lege privind performanta energetica a cladirilor intra in vigoare in 2013

Avand in vedere modificarile si completarile aduse privind reformarea Directivei 2002/91/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind performanta energetica a cladirilor de Directiva 31/2010/UE, este necesara modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, aflata in vigoare in Romania. Pincipalele amendamente ce vor intra in vigoare incepand din anul 2013 au fost dezbatute in cadrul celei de-a V-a Conferinte Nationale a Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), intitulata "Eficienta Energetica a Cladirilor" (EEC), eveniment ce a avut loc, recent, in Bucuresti. La manifestare au fost prezenti auditori energetici, arhitecti, ingineri constructori/instalatori, consultanti, specialisti in eficienta cladirilor si energii regenerabile, reprezentanti ai firmelor si bancilor comerciale, precum si factori de decizie din cadrul autoritatilor publice locale si centrale. Astfel, unul dintre principalele amendamente impuse de necesitatea completarii legislatiei nationale vizeaza obligativitatea, prin certificatul de urbanism emis in vederea obtinerii autorizatiei de construire pentru cladiri, intocmirii unui studiu privind posibilitatea utilizarii sistemelor alternative de energie din surse regenerabile, atat la construirea de cladiri noi, cat si in cazul renovarii majore a cladirilor existente, in functie de fezabilitatea acestora din punct de vedere tehnic, economic si al mediului inconjurator. Totodata, se stipuleaza ca incepand din data de 31 decembrie 2020, cladirile nou construite vor fi cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero, cu exceptia celor noi, aflate in proprietatea autoritatilor publice, pentru care prevederea se aplica dupa 31 decembrie 2018. "Nivelul necesarului de energie pentru cladirile al caror consum de energie este aproape egal cu zero, inclusiv cel asigurat din surse regenerabile, se stabilesc prin reglementari tehnice, diferentiat pe zone cu potential de energie din surse regenerabile si se actualizeaza periodic, in functie de progresul tehnic. Prevederile acestui articol se aplica in masura in care investitiile respective se justifica din punct de vedere tehnico-economic, in baza analizei de rentabilitate pe durata normala de functionare a cladirii", a declarat Eugen Curteanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
De asemenea, din 2013 va deveni obligatorie afisarea certificatelor de performanta energetica (CPE) la cladirile cu o suprafata utila de peste 500 mp, aflate in proprietatea autoritatilor/ institutiilor care presteaza servicii publice. Dupa 9 iulie 2015, obligativitatea afisarii CPE se aplica si imobilelor cu o arii de peste 250 mp.
Printre cerintele obligatorii ce vor fi incluse in normativul national se afla si bligativitatea prezentarii CPE la vanzarea-cumpararea sau inchirierea cladirilor/locuintelor existente, precum si la finalizarea lucrarilor celor noi. Certificatul cuprinde, anexat, atat recomandari de reducere a consumurilor de energie ale cladirii, cu exceptia cazurilor in care exista potential de reducere semnificativa, cat si estimarea economiei de energie. In caz contrar, se instituie, prin Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) - aflat in subordinea MDRT - a controlului certificatelor de performanta energetica, a rapoartelor de audit energetic si a celor de inspectie a sistemelor de incalzire/climatizare, in ceea ce priveste modalitatea de elaborare si punerea acestora la dispozitia proprietarilor. Prin actul normativ se precizeaza faptele contraventionale si modalitatea de sanctionare a acestora. Informatii suplimentare, la www.aaec.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter