Somfy Romania, lider in furnizarea de produse de motorizare si control automatizat pentru tehnica de umbrire si acces in locuinte si cladiri comerciale, dar si un jucator cheie pentru segmentul smart home, investeste in solutii de umbrire solara dinamica care contribuie la eficienta energetica a cladi-rilor din segmentul rezidential si comercial si sustenabilitatea acestora pe termen lung.
Prin controlul gradului de lumina naturala care patrunde in cladire si gestionarea aportului de ener-gie solara atunci cand solutiile sunt controlate in mod automat, acestea contribuie la reducerea cos-turilor de energie pentru racire si incalzire cu pana la 70% si cu pana la 30% a costurilor de energie electrica pentru iluminatul artificial in contextul controlului centralizat al sistemelor de umbrire si al iluminatului.
”Sustenabilitatea si modalitatea de gestionare a luminii naturale, cu impact asupra consumului de energie in cladiri, devine pentru noi o prioritate strategica. Mai ales in contextul in care, incepand cu 2020, vom asista la implementarea noilor reglementari in domeniul performantei energetice, prin intrarea in vigoare a Directivei UE 844/2018, transpusa local in Legea nr. 372/2005 privind perfor-manta energetica a cladirilor. Solutiile de umbrire solara dinamica vor deveni o necesitate pentru atingerea criteriilor minime impuse de aceasta directiva. Exigentele si provocarile tot mai mari, ca urmare a noului cadru legislativ, vor avea un impact major pe piata constructiilor, implicit pentru ac-tivitatea locala Somfy, dar, mai ales, vor aduce efecte benefice pentru ocupantii cladirilor si lo-cuintelor”, a declarat Vlad Rovo, Country Manager Somfy Romania si Moldova.
Nivelul maxim de beneficii al unui sistem de umbrire solara poate fi obtinut numai daca sistemul este controlat automat. Prin instalarea echipamentelor de umbrire pe o fatada cu un tip de sticla corespunzator cerintelor cladirii si ocupantilor acesteia si controlarea prin intermediul interfetelor sau unitatilor de comanda centralizate, se pot reduce la minimum nevoile de racire si incalzire, scade riscul de reflexie, se creeaza atmosfera dorita in spatiile interioare si se reduce nivelul de poluare luminoasa generat de cladirile comerciale.
Impactul sistemelor de umbrire motorizate asupra cladirilor
Costurile totale de exploatare ale unei cladiri pe termen lung pot fi mai mari comparativ cu cele de constructie. Prin urmare, e important ca dezvoltatorii si investitorii sa aiba in vedere solutii eficiente si integrate inca din faza de proiectare, care sa permita un management optimizat al cladirilor.
Conform calculelor de rentabilitate realizate, datorita economiei de energie obtinute in urma imple-mentarii sistemelor de umbrire dinamica, perioada de recuperare a unei investitii in sisteme de um-brire solara automatizata variaza intre 1 si 2 ani.
Pentru gestionarea gradului de lumina si imbunatatirea performantei energetice a cladirilor, Somfy propune specialistilor gamele de motoare cu tehnologie io-homecontrol® si sistemele inteligente de control centralizat ale acestora, precum interfata Animeo pentru cladirile comerciale sau sistemul de casa inteligenta TaHoma DIN-Rail cu integrare in tabloul electric pentru proiectele rezidentiale. Pe plan local, sistemul de casa inteligenta TaHoma beneficiaza de certificarea “Green Homes” acordata de catre Romania Green Building Council.
”Credem ca tehnologia este o oportunitate incredibila pentru industria constructiilor. Solutiile cu care venim pe piata demonstreaza acest lucru. Gama de produse de automatizare Somfy este scalabila si se poate adapta in functie de dimensiunea cladirii, de nivelul de functionalitati necesar si de ne-voile ocupantilor.” completeaza Vlad Rovo.
La nivel global, Somfy are o abordare unitara, prin alinierea strategiei comerciale si a impactului produselor din portofoliu cu practicile interne de productie si conduita de lucru care implica produse realizate printr-un ciclu ecologic si echipe cu o abordare responsabila fata de mediu.
Prin initiativa “Act for green®”, compania intentioneaza sa reduca impactul produselor proprii asu-pra mediului inconjurator pe toata durata de viata a acestora, estimand ca 80% dintre produse-le proprii comercializate vor avea proiectare ecologica pana la finalul anului 2020.
Situatia curenta a consumului energetic, conform studiilor independente:
- Cladirile din Europa folosesc aproximativ 40% din totalul energiei consumate
- Doua treimi din consumul de energie din cladiri este folosit pentru incalzire si racire.
- Cladirile produc 20% din emisiile globale de CO₂
- Circa o treime din costurile de energie electrica provin din utilizarea luminii artificiale.