Chiar daca economia creste cu cea mai ridicata rata din Uniunea Europeana, business-ul pare ca se adanceste in probleme. Peste 100.000 de firme si-au inchis portile sau au intrat in insolventa in primele 10 luni din acest an, cu peste 5000 mai multe decat in perioada similara din anul trecut. Resursele financiare insuficiente, investitiile gresite si lipsa unei strategii de risc fundamentata pe realitatile din economie sunt principalele motive ale esecului in afaceri, arata o analiza Sierra Quadrant, unul dintre principalii jucatori din piata insolventei. 116.952 de firme se afla, in prezent, intr-o situatie de risc, iar multe dintre ele si-au inchis deja activitatea. Sunt cu 5639 mai multe companii in dificultate decat in primele 10 luni din 2017.
In perioada ianuarie-octombrie 2018, 7026 de societati au intrat in insolventa, 15.014 si-au suspendat activitatea, 65.631 au fost radiate, iar 29.278 au fost dizolvate, potrivit datelor oficiale anuntate de Registrul Comertului. Numarul firmelor dizolvate a crescut cu 20,7%, in timp ce suspendarile de activitate au crescut cu 13,3%.
,,Aproape 30.000 de firme au fost dizolvate in acest interval, intr-o crestere semnificativa fata de 2017. Un semnal al scaderii apetitului pentru investitii, urmare a inrautatirii conditiilor din economia reala, puternic grevata de blocajul financiar si de lipsa finantarii’’, afirma analistii de la Sierra Quadrant.
Numarul societatilor intrate in insolventa s-a redus cu 4,33%, iar cel al firmelor radiate cu 1,26%.
Pe ansamblu, in Romania activeaza in prezent 914.415 firme si 394.790 persoane fizice autorizate.
De ce dau gres investitorii?
Intr-o economie in care peste 80% dintre firme sunt din zona microintreprinderilor, sa faci afaceri sustenabile reprezinta o adevarata provocare, spun expertii de la Sierra Quadrant. Potrivit acestora, capitalizarea insuficienta este unul dintre motivele pentru care cele mai multe companii esueaza.
,,Intr-o economie in care creditul furnizor s-a extins ingrijorator de mult, firmele insuficient capitalizate cad prada blocajului financiar, neincasarea unor facturi intr-un termen optim ducand la suspendarea activitatii. Dincolo de blocajul financiar, multe dintre firmele ajunse in insolventa, de exemplu, nu au planuri de investitii bine conturate, cu strategii de risc, iar daca le au, acestea nu tin cont de realitatile din economie”, afirma Ovidiu Neacsu, asociat coordonator al Sierra Quadrant, practician de peste 20 de ani in domeniul insolventei.
Un alt motiv pentru care firmele nu reusesc sa faca fata provocarilor din economie il reprezinta accesul dificil la finantarea bancara. Un sondaj realizat in acest an de Banca Nationala, in randul companiilor care au aplicat in vederea contractarii unui credit in ultimele 12 luni, arata ca printre dificultatile majore intampinate in accesarea finantarii de la banci si/sau IFN, in topul clasamentului se afla cerintele privind valoarea sau tipul garantiei, nivelul prea ridicat al dobanzilor si comisioanelor, clauzele contractuale, dar si birocratia. Un alt motiv important pentru care multe firme esueaza il reprezinta slaba pregatire economica a investitorilor.
,,Educatia financiara reprezinta o reala problema in economie. Sunt prea multi cei angrenati in business care actioneaza din impuls, din fler, si prea putin pe considerente solide, economice. Asa se ajunge la investitii peste posibilitati in cladiri, masini etc. sau la acordarea excesiva de dividende fara a tine cont de dinamica financiara a afacerilor”, afirma Ovidiu Neacsu.
Bucurestenii, campioni la esec in business
Analiza Sierra Quadrant arata cel mai riscant mediu de afaceri, judecand dupa numarul mare de firme aflate in dificultate, este Bucurestiul, cu 1372 de insolvente, 1646 de firme suspendate, 10446 societati radiate si 5779 firme dizolvate in primele 10 luni din 2018. Asta in conditiile in care in Bucuresti activeaza si cele mai multe societati din Romania (238.523 de firme si PFA-uri).
,,Comertul reprezinta cel mai riscant domeniu investitional, cu 2210 insolvente, 4557 de suspendari de activitate, 18342 firme radiate si 9166 de firme dizolvate. Urmeaza constructiile, tranzactiile imobiliare, sectorul HORECA si transporturile, domenii cu un grad ridicat de risc. Iar din urma vin puternic serviciile si activitatile culturale, sectoare in care s-au inregistrat si cele mai ridicate rate de radieri fata de anul precedent, de peste 30%”, arata analiza.
In topul firmelor intrate in insolventa in 2018, Capitala este urmata de judetele Bihor (487), Timis (374), Constanta (362), Iasi (337), Cluj (257), Brasov (232). La polul opus se afla judetele Covasna (42), Salaj (46), Botosani si Calarasi (49), Mehedinti (53), Gorj (54), Teleorman (56), Ialomita (57) si Dambovita (59). Interesant este si faptul ca in Satu Mare s-a inregistrat cea mai ridicata crestere a numarului de firme intrate in insolventa, de 69,4%.
In ceea ce priveste situatia firmelor suspendate in acest an, Bucurestiul este urmat in clasament de Bihor (818), Cluj (677), Constanta (600), Prahova (558) si Neamt (549), in timp ce judetele cu cele mai putine asemenea situatii sunt Ialomita (75), Covasna (127), Braila (142), Gorj (149), Caras-Severin (156), Tulcea (155), Giurgiu (160), Teleorman (167), Botosani (192). In Vrancea a fost inregistrata cea mai ridicata crestere a numarului de firme suspendate, de 37%.
La capitolul firme radiate in 2018, Capitala este urmata de Cluj (2812), Timis (2643), Iasi (2614), Constanta (2433), Bihor (2371), Prahova (2206) si Dolj (2100), iar in topul firmelor dizolvate de Timis (1561), Cluj (1352) si Constanta (1316). Cea mai ridicata crestere a numarului de firme radiate a fost inregistrata in Dambovita, de 34,5%, iar in ceea ce priveste firmele dizolvate, cel mai mult a crescut numarul celor din Botosani, cu 87,3%.
Cum eviti riscul in afaceri
Tu stii cu cine faci afaceri, daca firma respectiva are dificultati financiare, procese, probleme cu platile? O intrebare simpla pe care, insa, prea putini investitori si-o pun atunci cand inregistreaza un contract.
,,Sub mirajul castigului, exista multi oameni de afaceri care inchid ochii la creditul furnizor, care nu iau in calcul costurile aferente intarzierii platilor, care incearca sa vada jumatatea plina a paharului, ignorand semnalele de alarma”, afirma expertii de la Sierra Quadrant.
Ce este de facut? Pentru a evita dificultatile financiare generate de relatia cu partenerii, este esential sa te informezi din timp cu privire la dinamica afacerilor partenerilor.
,, Informatia este esentiala in afaceri. Utilizand servicii de management al riscului comercial, veti afla din timp daca partenerul respectiv prezinta o situatie financiara solida. Pe de alta parte, este necesara o mai buna estimare a dimensiunii afacerii, multe companii intrand in insolventa pentru ca si-au supraestimat veniturile, au avut asteptari mult prea optimiste legate de potentialul economic al industriei, al locatiei sau al partenerilor, furnizori si clienti. Altfel spus, o vorba populara spune ca trebuie sa te intinzi cat te tine plapuma. Nu in ultimul rand, este nevoie, ca investitor, sa te asiguri ca angajatii tai au educatia economico-financiara necesara pentru a conduce business-ul pe profit. Si, de asemenea, este esential sa te informezi continuu despre dinamica climatului investitional. Sa fii la curent cu legislatia, cu stirile economice, cu trendurile, sa iei in calcul sezonalitatea, dinamica inflatiei, sunt elemente esentiale pe care orice investitor trebuie sa le cunoasca. ”, afirma expertii.