Dna. Roxana Minzatu, ministrul Fondurilor Europene, a participat alaturi de Dl. Carsten Rasmussen, seful unitatii DG Regio, European Commission si reprezentantii AM pentru Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), la reuniunea de lucru a operatorilor de apa, organizata de Asociatia Romana a Apei (ARA).
In interventia sa, ministrul Fondurilor Europene a aratat ca „Pana la finalul lunii viitoare vom transmite Comisiei Europene un pachet de 7 proiecte in valoare totala de circa 1,4 miliarde euro”, proiecte care au principal obiectiv dezvoltarea infrastructurii de apa in judetele Constanta, Dolj, Satu Mare, Olt, Arges, Buzau si Teleorman.
Dna. Minzatu a subliniat ca, pentru o mai mare rapiditate, s-a decis ca implementarea proiectelor de apa si apa uzata sa poata fi lansate licitatii cu clauza suspensiva. Acest lucru inseamna ca acele contracte cu cei care castiga procedurile de achizitie vor fi semnate si implementate dupa ce proiectele majore sunt aprobate de Comisia Europeana, conform procedurilor.
La randul sau, oficialul Comisiei, Dl. Carsten Rasmussen, a explicat ca CE analizeaza proiectele majore din sectorul de apa si va cauta solutii pentru ca acestea sa fie aprobate in cel mai scurt timp.
In acest moment 6 proiecte majore, in domeniu, deja aprobate de Comisia Europeana, sunt in implementare in Valea Jiului, Vrancea, Alba, Galati, Timis, Turda – Campia Turzii. Valoarea cumulata a acestora este de 873 mil. euro. Alte 2 proiecte, care vor fi implementate in Ilfov, Cluj si Salaj sunt in evaluare la Comisia Europeana. Valoarea acestora – 751 milioane euro.
Ministrul Fondurilor Europene a mai subliniat, in cadrul reuniunii, importanta proiectelor din sectorul de apa, care reprezinta o prioritate pentru minister. A adaugat ca vor fi monitorizate mai atent si a asigurat beneficiarii de tot sprijinul pentru implementarea optima a acestora.
In cadrul intalnirii au fost discutate cu operatorii regionali, aspecte ce vizeaza implementarea proiectelor aprobate prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, precum si identificarea solutiilor pentru urgentarea aprobarii proiectelor aflate in etapa de pregatire. De asemenea, au fost discutate aspecte ce vizeaza urmatoarea perioada de programare. Formatul reuniunii sustine dialogul dintre Comisia Europeana, POIM si operatorii regionali de apa, pentru gasirea celor mai bune solutii care sa contribuie la accelerarea investitiilor in sectorul de apa.