Viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a prezentat joi, 22 septembrie a.c., intr-o conferinta de presa, mecanismul de reactie in cazul producerii unui cutremur major in Romania, cu accent pe etapele de prevenire si pregatire. In paralel, au fost descrise cele 13 propuneri elaborate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si Ministerul Afacerilor Interne (MAI) prin care se urmareste imbunatatirea actualului mecanism.
Demersul are la baza conditiile seismologice specifice Romaniei, faptul ca Bucurestiul este capitala est-europeana cea mai vulnerabila in cazul producerii unui cutremur, experientele anterioare ale Romaniei la astfel de dezastre si recenta adoptare in Guvern a unei hotarari privind managementul tipurilor de risc (HG nr. 557 din 3 august 2016).
„Pentru orice stat, exista doua lucruri importante: primul - sa aloce constant resurse pentru a-si mari capacitatea de interventie la dezastru. Al doilea si sa recunoastem si prin fapte, prin legislatie, ca interesul public e deasupra celui individual si ca, atunci cand esti proprietar, exista si drepturi dar si obligatii. E necesar sa intelegem ca intr-o comunitate trebuie sa existe un echilibru intre drepturi si obligatii”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dincu la inceputul conferintei.
Ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice a prezentat masurile existente in prezent pentru fiecare componenta a mecanismului - de prevenire a consecintelor unui eventual seism, de pregatire a populatiei si a interventiei, de raspuns efectiv, in momentul producerii, si de reconstructie.