Inscrierile la cea de-a sasea editie a celei mai importante competitii mondiale de design sustenabil, LafargeHolcim Awards, se vor inchide pe 25 februarie. Se cauta atat proiecte realizate de profesionisti, precum si idei curajoase ale generatiei urmatoare care sa imbine solutii de constructii sustenabile cu excelenta arhitecturala. Premiile aduc in prim-plan proiecte si concepte din arhitectura, inginerie, urbanistica, stiinta materialelor, tehnologie de constructii si alte domenii conexe.
Organizata de Fundatia LafargeHolcim, LafargeHolcim Awards este cea mai importanta competitie mondiala din domeniul proiectarii durabile si are loc simultan in cinci regiuni geografice, fiecare dintre acestea cu juriul sau de specialisti independenti renumiti. Juriile regionale sunt conduse de Jeannette Kuo de la Karamuk Kuo Architects din Elvetia (pentru Europa), Reed Kroloff de la Illinois Institute of Technology din SUA (pentru America de Nord), Loreta Castro Reguera de la Taller Capital din Mexic (pentru America Latina), Mariam Kamara de la atelier masōmi din Niger (pentru Africa Centrala si de Est) si Nirmal Kishnani de la Universitatea Nationala din Singapore (pentru regiunea Asia Pacific).
Doua categorii cu cerinte diferite
Principala categorie a competitiei este deschisa arhitectilor, specialisti in urbanism, inginerilor, proprietarilor de proiecte, constructorilor si firmelor de constructii care prezinta solutii sustenabile in proiecte de constructii si cladiri contemporane. Proiectele trebuie sa fie intr-o etapa avansata de design, sa aiba o probabilitate ridicata de executie, iar constructia sa nu fi inceput inainte de 1 ianuarie 2019.
In plus, studentii si tinerii profesionisti (cu varsta de pana in 30 de ani) pot trimite concepte si idei vizionare pentru a fi incadrate in categoria Next Generation a competitiei. Lucrarile pot fi intr-un stadiu incipient al proiectarii, fiind acceptate si lucrari de cercetare si de studio.
Participarea la concurs este gratuita, iar inregistrarea se realizeaza completand acest formular in limba engleza.
„Probleme tinta” pentru constructii sustenabile
Inscrierile sunt evaluate in functie de cinci „probleme tinta” ale constructiilor durabile, care urmaresc clarificarea principiilor sustinerii habitatului uman pentru generatiile viitoare. „Problemele tinta” acopera inovatia si transferabilitatea; standarde etice si incluziune sociala; resurse si performanta de mediu; viabilitatea si compatibilitatea economica; precum si impactul contextual si estetic.
Castigatorii vor fi anuntati in a doua jumatate a anului 2020 la ceremoniile de premiere sustinute pentru fiecare regiune. Acestia vor concura ulterior pentru premiile globale LafargeHolcim din 2021, urmand a fi evaluati de catre un juriu global condus de Hashim Sarkis de la Massachusetts Institute of Technology, SUA, si curatorul Bienalei de Arhitectura din Venetia din acest an.