Majoritatea romanilor au incredere in UE (52%, fata de 36% media europeana) mai mult decat in propriul guvern (29% in Romania, fata de 31% media europeana). 59% dintre romani si 53% dintre europeni considera ca ar trebui luate mai multe decizii la nivelul Uniunii Europene intr-o serie de domenii, cum ar fi combaterea terorismului, promovarea democratiei si a pacii, protectia mediului, promovarea egalitatii de sansa intre femei si barbati si abordarea aspectelor privind migratia din afara UE.
50% dintre romani au o perceptie cu privire la UE pozitiva, 36% una neutra, iar 13% una negativa. Pe plan european, procentele inregistrate sunt 35% pentru perceptia pozitiva, 38% pentru cea neutra si 25% pentru cea negativa. Patru din zece europeni (40%) considera ca vocea lor conteaza in UE, procentul inregistrat in Romania fiind de 47%. 67% dintre romani se simt cetateni ai UE (67% fiind si media europeana).
Romanii enumera imigratia (36%) si terorismul (34%) printre principalele preocupari cu care se confrunta Uniunea Europeana, in timp ce pe plan personal plaseaza pe primele locuri cresterea preturilor si a inflatiei (31%) si sanatatea si securitatea sociala (24%). 59% dintre romani se declara in favoarea unei politici comune in domeniul migratiei, 77% sustin libera circulatie si 55% moneda euro, iar 54% apreciaza ca fondurile publice ar trebui folosite pentru stimularea investitiilor sectorului privat.
Si pe plan european, imigratia (45%) si terorismul (32%) continua sa fie considerate provocarile cele mai importante cu care se confrunta UE, desi intr-o mai mica masura decat in primavara anului 2016. Urmatoarele trei locuri sunt ocupate, in topul preocuparilor la nivel european, de situatia economica (20%), starea finantelor publice din statele membre (17%) si somaj (16%).
Acestea sunt printre principalele rezultate ale celui mai recent sondaj Eurobarometru standard, publicat de Comisia Europeana in 22 decembrie.
Odata cu aceste prime rezultate, a fost publicat si un Eurobarometru special cu tema „Viitorul Europei”, potrivit caruia:
- 66% dintre europeni si 79% dintre romani considera ca UE este un loc de stabilitate intr-o lume tulbure;
- 60% dintre respondentii europeni si 69% dintre cei romani apreciaza ca proiectul european ofera o perspectiva de viitor tineretului;
- pentru 82% dintre cetateni europeni si 79% dintre cei romani existenta economiei de piata libere ar trebuie sa fie insotita de un nivel ridicat de protectie sociala.
Datele pentru sondajul Eurobarometru standard din toamna anului 2016 (EB 86) au fost colectate prin interviuri fata-in-fata, desfasurate in perioada 3-16 noiembrie 2016. In total, au fost intervievate 32.896 de persoane din toate statele membre UE si din tarile candidate. Sondajul Eurobarometru special 451 „Viitorul Europei” a fost realizat tot prin interviuri fata-in-fata, desfasurate in perioada 24 septembrie - 3 octombrie 2016. Numarul total de persoane intervievate, din toate statele membre UE, a fost de 27.768 persoane.