EFdeN anunta lansarea EFdeN Signature, un nou prototip de casa solara, eficienta energetic, proiect cu care echipa multidisciplinara de studenti va reprezenta Romania, pentru a treia oara, in competitia de case solare si tehnologii integrate Solar Decathlon, editia Dubai 2018. Dupa succesele inregistrate la editiile din 2012 (Madrid, casa Prispa) si 2014 (Versailles, casa EFdeN) ale competitiei Solar Decathlon, EFdeN aduce, din nou, Romania in prima linie a frontului dezvoltarii sustenabile.
Joi, 2 noiembrie, noul prototip care se afla in proces de proiectare a fost prezentat pentru prima data publicului specializat, care l-a putut previzualiza cu ajutorul aplicatiilor de realitate virtuala si augmentata, descoperind astfel inovatiile si tehnologiile de ultima ora integrate in cadrul acestuia. Prezentarea a avut loc la actuala casa EFdeN, de pe bulevardul Pache Protopopescu nr.66. Cadre didactice, reprezentanti ai marilor companii, dar si ai societatii civile si media s-au reunit pentru a discuta despre cum putem crea o Romanie mai sustenabila. Acest lucru se poate realiza incepand cu un proiect ce doreste ca, prin participarea in cadrul unei competitii de-o asemenea amploare, sa ghideze interesele romanilor in directia dezvoltarii sustenabile, a energiei regenerabile si sistemelor verzi. Evenimentul s-a incheiat cu un tur ghidat al actualei case EFdeN, transformata in Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort.
In calitate de participant la Solar Decathlon, editia Dubai 2018, EFdeN Signature trebuie sa raspunda nu numai conditiilor climatice din Romania, ci si celor extreme din Dubai, ce presupun temperaturi ridicate, umiditate mare si furtuni de nisip. In cadrul competitiei, casa prototip va fi ie construita in Romania, transportata peste 5.000 de kilometri pe uscat si pe mare pana in Dubai, iar apoi va fi reasamblata la fata locului in numai 10 zile la temperaturi de 30-45 °C, in luna noiembrie 2018.
“EFdeN Signature isi propune sa imbunatateasca semnatura noastra asupra planetei (de aici si numele sau), amprenta pe care o punem asupra mediului, sa fie o casa care se adapteaza utilizatorului, sporindu-i nivelul de confort, dar si eficienta in consumul de resurse si utilizarea inteligenta a acestora. Competitia este acerba, iar la linia de start sunt 22 echipe de studenti si cercetatori ce isi propun sa aduca solutii noi si sustenabile intr-un loc in care inovatia e la ea acasa. Avem nevoie de parteneri pe masura, care sa vada impactul pe care il poate avea o astfel de initiativa, atat pentru tinerii care au parte de aceasta experienta, cat si pentru mediu si un viitor mai verde. De aceea invitam companiile sa ni se alature in acest proiect”, a declarat Nicoleta Cruceanu, Management Team, EFdeN.
‘’La UTCB incuram studentii sa aiba activitati extracuriculare si credem foarte mult in spiritul de echipa si in oportunitatile de dezvoltare care apar in astfel de competitii. Suntem foarte bucurosi sa participam din nou in competitie si ii asiguram de tot sprijinul pe tinerii studenti.’’, a declarat Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Vacareanu, Rector Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti
‘’Aspectele care asigura sustenabilitatea unui proiect nu pot lipsi din preocuparile arhitectilor si inginerilor. Ma bucur ca ceea ce se intampla intr-un proiect de genul acesta pune impreuna specialisti din toate domeniile, acesta fiind o experienta benefica, deopotriva pentru studentii arhitecti si ingineri. Ceea ce se intampla in EFdeN, abordarea interdisciplinara si partea practica, experimentarea, colaborarea stransa intre studenti si profesori sunt lucruri care ar trebuie replicate la o scara cat mai larga.’’ a declarat Prof.dr.arh. Marian Moiceanu, Rector Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu“
Proiectul EFdeN este rezultatul colaborarii a peste 350 studenti, 148 companii si 5 universitati. In urma cu trei ani, in cadrul competitiei Solar Decathlon de la Versailles, echipa a proiectat, construit, transportat 2500 km, asamblat in doar 12 zile casa EFdeN - o locuinta solara, confortabila si sigura, inteligenta si sustenabila, eficienta energetic, care isi produce singura energia. Dupa competitie, casa a fost readusa in tara si reconstruita in Bucuresti, in incinta Facultatii de Inginerie a Instalatiilor, unde este deschisa pentru vizitare publicului larg si celui specializat.
In competitia Solar Decathlon participa echipe din toata lumea, care trebuie sa proiecteze si sa construiasca locuinte solare 100% electrice. Competitia are scopul de a ridica nivelul de constientizare al studentilor si universitatilor participante asupra importantei folosirii tehnologiilor bazate pe energii provenite din surse regenerabile. In acelasi timp, Solar Decathlon se adreseaza companiilor, incurajandu-le sa isi promoveze si sa puna in aplicare materialele si sistemele verzi, care reduc impactul constructiei asupra mediului, educand in acelasi timp si publicul larg asupra consumului responsabil de resurse.