4.037 de copii din clasele primare si gimnaziale au participat in perioada 2013-2016 la un program national de conferinte de arhitectura. Intitulat De-a Arhitectura Povestita, acest proiect a fost dezvoltat de Asociatia De-a Arhitectura, cu scopul de a introduce arhitectura ca materie de studiu in cat mai multe scoli de stat si private din Romania.
„Aceasta experienta este interesanta pentru toti cei implicati: copiii intra in contact cu un format nou, cel de conferinta, asista la „povesti” care le antreneaza imaginatia, iar arhitectii intra in contact cu un public nou, viitorii beneficiari, carora le pot impartasi din experienta lor, venind mai aproape de micii cetateni ai orasului”, a declarat arh. Eliza Yokina, fondator De-a Arhitectura si Managing Partner SYAA.
Conferintele de arhitectura pe intelesul copiilor sunt un mix de educatie de arhitectura, tehnologie si divertisment. Anul acesta, arh. Andrei Ivanescu a sustinut o prezentare interactiva in care copiii bucuresteni au aflat care sunt cele trei roluri pe care fiecare persoana si le poate asuma in diferite momente in societatea de astazi - acela de „user”, „hacker si „designer”. Intr-o alta conferinta sustinuta de arh. Cristian Craioveanu micii spectatori au vazut cum se poate materializa o idee cu ajutorul unei imprimante 3D. Arh. Ana Hogas le-a vorbit copiilor despre expeditia ei si a arh. Ionut Florea in jurul Africii si Asiei si despre cele mai frumoase case traditionale in care au locuit. Arh. Marilena Manolache le-a descris elevilor de la Brasov rolul arhitectului in societate, in timp ce arh. Marius Miclaus le-a vorbit copiilor din Timisoara despre construirea refugiului Caltun din Muntii Fagaras, aflat la cota 2.135m. Arh. Mihai Tuca a povestit participantilor din Sibiu despre casele pe care le-a intalnit pe drumul catre Siberia extrema.