Piata locala a pompelor de caldura se afla pe un trend ascendent si evolutia sa pozitiva continua si in decursul urmatorilor ani, conform estimarilor facute de compania de cercetare si consultanta BRG Building Solutions specializata pe piata de constructii, produse pentru cladiri si industrii utilitare. Conform celui mai recent raport, motorul principal de crestere a pietei l-a reprezentat programul „Casa Verde”, atragand echipamente si solutii de incalzire eficiente energetic si cu impact redus asupra mediului. Pana in anul 2020, se estimeaza ca pompele de caldura utilizate pentru inlocuirea vechiului sistem de incalzire vor reprezenta aproximativ 58% din vanzarile totale de pompe de caldura de pe piata locala.
In Romania, sectorul cu cel mai ridicat consum de energie este cel rezidential, reprezentand 34% din totalul consumului in conditiile in care, la nivelul Uniunii Europene, segmentul rezidential reprezinta 25,4% din total consum, dupa cum arata EUROSTAT pe baza studiului „The European Heating Product Markets”. In acest context, tehnologia pompelor de caldura reprezinta solutia ideala pentru o eficienta energetica.
„Previziunile pentru piata locala de pompe de caldura sunt optimiste. Cererea pentru acest tip de echipamente a fost stimulata in ultimii ani in principal de lansarea in 2010 a programului „Casa Verde”, care a incurajat inlocuirea vechiului sistem cu unul care utilizeaza surse regenerabile de energie. Programul a fost relansat in acest an, insa doar pentru panouri fotovoltaice. Speram ca in viitor sa fie reincluse si pompele de caldura si tot mai multi consumatori sa se indrepte spre aceasta solutie eficienta in reducerea emisiilor de CO2, economisirea costurilor si sporirea confortului. Un alt driver important se face simtit in sectorul renovarilor si il constituie impunerea normelor nZEB pentru cladiri cu consum de energie aproape egal cu zero, atragand mai multa strictete din partea autoritatilor publice. Astfel, orice renovare majora trebuie sa fie facuta cu solutii de incalzire mai eficiente energetic. Pentru ca sunt usor de instalat, pompele de caldura sunt ideale pentru inlocuiri si renovari. Utilizatorii beneficiaza astfel de un singur sistem care raspunde tuturor nevoilor: incalzire, racire si apa calda menajera ”, a declarat Alexandru Rusu, Residential Manager Daikin Romania.
Un alt sector in care cererea pentru pompe de caldura poate cunoaste o evolutie ascendenta este cea a constructiilor noi.
„Consumul de energie reprezinta la ora actuala o preocupare dominanta. Si o putem vedea si in sectorul de noi locuinte si proiecte rezidentiale care, conform ultimelor prevederi legislative, trebuie sa fie echipate cu solutii de incalzire eficiente energetic si cu impact redus asupra mediului. In aceste conditii, pompa de caldura este solutia viabila pentru un consum redus deoarece poate fi de pana la patru ori mai eficienta decat solutiile traditionale de incalzire.”, a adaugat Alexandru Rusu, Residential Manager.
Tot din studiul publicat de BRG Building Solutions reiese faptul ca, pana in 2030, Romania si-a propus ca obiectiv reabilitarea termica anuala a cel putin 3% din numarul total de cladiri publice. Acest lucru reprezinta inca un motor de crestere a vanzarilor de sisteme de incalzire sustenabile si eficiente energetic.
Cu o experienta de peste 50 de ani in dezvoltarea pompelor de caldura cu cea mai ridicata eficienta energetica, Daikin si-a completat portofoliul cu o gama extinsa de solutii de incalzire care poate raspunde tuturor nevoilor.
Liderul pietei HVAC din Romania acorda o atentie absoluta reducerii impactului asupra mediului si pompele de caldura se remarca atat prin utilizarea agentului frigorific al viitorului R-32, cat si prin designul unic. Din aceasta categorie face parte si pompa de caldura Daikin Altherma 3H care se remarca prin functionalitate avansata, eficienta sezoniera optima, economii de energie si costuri de functionare reduse. Altherma 3H este compatibila atat pentru incalzirea prin pardoseala, cat si prin radiatoare.
In urma cu un an, compania a facut un pas important si pe piata centralelor si a lansat in Romania prima centrala termica murala in condensare Daikin. Conceputa si proiectata in totalitate de Daikin, aceasta imbina tehnologia moderna de condensare, controlul inteligent si designul contemporan, asigurand incalzire si apa calda menajera in cel mai eficient si fiabil mod. Centrala termica murala in condensare Daikin reprezinta cea mai buna optiune pentru inlocuirea centralei existente furnizand o tehnologie moderna si mai eficienta din punct de vedere energetic care se reflecta in economii semnificative la facturile de utilitati.