RO EN
Coșul este gol

ASRO: Dreptul de autor asupra standardelor in atentia Curtii Constitutionale

Curtea Constitutionala a fost sesizata cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 8 alin. (1) si (2) din Legea nr. 163/2015 privind standardizarea nationala, exceptie ridicata intr-o cauza avand ca obiect solutionarea actiunii prin care s-a cerut instantei obligarea Directiei de Sanatate Publica a Judetului Cluj la comunicarea informatiilor de interes public, respectiv a continutului unui standard si la sanctionarea persoanei responsabile de necomunicarea acestor informatii.
Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie analiza dispozitiilor art. 8 din legea mentionata mai sus, care prevede ca standardele romane, standardele europene, standardele internationale si documentele de standardizare europeana si internationala, inclusiv proiectele lor, sunt considerate documentatii stiintifice in sensul Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, si sunt protejate prin drepturi de autor, reproducerea integrala sau partiala si difuzarea acestora se admit numai daca exista in prealabil acordul scris al Asociatiei de Standardizare din Romania - ASRO, care este organismul national de standardizare.
In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate s-a sustinut ca textele de lege criticate sunt de natura a pune in pericol apararea dreptului la informatie. Se arata ca standardele solicitate de acesta in cauza in solutionarea careia a ridicat exceptia de neconstitutionalitate au valoare de act normativ, intrucat contin reguli necesare, suficiente si posibile, conform art. 6 alin. (1) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, si “sunt folosite de parata in mod necesar si suficient (deci nu optional) pentru a aplica legea, a folosi niveluri maxim admisibile de zgomot, a efectua masuratorile dupa anumite reguli si, in general, pentru a-si desfasura activitatea”.
Curtea constata ca nu poate fi retinuta critica formulata de autorul exceptiei, intrucat textele de lege supuse controlului de constitutionalitate nu interzic accesul liber la o informatie de interes public, ci doar consacra caracterul de documentatie stiintifica a standardelor, plasandu-le in sfera de aplicare a Legii nr. 8/1996, ceea ce le confera un regim diferit de cel al actelor normative cu care autorul exceptiei pretinde ca ar putea fi asimilate.
Astfel, Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate invocata prin Decizia nr. 365/2017 publicata in Monitorul Oficial nr. 578/2017.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter