Un grup de lucru din cadrul Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) – si anume grupul de lucru OAR Rural – a definitivat, la nivelul lui 2019, inca o serie de ghiduri de arhitectura pentru incadrarea in specificul local din mediul rural a imobilelor de locuit, nou-construite sau existente, care sa respecte arhitectura traditionala a regiunii. Astfel, mai multe echipe de arhitecti, membri ai grupului, au realizat o serie de ghiduri specifice unor judete sau zone distincte: Gorj, Prahova subcarpatica, Arges, zona Falticeni, Bucovina de sud, zona Botosani, Dobrogea centrala si Muntii Macin, Delta Dunarii, respectiv Dobrogea de sud.
Grupul de lucru Rural a fost infiintat in cadrul Ordinului Arhitectilor din Romania, in anul 2014, in baza Hotararii Consiliului National al OAR nr. 2318, ca urmare a constientizarii necesitatii de a gasi solutii pentru multitudinea de probleme existente in mediul rural, ignorate pana in acel moment.
Grupul de lucru Rural a fost constituit pentru a sprijini urmatoarele obiective majore:
- protejarea si promovarea identitatii culturale locale si a patrimoniului existent (material si imaterial) de pe teritoriul Romaniei, ca element strategic in dezvoltarea mediului rural;
- constientizarea nevoii de protejare/ promovare a zonelor cu specific local valoros;
- educarea populatiei, a agentilor economici rurali si a autoritatilor locale, in spiritul responsabilitatii fata de patrimoniu si cointeresarea lor directa in protejarea/promovarea zonelor cu specific local valoros;
- resuscitarea tehnicilor ancestrale si a materialelor de constructie naturale, in spiritul protejarii mediului si a dezvoltarii durabile;
- folosirea arhitecturii (cu toate domeniile conexe) ca parghie in dezvoltarea economica a mediului rural pe baze ecologice/responsabile;
- cresterea calitatii practicii profesionale in mediul rural;
- elaborarea documentelor ce vor reglementa interventiile in mediul rural.
In vederea indeplinirii obiectivelor pentru care a luat fiinta, grupul de lucru Rural lucreaza si in prezent la etapa a doua a elaborarii ghidurilor de arhitectura pentru incadrarea in specificul local din mediul rural. Potrivit OAR Rural, ghidurile isi propun sa prezinte un set de reguli usor de aplicat, cu exemple clare, care sa faciliteze alegerea modelelor adecvate de catre cei care vor sa construiasca in mediul rural. Obiectivul esential al acestei serii de ghiduri este pastrarea spiritului asezarilor rurale din Romania si cresterea calitatii vietii in mediul rural, concomitent cu conservarea traditiilor si a peisajului cultural existent. Toate acestea sunt privite ca resurse de baza pentru dezvoltarea durabila a mediului rural.
De asemenea, ca noutate, se lucreaza la cartarea meseriilor traditionale si emergente si a produselor derivate din domeniul constructiilor din Romania. Acest proiect, demarat in ianuarie 2018, se va concretiza printr-o harta interactiva online - www.hartamesterilorconstructii.ro. Harta vine in intampinarea ghidurilor de arhitectura pentru incadrarea in specificul local din mediul rural. Daca acestea din urma raspund la intrebarea ’’Cum construim?’’, harta va raspunde la intrebarea “Cu cine construim?”.
Necesitatea alcatuirii unui repertoriu al mesterilor si al produselor lor reprezinta o prioritate de maxima importanta pentru Romania, in contextul cresterii exponentiale a pietei constructiilor atat in domeniul restaurarii si amenajarii cladirilor traditionale, cat si in domeniul arhitecturii ecologice de secol XXI. Romania este prima tara din UE care implementeaza acest proiect prioritar, in baza raportului Comisiei Europene.
Pentru a descarca toate ghidurile finalizate pana in prezent, puse la dispozitie de grupul de lucru Rural al OAR, click aici!