RO EN
Coșul este gol

CONCEPT STRUCTURE realizeaza proiectarea structurala la cladiri de anvergura

Ansamblurile rezidentiale City Point si Crown Towers si cladirile de birouri Tandem Office, Matei Millo Offices si Miro Offices, toate dezvoltate in Bucuresti, reprezinta numai cateva dintre lucrarile recente de anvergura a caror proiectare structurala poarta semnatura Concept Structure. Cu un portofoliu de peste 900 de proiecte realizate si o suprafata totala ce depaseste 800.000 mp, compania are, in prezent, un portofoliu de proiecte in lucru ce reprezinta investitii cu o valoare cumulata de 150-200 de milioane de euro, printre cele mai mari fiind cladirile de birouri Miro Offices, Matei Millo, Tandem Offices, ansamblul rezidential Crown Towers si etapa a doua a complexului Stejarii, dar si proiecte publice, precum teatrul Favorit si infrastructura santierului naval VARD Tulcea. Toate solutiile de proiectare structurala sunt realizate utilizand cele mai noi tehnologii, cu materiale ce detin certificate de calitate in conformitate cu normele in vigoare si agrementate. Solutiile propuse sunt adaptate fiecarui proiect in parte si reprezinta rezultatul a sute de ore de munca, masuratori, calcule si colaborari, pentru elaborarea si constructia de proiecte sigure si confortabile.
 
 
City Point. Dezvoltat de Point Development, subsidiara locala a grupului israelian Shikun Binui, ansamblul rezidential City Point se afla in a doua etapa de executie. Lucrarile de extindere au fost demarate in 2019 si presupun o investitie de 100 de milioane de euro, urmand a fi incheiate in 2023. Faza II va livra peste 400 de unitati dispuse in trei imobile cu regim de inaltime P+12E, respectiv P+18E, carora li se adauga 500 de locuri de parcare, mai mult de 6.000 mp de spatii verzi, constructii multifunctionale care vor acomoda facilitati de tip SPA, sala de fitness si spatii comerciale, precum si un spatiu deschis de co-working. City Point este unul dintre cele mai ample proiecte rezidentiale nou-dezvoltate in zona Aviatiei-Pipera si in martie 2021 a devenit primul ansamblu rezidential din Romania certificat LEED Gold for Neighborhood Development.
 
 
Structura de rezistenta a proiectului a fost proiectata de inginerii de la Concept Structure, fiind realizata din pereti de beton armat legati prin grinzi (sau rigle de cuplare) dispuse pe ambele directii principale ale structurii. Suprastructura are o forma regulata in plan, de tip dreptunghiular fara retrageri semnificative de inaltimea constructiei. Peretii au o grosime de 25 cm, ce rezulta din verificarile la forta taietoare, conform codului de proiectare al structurilor cu pereti structurali de beton armat CR2-1-1.1/2013. Grinzile au dimensiuni de 25x50 cm, 25x70 cm, 25x35 cm si 20x30 cm.
Toate materialele utilizate vor avea certificate de calitate in conformitate cu normele in vigoare si vor fi agrementate. Betonul, ce se va folosi in cadrul structurii de rezistenta, va respecta specificatiile SR EN 1992-1-1, respectiv NE 012-1/2007 si NE 0.12-1/2010.
 
 
Crown Towers. Investitie de 100 de milioane de euro a Metropolitan Residence, ansamblul mixt Crown Towers va fi compus, in prima faza, din doua turnuri (2S+P+Mz+13E), ce vor fi construite pana la finalul anului 2022. La nivelul parterului si mezaninului, cele doua corpuri de cladire au functiune comuna din punct de vedere arhitectural, dar structural acestea sunt separate prin rost seismic, subliniaza proiectantii Concept Structure.
Potrivit specialistilor, infrastructura se realizeaza sub forma unei cutii rigide, este extinsa fata de suprastructura celor doua cladiri, compusa din ansamblul peretilor de contur de subsol si interiori, de diafragmele orizontale reprezentate de planseele subsolurilor si placa de cota ±0.00, respectiv radierul la partea inferioara. Aceasta a fost considerata suficient de rigida si rezistenta pentru a asigura conditia de incastrare a elementelor verticale ale structurii la nivelul planseului peste primul subsol. Placa de cota ±0.00 este decalata, avand cote superioare diferite in zona de amenajare exterioara si in zona parterului cladirii. Conectarea dintre cele doua zone se realizeaza prin intermediul unei grinzi care urmeaza conturul decalajului de placa.
Infrastructura se realizeaza din sistem de fundare - fundare directa prin intermediul unui radier general cu inaltime variabila de la h=1.50 m sub zona nucleului, la h=0.80 m in rest. Peretii perimetrali de la subsoluri au o grosime de 30 cm. Este inclusa o abatere a ecranului de piloti de 5 cm (25+5 cm). Peretii interiori de la subsol au grosimi variabile de la 30 cm la 80 cm, stalpii sunt din beton armat de 50x80 cm. Placa peste subsol (S2) reprezinta o solutie de planseu dala cu grosime de 25 cm, iar placa peste S1, respectiv cota ±0.00 - solutie de planseu dala cu grosime de 30 cm.
 
 
Din punct de vedere structural, conform specificatiilor P100-1/2013, structura se incadreaza in categoria sistemului cu pereti, in care peretii preiau majoritatea incarcarilor verticale si orizontale, contributia acestora la preluarea fortelor taietoare la baza cladirii depasind 65% din forta taietoare de baza. Astfel, se realizeaza un sistem format dintr-un nucleu central de beton armat si un cadru perimetral de rigidizare. Nucleul este realizat din pereti independenti pe directie Y si pereti cuplati pe directie X, valorile factorului global de comportare diferind pe cele doua directii principale ale cladirii.
Suprastructura se realizeaza din pereti nucleu cu grosimi de la 30 cm la 80 cm. Peretii perimetrali ai tuburilor vor avea grosimea de 80cm la P, Mz, E1 si E2, de 60 cm la E3 - E6 si de 40 cm la etajele E7 - E13. Grinzile de cuplare vor avea grosimea peretilor aferenti si inaltimea de 80 cm. Dimensiunile stalpilor variaza, cu latura mica de 50 cm si latura lunga de la 80 cm la 150 cm. Planseele sunt de beton armat, de tip planseu dala cu grinda perimetrala. Dimensiunea placilor pentru corpul A este de 18 cm, respectiv 21 cm, in timp ce pentru corpul B este de 21 cm, respectiv 25 cm. Dimensiunea grinzii perimetrale este de 30 x 50 cm. Pe zona consolelor, placa va avea grosimea de 2 cm.
Betoanele ce se vor folosi in cadrul structurii de rezistenta vor respecta specificatiile SR EN 1992-1-1, respectiv NE 012-1/2007 si NE 0.12-1/2010.
 
 
Tandem Offices. Tandem Offices este o structura de beton armat cu regimul de inaltime 3S+P+7E+E8-th, fiind amplasata in Bucuresti, pe str. Matei Millo nr.5. Cladirea are o amprenta la sol de 4.000 mp, suprafata construita totala de aproximativ 32.000 mp si functionalitatea de spatiu pentru birouri. Amplasamentul special al cladirii a reprezentat o provocare in procesul de proiectare, spun specialistii de la Concept Structure, avand in vedere faptul ca acesta se invecineaza cu o serie de cladiri cu diverse sisteme structurale, regimuri de inaltime si perioade de realizare, precum si cladiri de o importanta istorica deosebita, incadrate in lista monumentelor istorice, cum ar fi Palatul Telefoanelor si Teatrul "Constantin Tanase", sau cladiri cu sensibilitate seismica ridicata si incadrate in clase de risc seismic. Adancimea excavatiei este de 11.50 m raportata la cota terenului din amplasament si patrunde 6.00 m sub nivelul hidrostatic al zonei. Astfel, pentru realizarea incintei a fost ales un ecran etans de pereti mulati cu grosimea de 60 cm si solidarizati la partea superioara prin intermediul unei grinzi de coronament. Pentru sprijinirea acesteia in timpul realizarii excavatiei, precum si pentru protejarea vecinatatilor, a fost proiectat un sistem de sprijinire format din 3 orizonturi de spraituri orizontale, berma de pamant si spraituri inclinate. Pe tot parcursul realizarii lucrarilor de infrastructura, cele 10 cladiri invecinate au fost monitorizate rezultand, in final, un numar de 40 de masuratori care au pus in evidenta deplasari ale acestora inregistrate in intervalul 0-20 mm, aceasta fiind si valoarea tinta a deplasarilor pentru care a fost dimensionat sistemul de sustinere a incintei. Fundarea se realizeaza direct prin intermediul unui radier general cu grosimea generala de 80 cm si 120 cm sub zonele de nucleu.
 
 
Din punct de vedere structural, cladirea Tandem este o structura cu pereti de beton armat, concentrati in jurul zonelor de circulatie pe verticala, si cadre perimetrale. Sistemul de planseu a fost ales astfel incat sa asigure o flexibilitate arhitecturala a spatiului interior si se realizeaza sub forma de planseu dala cu grosimea de 18 cm si capiteluri de beton armat in dreptul elementelor verticale avand grosimea de 35 cm. Deasupra zonei de lobby de la intrarea in cladire a fost realizat un planseu casetat, avand deschiderile 15.60 m x 15.60 m. O alta particularitate a constructiei o reprezinta retragerea graduala, pe inaltime, a structurii, astfel incat o portiune a ultimului etaj ajunge sa fie sustinuta in consola pe o deschidere de 5.60 m prin intermediul unui sistem de grinzi cu inaltimea variabila pozitionate pe terasa si a unor tiranti de beton armat 30x30 cm, care vor fi, la final, inglobati in sistemul structural al fatadei, astfel incat sa fie pastrat conceptul arhitectural.
 
 
Matei Millo Offices. Cladirea Matei Millo Offices este o structura cu regimul de inaltime 3S+P+M+9E, fiind amplasata vizavi de cladirea Tandem si la calcan cu Hotelul Novotel. Imobilul are o amprenta la sol de aproximativ 1.600 mp si o suprafata construita totala de 14.000 mp. Din punct de vedere al functionalitatii, este o cladire de birouri, iar structural se realizeaza asemanator cu Tandem Offices, fiind o structura de beton armat cu nucleu central si cadre perimetrale. Sistemul de planseu a fost, de asemenea, ales astfel incat sa permita o flexibilitate a spatiului interior, ca un sistem dala si capiteluri. Pentru a satisface deschiderile arhitecturale de pana la 12.00 m, au fost dispuse doua fasii de placa post-tensionata avand grosimea de 45 cm si latimea de 2.00 m. Cladirea se fundeaza direct prin intermediul unui radier general cu grosimea constanta de 80 cm si 130 cm sub zona tubului central si cu 2.00 m mai jos decat sistemul de fundare al cladirii de la calcan, Hotel Novotel. Pentru a masca rostul dintre cele doua cladiri, la nivelul suprastructurii a fost gandit un "perete verde" care, din punct de vedere structural, se realizeaza ca o structura metalica cu inaltimea de 22.00 m sustinut de elemente structurale de la nivelul etajului 5.
 
Miro Offices. Ansamblul Miro Offices este constituit din doua corpuri avand functiunea de birouri si regimul de inaltime S partial+Ds+P+4E si S+Ds+P+4E, respectiv o zona interioara comuna, reprezentata de platforma de acces in cladiri si parcare, cu regimul de inaltime Parter. Cele doua corpuri vor avea structura de rezistenta realizata din pereti independenti si cadru perimetral de beton armat. Structura parterului intra in categoria sistemelor flexibile la torsiune. Inaltimile demisolului, parterului si etajelor sunt de 4 metri, iar al subsolului, de 3 metri. Inaltimea totala supraterana de la cota de incastrare, reprezentata de placa peste subsol, este de 23.85 m. Sistemul structural a fost ales in concordanta cu cerintele de arhitectura si este conceput astfel incat sa asigure un raspuns favorabil al structurii la actiuni gravitationale si seismice, conform P100-1/2013.
 
 
Corpul S partial+D+P+4E are o forma neregulata in plan, de forma literei "L", avand o suprafata de aproximativ 710 mp la nivelul subsolului, respectiv circa 2.650 mp la nivelul suprastructurii. Dimensiunile maxime ale laturilor sunt de 58.70 x 68.20 m la nivelul suprastructurii. Subsolul are functiune de spatii tehnice si depozitare si de zona ALA, demisolul are functiunea de spatii de parcare si tehnice, zona parterului este destinata spatiilor comerciale si birourilor, iar etajele au functiunea de spatii de birouri.
Corpul S+D+P+4E are o forma rectangulara in plan, avand o suprafata de aproximativ 4.020 mp la nivelul subsolului, respectiv circa 1.900 mp la nivelul suprastructurii. Dimensiunile laturilor sunt de 70.95 x 26.70 m la nivelul suprastructurii. Subsolul are functiune de parcare, respectiv spatii tehnice si depozitare, demisolul de parcare si spatii tehnice, zona parterului este destinata spatiilor comerciale si birourilor, iar etajele au functiunea de spatii de birouri.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter