Ceetrus, dezvoltator imobiliar global, cunoscut pana in iunie 2018 sub numele de Immochan, s-a transformat pentru a raspunde mai bine nevoilor comunitatilor si a devenit astazi un dezvoltator imobiliar de proiecte urbane mixte.
In toate proiectele dezvoltate, misiunea Ceetrus este de a-si asuma rolul de facilitator, de catalizator urban si comunitar, rol care devine indispensabil pentru o dezvoltare urbana coerenta si durabila in Romania.
Dezvoltarea Cartierului Coresi, inceputa in 2013, este un model de regenerare comunitara si urbana in Romania, fiind primul proiect multifunctional de o asemenea anvergura, ce aduce impreuna, intr-un interval de 8 ani, functiuni comerciale, rezidentiale, birouri, divertisment, spatii comunitare si spatii publice, care valorifica si multiplica oportunitatile locale.
Astfel, in contextul misiunii de a construi si de a dezvolta legaturi sociale care vor anima orasul de maine si al succesului proiectului de regenerare urbana din Brasov, Ceetrus prezinta astazi, in cadrul evenimentului Resita 2030: Impreuna schimbam fata orasului, masterplanul proiectului cu functiuni mixte, intr-o perspectiva pe 15 ani.
“Simt ca am ajuns la capatul unei curse in care am pornit in urma cu trei ani. Stiu ca nu e finalul aici, e doar un alt inceput si ma bucur enorm de acest parteneriat pe care Primaria Resita il demareaza impreuna cu Ceetrus. Exista riscul ca acest brownfield de peste 40 de hectare sa finalizeze intr-un proiect anost in care sa gasim cateva “cutii”, aidoma multora realizate in pripa in Romania, insa sansa noastra, a Resitenilor a fost ca Ceetrus sa delege un birou de arhitectura celebru - Arte Charpentier - care a desenat un nou centru urban functional, aerisit, multifunctional si prietenos pentru comunitate.“ Ioan Popa, Primar Resita
“Este un moment meritat de sarbatoare dedicat Resitenilor dupa 3 ani de munca in zona juridica, cadastrala si de concept si intr-un context general in care INCREDEREA trebuie sa revina la normal. Redam orasului 36 de hectare uitate si ne asumam alaturi de comunitate misiunea de a construi parte din Resita 2030. Sunt mandru de drumul parcurs de echipa Ceetrus pana la acest concept extraordinar, mixt si multifunctional si cred in oportunitatea de a crea in Resita un nou model de regenerare comunitara. “ Tatian Diaconu, CEO Ceetrus Romania
Astfel, Masterplanul Ceetrus pentru Resita, presupune o dezvoltare in patru etape, dupa cum urmeaza:
- Faza 1: Shopping Mall (35.000 m2 GLA);
- Faza 2: Retail diy (9.000 m2 GLA), Aquapark pe o suprafata de 4 hectare (bazine interioare si exterioare, tobogane si servicii de welness cu o capacitate pentru o audienta de 700 de persoane in interior), Hotel (11.700 m2 si 150 de camere);
- Faza 3: Office (4.000 m2 GLA);
- Faza 4: Hotel (150 camere).
Fazele de dezvoltare de retail, office, divertisment si hotel, sunt corelate cu 3 faze de dezvoltare de rezidential, cu o anvergura totala de 49.200 m2 si 582 de unitati (studio, 2 camere, 3 camere). In dezvoltarea de rezidential, este prevazut si un Apart Hotel (11.500 m2 si 177 unitati).
Proiectul de regenerare urbana amplasat pe platforma industriala Mociur-UCMR Resita, a necesitat o serie de achizitii de teren anevoioase din punct de vedere juridic (2017 - 2020), ce s-au incheiat in 3 ani cu o achizitie totala de 36 de hectare.
Viziunea si conceptul proiectului au fost realizate impreuna cu birouri de arhitectura recunoscute la nivel international - Arte Charpentier si Arhitect Sud, ce au integrat strategia de dezvoltare si mobilitate locala si regionala. In toate elementele arhitecturale s-a avut in vedere pastrarea caracteristicilor locale, definitorii pentru Resita (metal, caramida, spatii verzi generoase).
Proiectul isi propune sa faciliteze conexiunile din comunitate si sa contribuie la dezvoltarea sustenabila a orasului.
Investitia a fost anuntata in cadrul evenimentului Resita 2030: Impreuna transformam fata orasului, conferinta despre dezvoltarea oraselor, organizata in parteneriat cu Urbanize Hub si cu participarea speakerilor: Primar Ioan Popa, Marcel-Ionescu Heroiu (Banca Mondiala), Gratian Mihailescu (Urbanize Hub), Conf. Univ. Dr. Viorel Stanica (Prodecan FSPAC Cluj), Sorin Maxim (ADR Vest), Marina Neagu (MKBT), Tatian Diaconu (Ceetrus), Sorin Dumitru (Ceetrus) si reprezentantii comunitatii locale (Bike Attack, Fundatia Comunitara Banatul Montan si Grupul de Actiune Locala Resita).