494.008.445 de lei este suma alocata de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) pentru cea de-a IX-a etapa de finantare a lucrarilor de inregistrare sistematica a proprietatilor pe sectoare cadastrale. Aproape 2.000 de unitati administrativ-teritoriale (UAT) si-au exprimat intentia de a incepe sau de a continua cadastrarea proprietatilor. Lucrarile sunt gratuite pentru cetateni si se desfasoara in cadrul Programului national de cadastru si carte funciara (PNCCF). Finantarea este asigurata din veniturile proprii ale ANCPI.
ANCPI, institutie publica aflata in subordinea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), lanseaza o noua etapa de finantare pentru inregistrarea sistematica a imobilelor* pe sectoare cadastrale**. Pana in prezent, 1.965 de primarii din cele 2.358 eligibile si-au exprimat intentia de a incepe sau de a continua lucrarile de cadastru pe sectoare cadastrale. Acestea pot incheia contracte de finantare cu oficiile de cadastru si publicitate imobiliara (OCPI). Termenul este de 60 de zile de la primirea instiintarilor transmise de OCPI-uri, iar durata contractelor de finantare este de 18 luni. Dupa semnarea contractelor de finantare, primariile au la dispozitie alte 60 de zile pentru a incheia contracte de prestari servicii de inregistrare sistematica a imobilelor.
Cele mai mari sume au fost solicitate de judetele Olt - 23.880.000 de lei, Prahova - 20.266.187 de lei si Iasi - 19.986.350 de lei. Judetele care au solicitat cele mai mici sume destinate realizarii cadastrului pe sectoare cadastrale sunt Braila - 2.620.000 de lei, Covasna - 5.600.000 de lei si Giurgiu - 5.853.753 de lei.
„Aceasta este cea de-a doua finantare acordata de ANCPI in 2022 pentru realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica a proprietatilor pe sectoare cadastrale. Noutatea este ca am dublat suma pe care o poate primi fiecare UAT, de la 160.000 de lei, la 320.000 de lei. Dublarea sumei pe care ANCPI o va deconta pentru lucrarile realizate pe sectoare cadastrale are rolul de a accelera ritmul PNCCF si a fost posibila datorita noii Legi a achizitiilor publice, care a intrat in vigoare in luna septembrie”, a precizat Hajnalka Ildiko VIG, presedinte - director general al ANCPI.
ANCPI va deconta intre 84 si 364,56 de lei/imobil (fara TVA), in functie de gradul de dificultate a terenului si de gradul de acoperire cu constructii. Banii vor fi virati in conturile primariilor dupa deschiderea noilor carti funciare aferente imobilelor receptionate.
Pana in prezent, ANCPI a inregistrat in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, prin PNCCF, peste 5,1 milioane de proprietati.
PNCCF are drept scop inregistrarea, gratuita pentru cetateni, a tuturor imobilelor (terenuri si cladiri) din Romania in sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Programul este finantat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, din fonduri externe obtinute prin Programul Operational Regional (POR) 2014 - 2020 - aproximativ 313 de milioane de euro, dar si din bugetul local al primariilor.