RO EN
Coșul este gol

ANCPI a acordat primariilor 818 milioane lei pentru lucrari de cadastru, in 2022

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a avut ca obiectiv principal, si in 2022, accelerarea lucrarilor de inregistrare sistematica a proprietatilor, gratuit pentru cetateni. Astfel, ANCPI a acordat primariilor care vor sa realizeze lucrari de cadastru doua etape de finantare, in valoare totala de peste 818 milioane de lei. Pana in prezent, au fost inregistrate peste 5,4 milioane de imobile, prin Programul national de cadastru si carte funciara (PNCCF). Finantarea a fost asigurata din veniturile proprii ale ANCPI si din fonduri europene, prin Programul Operational Regional (POR) 2014 - 2020. Totodata, in 2022, ANCPI a continuat digitalizarea activitatii si a imbunatatit legislatia in domeniu.
ANCPI, institutie aflata in subordinea Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), a inregistrat, in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, gratuit pentru cetateni, pana la sfarsitul anului trecut, 167 de unitati administrativ-teritoriale (UAT), precum si 20.276 de sectoare cadastrale, cu o suprafata totala de peste 4.700.000 de hectare. La finalul anului 2022 erau in derulare lucrari de inregistrare sistematica in 2.408 unitati administrativ-teritoriale (UAT), din totalul de 3.181.
53 de comune au fost cadastrate integral in cadrul Proiectului major „Cresterea gradului de acoperire si de incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania” cu finantare europeana, prin POR. Din cele 660 de comune care beneficiaza de finantare europeana, in 505 sunt in derulare lucrari de inregistrare sistematica.
Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subventiilor APIA au fost inregistrate, pana la data de 31 ianuarie 2022, in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, 6,73 milioane de hectare (71%).
In 2022, ANCPI a acordat doua etape de finantare pentru primariile care doresc sa inceapa sau sa continue lucrari de cadastru pe sectoare cadastrale. Pentru ultima etapa, suma a fost de 494.008.445 de lei.
„Pentru cea de-a IX-a etapa, ultima, am dublat suma pe care o poate primi fiecare UAT, de la 160.000 de lei, la 320.000 de lei. Dublarea sumei pentru lucrarile realizate pe sectoare cadastrale are rolul de a accelera ritmul PNCCF si este cea mai mare suma acordata vreodata de ANCPI in cadrul unei etape de finantare.”, a precizat Hajnalka Ildiko VIG, presedinte - director general al ANCPI.
Digitalizarea activitatii a fost, in anul 2022, o prioritate pentru ANCPI. Specialistii ANCPI au dezvoltat sistemele informatice si a fost pregatit cadrul legal in vederea interoperabilitatii intre sistemele proprii si cele ale administratiei centrale si locale. Astfel, sistemele terte pot beneficia de datele ANCPI in timp real, ajutand la transformarea digitala prin decizii bazate pe acces la date. De asemenea, a fost demarata perioada de testare a functionarii sistemelor informatice ale ANCPI in parteneriat cu Consiliile Judetene care si-au manifestat dorinta de implicare in proiect.
In 2022, ANCPI a extins accesul in sistemul informatic integrat de cadastru si carte funciara eTerra pentru partenerii sai. Primariile, consiliile judetene, institutii, autoritati, avocati si alte entitati care indeplinesc servicii publice au acces gratuit permanent la informatii din cartile funciare existente in eTerra.
Anul trecut, pe platforma http://epay.ancpi.ro, au fost eliberate online, peste 1,8 milioane de documente, recunoscute de institutiile administratiei locale si centrale, banci, avocati, notari etc. In 2022, au fost eliberate 1.762.086 de documente: 1.570.768 de extrase de carte funciara pentru informare si 191.318 de extrase din planul cadastral, pe ortofotoplan. Pretul unui extras de carte funciara pentru informare eliberat online este de 20 de lei, iar la ghiseele oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara costul este de 25 de lei.
Incepand cu luna noiembrie 2022, ANCPI organizeaza 28 sesiuni de lucru cu toti cei implicati in lucrarile de cadastru finantate cu fondurie europene: primari, notari, prestatori autorizati sa realizeze lucrari de cadastru, asociatii profesionale. Este pentru prima data cand ANCPI organizeaza astfel de dezbateri in cadrul carora sunt discutate problemele cu care se confrunta cei implicati in procesul de inregistrare sistematica a proprietatilor si sunt identificate solutii.
In cursul anului 2022 reprezentantii ANCPI au convenit impreuna cu principalii parteneri (Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, Uniunea Geodezilor din Romania, Asociatia Registratorilor de Proprietate din Romania) actualizarea protocoalelor de colaborare incheiate cu acestia.
Tot anul trecut, ANCPI a supus dezbaterii publice proiectul noului Regulament de receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara. Proiectul imbunatateste si simplifica procedurile dar urmareste si corelarea legislatiei secundare in domeniu cu Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare, Legea privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, Codul Administrativ, Codul Silvic, Legea fondului funciar si cu Ordinul nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de ANCPI si institutiile subordonate.
ANCPI continua si dezvoltarea bazei de date a informatiilor geografice, necesare pentru prevenirea si atenuarea dezastrelor legate de clima, prin scanarea teritoriului cu tehnologie LiDAR pe o suprafata de 50.000 km2, cuprinzand 8 judete: Caras-Severin, Gorj, Mehedinti, Dolj, Suceava, Neamt, Bacau si Vrancea. Proiectul „Informatii geografice pentru mediu, schimbari climatice si integrare UE - LAKI III”, in valoare de 5 milioane de euro, are ca obiectiv pregatirea informatiilor geografice in vederea monitorizarii mediului, a schimbarilor climatice si a punerii in aplicare a Directivei UE privind armonizarea si schimbul de informatii geografice, la nivel national si international. Tehnologia LiDAR permite obtinerea unei imagini 3D a teritoriului scanat. Astfel, va fi cunoscuta altitudinea fiecarei zone, curbele de nivel si densitatea vegetatiei. Vor putea fi identificate, de exemplu, zonele inundabile, pentru a preveni si atenua anumite evenimente legate de clima.
Datele obtinute in cadrul proiectului vor permite Romaniei sa realizeze o mai buna planificare de mediu, o monitorizare si raportare conforme cu cerintele Uniunii Europene. Finantarea este asigurata, in proportie de 85%, din fonduri europene nerambursabile obtinute prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2014-2021, programul Adaptare la Schimbarile Climatice si Ecosisteme RO - Mediu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter