Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala (AMAIS) a lansat cartea-ghid „Design Incluziv: Exercitii de empatie in proiectare”, scrisa de Iris Popescu, arhitect specializat in proiectare incluziva si accesibilizare. Este primul ghid pentru arhitecti, urbanisti, constructori, persoane din administratia publica sau specialisti din domenii conexe care vor sa porneasca cu o viziune incluziva atunci cand dezvolta spatii si orase echitabile ce iau in considerare nevoile unui spectru cat mai larg de utilizatori.
Cartea este un manifest colectiv pentru arhitecti, urbanisti, constructori, membri ai administratiei publice, dar si pentru toti cei care vor sa inteleaga cum pot contribui la construirea unui oras echitabil care sa ne includa pe toti, indiferent de gen, varsta, rasa, etnie, categorie sociala sau abilitati.
„Design Incluziv: Exercitii de empatie in proiectare” porneste de la povestile celor mai putini vizibili, ale celor „nepoftiti”, „imprevizibili”, „diferiti de norma”, pentru care mediul construit poate deveni zilnic un sir de usi inchise sau o cursa plina de obstacole. Ghidul nu ofera solutii de accesibilizare, materiale sau dimensiuni, ci este un manifest colectiv care sa ne reaminteasca tuturor de responsabilitatea pe care o purtam fata de comunitate. Este o invitatie la dialog si o reiterare a importantei pe care o are designul incluziv pe termen lung pentru oameni cat mai diversi. Este un indemn la schimbare, empatie si creativitate.
De ce? Pentru ca indiferent din ce categorie crezi ca faci parte acum, nevoile si abilitatile tale se vor schimba in timp. Poti fi oricand persoana „nepoftita” de la masa dezbaterilor despre dezvoltarea mediului construit. Subiectul te include si pe tine.