RO EN
Coșul este gol

BILFINGER: Industria din Romania se pregateste pentru productia ecologica

Acordul ecologic european Green Deal a stabilit obiectivul de anulare a emisiilor nete de dioxid de carbon pana in 2050, pentru a combate in mod eficient efectele negative ale schimbarilor climatice. Sectoarele de productie industriala si energetica genereaza cel putin 40% din emisiile europene de CO2, cele doua fiind astfel esentiale in tranzitia catre o economie NetZero. Tintele stabilite sunt valabile si pentru companiile din Romania, unde se asteapta trecerea masiva catre resursele regenerabile si solutiile eficiente energetic/sustenabile. Bilfinger Tebodin CEE este o companie multidisciplinara de consultanta si inginerie cu 600 de specialisti activi in sase tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania. Expertii Bilfinger Tebodin ajuta companiile industriale importante in demersurile lor de tranzitie energetica catre obiectivele stabilite, oferind, de asemenea, inclusiv solutii eficiente din punct de vedere energetic pentru proiecte noi si instalatii existente. 
 
Angajamentele de decarbonizare primesc unda verde
"Vedem ca multi competitori industriali locali se afla deja in plin proces de adaptare la exigentele Green Deal. Cei care nu au inceput inca implementarea masurilor de decarbonizare vor avea dificultati sa atinga tinta ambitioasa stabilita la nivelul UE - si anume aceea de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 55% fata de nivelurile din 1990, pana in anul 2030", a declarat George Cursaru, expert pe pietele industriale din Europa de Sud-Est in cadrul Bilfinger Tebodin CEE. "In circumstante ideale, pentru o companie, procesul respectiv poate dura pana la 5-6 ani, de la momentul initial, pana la sfarsitul fazei de executie", a precizat George Cursaru.
Eforturile de decarbonizare sunt strans legate de procesele de adoptare a surselor energetice regenerabile. Prin programe sustinute de investitii, pana in 2030 Romania trebuie sa aiba capacitati instalate nete de 5,1 GWh pe segmentul fotovoltaic, respectiv 5,3 GWh pe cel eolian. In total, ar trebui realizate capacitati suplimentare de 6,9 GW de energie provenita din surse regenerabile in perioada 2021 - 2030. Investitiile in directia respectiva vor putea fi facute folosind surse europene prin PNRR (Planul National de Rezilienta si Redresare) si prin Fondul de Modernizare, sumele disponibile depasind 16 miliarde de euro in domenii precum energia regenerabila, inlocuirea carbunelui, energia nucleara, cogenerare, biocombustibil, modernizarea infrastructurii energetice etc. "Beneficiarii acestor investitii majore includ comunitatile locale, care vor putea accesa fonduri pentru modernizarea si extinderea retelelor termice", a explicat George Cursaru.
"Eficienta energetica si tranzitia la ea constituie unul dintre subiectele cheie cu care ne sprijinim clientii din Romania", a adaugat expertul Bilfinger Tebodin, care a continuat subliniind ca "unul dintre clientii nostri majori realizeaza un complex unic, care va include atat o constructie noua - cea mai sustenabila unitate de productie din industrie, cat si o renovare a facilitatii existente, declarand ca fabrica va avea cel mai scazut nivel de emisii de gaze cu efect de sera din industrie. Pentru a ajunge acolo, a fost implementat un plan detaliat in etapa initiala a constructiei, vizand inclusiv masuri de eficientizare a consumului si a productiei, prin folosirea de resursele regenerabile. In realitate, aceasta companie a inceput deja implementarea planului cu ceva timp in urma, Bilfinger Tebodin asigurand proiectarea inginereasca si asistenta la obtinerea autorizatiilor, inclusiv proiectarea solutiilor de management al apei. Toate lucrarile pun, intr-adevar, sustenabilitatea in prim-plan".
 
 
Sase pasi catre Planul de reducere a emisilor de CO2
"Asa cum am mentionat anterior, nu toate companiile au reusit sa treaca la faza de realizare. Concluzia unuia dintre cele mai importante evenimente europene legate de subiectul decarbonizarii - conferinta NetZero de la Berlin - a fost aceea ca multe companii incearca sa identifice o foaie de parcurs clara si actiuni/etape setate in directia obiectivelor de neutralitate a emisiilor de carbon sau a planurilor de tranzitie energetica", a mai afirmat reprezentantul companiei de inginerie si consultanta. Pentru a raspunde acestor nevoi, expertii Bilfinger Tebodin din domeniul tranzitiei energetice au dezvoltat o abordare in sase pasi a Planului de reducere a emisiilor de CO2, cu privire la modul de diminuare a celor aferente companiilor industriale. Acest lucru inseamna, in realitate, ca firma de consultanta analizeaza in detaliu fiecare domeniu de emisii pe care compania le produce si, ca rezultat, ofera o foaie de parcurs cuprinzatoare, incluzand masuri si actiuni clare ce trebuie intreprinse pentru a atinge obiectivele NetZero si pentru a indeplini ambitiile fiecarui client in parte. Cele sase etape constau in fazele de initiere, evaluare si planificare, respectiv analiza procesului (1), analiza cazului de baza (2), analiza mediului (3), evaluarea potentialului de economisire a energiei/CO2 (4), riscuri, oportunitati si costuri de planificare (5), foaia de parcurs NetZero (tranzitie energetica). Pe baza documentului respectiv, proiectul in sine poate trece la faza de inginerie si executie. De precizat ca fiecare pas necesita o perspectiva bazata pe know-how-ul existent pe piata, pe cele mai inovatoare experiente practice si pe numeroase implementari. De exemplu, in timpul analizei procesului sunt colectate datele disponibile despre instalatie, operatiuni sau tehnologie. Analiza cazului de baza implica formularea punctelor de plecare pentru foaia de parcurs, precum si inregistrarea initiala a emisiilor. Analiza de mediu ofera investitorului fundamentul legislativ al proiectului, potentiale subventii si programe de sponsorizare. "Nu exista nicio scurtatura in aceasta calatorie in sase pasi, fiecare dintre faze este importanta pentru calitatea rezultatului final", a explicat George Cursaru, care a mai aratat ca "acesta este reprezentat, in sine, de o foaie de parcurs de reducere a CO2 cu actiuni clare si masuri care duc la obiective de optimizare, eficienta si/sau de tranzitie".
 
Tintele NetZero necesita cooperare
O alta provocare majora, in afara de planificarea si executarea etapelor descrise anterior si care a fost evidenta la conferinta NetZero din capitala Germaniei, este aria emisiilor pe care companiile le produc. Studiul prezentat la conferinta s-a bazat pe sectorul de alimente si bauturi, dar constatarile se aplica si altor industrii. Exista trei domenii definite, fiecare coreland emisiile cu subiectul care le "detine" si cu nivelul de control aplicabil pentru modificarea acestor niveluri de emisie in fiecare etapa. In timp ce atentia companiilor este concentrata in principal pe emisiile din domeniile 1 si 2 de aplicare (aflate sub controlul direct al companiei, cum ar fi sistemele de incalzire si conditionare a aerului), in majoritatea cazurilor acestea reprezinta mai putin de 30% din total. Inseamna ca aproximativ 70% (sau mai mult) din toate emisiile de dioxid de carbon apartin domeniului 3, incluzand totalitatea emisiilor indirecte, care pana in prezent nu au facut obiectul strategiilor de decarbonizare implementate de companii. Este vorba despre emisiile indirecte care apar in lantul valoric al unei companii. "Este clar ca drumul catre NetZero ar trebui sa fie parcurs in urma unui efort comun. De asemenea, trebuie sa luam in considerare toate solutiile potentiale care duc la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, nu numai eficienta energetica si implementarea solutiilor de energie regenerabile, ci si schimbarea combustibilului, utilizarea surselor combinate de energie termica si electricitate, stabilirea unor strategii de captare si utilizare a carbonului (CCUS), eficientizarea proceselor de colectare a deseurilor energetice si reciclarea materialelor", a conchis George Cursaru.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter