Compania elvetiana Clariant construieste la Podari, langa Craiova, prima sa unitate de productie de etanol celulozic din reziduuri agricole, pe baza tehnologiei sunliquid, in urma unei investitii de 140 de milioane de euro. Lucrarile pe santier inainteaza rapid, fiind in executie fundatiile si structurile metalice. Termenul de finalizare a unitatii este stabilit in 2021.
Serviciile de Project Management si supervizare de santier sunt asigurate de compania Bilfinger Tebodin.
"Constructia unei asemenea fabrici avansate de bioetanol este fara precedent pentru noi si o oportunitate ce ne va permite, atat noua, cat si celor de la Clariant, sa ne extindem aria de cunostinte si expertiza, sa ne aflam printre pionierii din domeniu si sa putem aplica lectiile invatate aici si catre alte proiecte", arata reprezentantii Bilfinger Tebodin intr-un raport al situatiei de pe santierul de la Podari.
Ca supervizor al lucrarilor pe santier, Bilfinger Tebodin colaboreaza indeaproape cu echipa Clariant sa coordoneze lucrarile dintre diversi contractori (de lucrari civile, mecanice, electrice si echipamente), verifica calitatea lucrarilor si are grija ca toate masurile de siguranta sa fie implementate si respectate.
"Probabil ca nimeni nu poate fi 100% pregatit sa faca fata unei asemenea urgente precum cea adusa de Covid-19 in 2020. Important este cat de rapid si profesionist intervenim. Pe 16 martie 2020, exact in aceeasi zi in care starea de urgenta a fost instituita in Romania, am dezvoltat, alaturi de Clariant, doua scenarii posibile pentru a putea gestiona situatia si eram pregatiti sa actionam rapid indiferent de evolutia acesteia", spune Ion Soare, Health and Safety Executive (HSE) pe santierul Clariant.
Cele doua scenarii prevedeau, pe de o parte, un plan de continuare a lucrarilor, cu masuri clare, responsabilitati si termene foarte bine definite pentru toate partile (reprezentantii clientului, angajatii Bilfinger Tebodin si contractorii) - plan care a fost urmat - si, pe de alta parte, un plan de inchidere urgenta a santierului, in cazul depistarii vreunui caz de infectare sau al unei decizii a autoritatilor romane de a opri activitatea pe santiere, cum s-a intamplat in alte tari europene.
Odata ce fabrica va fi operationala, va prelucra aproximativ 250.000 de tone de paie si va produce 50.000 de tone de etanol celulozic pe an.
Noua fabrica se construieste pe un teren de 98.000 mp, antreprenor general fiind compania Con-A Sibiu.
Clariant investeste peste 100 de milioane de euro in prima sa fabrica sunliquid. Proiectul primeste o finantare de peste 40 de milioane de euro de la Uniunea Europeana. In acest cadru, proiectul UE SUNLIQUID finanteaza sarcini care se concentreaza pe fazele de proiectare, planificare si executie, in vederea construirii fabrici de productie sunliquid, prima de acest tip.